Евродепутатите предупреждават за влошаване на основните права в ЕС

1232
Евродепутатите предупреждават за влошаване на основните права в ЕС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Европейският парламент прие в четвъртък своя доклад за 2018-2019 г. относно състоянието на основните права в ЕС, като определи множество проблемни области. Докладът беше приет с 330 гласа „за“, 289 гласа „против“ и 65 гласа „въздържал се“.

Евродепутатите категорично осъждат усилията на някои държави членки за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система и изтъкват отново спешната необходимост от механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Те посочват атаките срещу свободата, независимостта и плурализма на медиите, като подчертават демократичната роля на журналистите и лицата, подаващи сигнали за нередности. Освен това те призовават държавите членки да се въздържат от приемане на закони, които ограничават свободата на събранията, и да сложат край на непропорционалната и силова намеса на правоприлагащите органи.

Защита на хората в неравностойно положение

Уязвимите групи (по-специално жените, хората с увреждания, възрастните хора, децата, мигрантите, ромите и ЛГБТИ+ лицата) са непропорционално засегнати от съкращенията на правителствените разходи, заявяват евродепутатите и призовават за политики, които отчитат човешките, икономическите и социалните права. Те също привличат вниманието върху значението на справедливия екологичен преход, защитата на младите хора, за които цените на жилища са недостъпни, и децата живеещи в бедност.

Докладът осъжда „организираните враждебни реакции“ срещу равенството между половете и правата на жените, включително сексуалното и репродуктивното здраве и права, подчертавайки правото на достъп до съвременни противозачатъчни методи и безопасни и законни аборти. Категорично се осъжда тревожно високият процент на убийствата на жени в ЕС и сегрегацията на жените от ромски произход в здравните заведения за бременност и майчинство. Евродепутатите призовават за незабавна забрана на тази дискриминационна практика, както и за средства за правна защита за жертвите на принудителна стерилизация.

ЕП: Приложенията за проследяване трябва да са доброволни и недискриминационни

Гражданите се нуждаят от защита на личните данните и предпазни мерки за поверителност по отношение на новите приложения за смартфони, и...

Парламентът изразява дълбока загриженост във връзка със сведенията, че лицата, търсещи убежище, са подложени на насилствено отблъскване, както и във връзка с хуманитарното положение в горещите точки. Заплахите, арестите и наказателните производства срещу организации и лица за предоставяне на хуманитарна помощ трябва да бъдат прекратени. Трябва също да бъдат създадени хуманитарни коридори и хуманитарни визови програми.

Борба с екстремизма

Евродепутатите предупреждават, че изказванията, подбуждащи към омраза, и различните форми на расизъм се нормализират не само от екстремисти, но и от определени правителствени представители или политически лидери. Те призовават за ефективна забрана на неофашистките и неонацистките групи. Те също така осъждат всички нападения срещу християни и призовават за равно третиране в Европа и по света след нападенията в християнски храмове.

В допълнение Парламентът: подчертава връзката между организираната престъпност, корупцията и свободата на изразяване, центровете за задържане, достъпа до социални права и трафика на хора; изразява загриженост относно свиващото се пространство на гражданското общество; подчертава рисковете, свързани с използването на изкуствен интелект и обработването на данни за манипулация на поведението; и изтъква условията в затворите, като призовава за общи стандарти на ЕС в съответствие с международното право. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа