Евродепутатите настояват за край на "златните" визи, посочиха данъчните убежища в ЕС

1229
Евродепутатите настояват за край на "златните" визи, посочиха данъчните убежища в ЕС
Снимка: iStock

Европейският парламент призова държавите-членки на ЕС да ограничат изпирането на пари в блока, като прекратят програмите за продажба на визи и паспорти, въпреки че затягането на правилата може да причини икономически щети, пише Reuters.

Препоръката е част от безкомпромисен доклад, който посочва 7 държави от ЕС като данъчни убежища: Люксембург, Кипър, Ирландия, Малта, Унгария, Белгия и Нидерландия.

Съд в Лисабон оправда повечето обвиняеми по дело за "златни визи"

Съд в Португалия освободи повечето от обвиняемите в корупционен процес, свързан с правителствена схема за предоставяне на така наречени...

Документът е резултат от едногодишна работа на парламентарната комисия по финансовите престъпления и укриването на данъци. Докладът вече е приет от цялото събрание, което засилва политическата му тежест, въпреки че остава незадължителен.

Евродепутатите заявиха, че държавите от ЕС трябва да "преустановят" възможно най-скоро всички съществуващи схеми за продажба на гражданство и разрешителни за пребиваване на богати чужденци. В момента 20 от 28-те държави-членки на ЕС имат подобни програми.

Икономическите предимства на тези схеми "не компенсират сериозните рискове, свързани със сигурността, прането на пари и укриването на данъци", се казва в резолюцията, като се повтарят заключенията на доклад на Европейската комисия от януари.

Според някои обаче прекратяването на програмите ще застраши жизненоважни инвестиции в "периферните икономики".

Законодателите подкрепиха предупрежденията на Комисията относно рисковете, свързани главно с програмите на Малта и Кипър.

Страните от ЕС отхвърлиха "черния списък" за пране на пари, ЕП ги порица

Европейският парламент критикува държавите членки, че са блокирали плана на Европейската комисия да добави нови страни към черния списъ...

"Добра първа стъпка за борба с изпирането на пари в рамките на ЕС би била да се отървем от т. нар. "златна виза", която е врата за пране на пари и организирана престъпност", каза Маркус Фербер, ръководител на консервативната група в парламентарната икономическа комисия.

Евродепутатите призоваха и за създаването на европейска финансова полиция, която да се противопостави на изпирането на приходи от престъпни дейности, които според тях възлизат на 110 млрд. евро годишно в ЕС.

Те искат да се въведат по-строги правила и надзор за борба с изпирането на пари на фона на поредицата скандали, които засегнаха няколко банки, изтъквайки пропуски в европейското законодателство.

Членовете на ЕП призовават Еврокомисията да направи оценка на рисковете, свързани с прането на пари, породени от правни договорености като дружества със специална цел и не-благотворителни целеви тръстове, особено във Великобритания и нейните отвъдморски територии.

Като цяло те настояват за по-строги правила на ЕС срещу укриването на данъци и избягването на данъци, заявявайки, че блокът трябва да се противопостави на тези практики в чуждестранните данъчни убежища, както и в седемте държави от ЕС, които „улесняват агресивното данъчно планиране“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа