Еврокомисията дава на България още 45 млн. евро за управление на границите

1381
Еврокомисията дава на България още 45 млн. евро за управление на границите
Снимка: МВР

Европейската комисия предостави нова финансова помощ на България и Румъния за изпълнението на започнали вече пилотни проекти за управление на границите. Помощта за страната ни е 45 млн. евро, а за Румъния - 10,8 млн. евро.

Средствата ще бъдат добавени към националните програми в рамките на Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика (ИУГВ), част от Фонда за интегрирано управление на границите.

ЕК отпуска на България 197 млн. евро за подобряване на електропреносната мрежа

Европейската комисия съобщи, че отпуска на България 197 милиона евро за подобряване на електропреносната мрежа. Комисията разпределя об...

Освен това ЕК ще отправи покани за представяне на предложения, отворени за всички държави членки, за разработването на електронни системи за наблюдение по сухопътните външни граници (140 милиона евро) и за подкрепа на системите за приемане и предоставяне на убежище в държавите членки, подложени на натиск (120 милиона евро), като се обърне специално внимание на приемането на непридружени малолетни лица и капацитета за приемане на границата. Финансовата подкрепа е част от работните програми на тематичния механизъм за периода 2023—2025 г. и идва от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) и Инструмента за финансова подкрепа за ИУГВ.

Европейската комисия приветства напредъка, осъществен през последните три месеца - след стартирането на пилотните проекти в България и Румъния в областта на убежището, връщането, управлението на границите и международното сътрудничество, съобщиха от ЕК. Пилотните проекти са шестмесечни и започнаха през март 2023 г.

България предприе оперативни стъпки с подкрепата на Комисията за подобряване на ускорените процедури за предоставяне на убежище и определи списък на сигурните страни на произход в съответствие с правилата на ЕС. С цел да се рационализира прилагането на процедурите за предоставяне на убежище и процедурите за връщане, България проучва възможността за издаване на отрицателно решение за международна закрила заедно с решение за връщане. Органите работят по цифровизацията на системите за убежище и връщане с подкрепата на агенциите на ЕС и службите на ЕК, пише в официалното съобщение на Комисията.

България също така засили сътрудничеството с Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA). Предвижда се през лятото да приключи преразглеждането на оперативния план на EUAA за страната ни. 

Българската държава засили сътрудничеството и с Frontex. Това включва пътна карта за използване на пълния капацитет на Агенцията за управление на границите и връщане с допълнителни ресурси - например постоянен корпус и техническо оборудване. Frontex вече предостави допълнителна подкрепа на България чрез съветници и устни преводачи в областта на връщането. България и Frontex ще подпишат съвместен план за действие относно връщането.

ЕК дава 77 млн. евро за инвестиции в български райони с висока безработица

Европейската комисия съобщи, че е одобрила предоставянето на 77 милиона евро държавна помощ в подкрепа на инвестиции в райони с висока ...

ЕК отбелязва и засиленото ни сътрудничество с Европол за борба с мрежите за контрабанда и за ограничаване на последващи движения на лицата в рамките на ЕС. България вече създаде национален механизъм за обмен на информация и скоро ще създаде оперативна работна група за борба с незаконното проникване на мигранти.

Що се отнася до Румъния, през май 2023 г. тя измени националното законодателство в областта на убежището, за да даде възможност за участие на експерти от EUAA в регистрацията и оценката на молбите за убежище. През декември 2022 г. между EUAA и Румъния беше подписан оперативен план за повишаване на капацитета за приемане и обработка на молбите за убежище.

От април 2023 г. насам EUAA е предоставила 11 устни преводачи в регионалния център на Тимишоара в областта на убежището. Четирима допълнителни експерти на EUAA ще бъдат изпратени да подпомагат органите при обработването на заявленията.

А що се касае до връщането, през май 2023 г. Румъния промени законодателството си, за да даде възможност за издаване на отрицателно решение относно международната закрила заедно с решение за връщане. Напредък бе постигнат и по отношение на актуализирането на националната информационна система за управление на случаите на връщане и по-тясното ѝ привеждане в съответствие с информационните системи на Frontex, за да се даде възможност за по-точен анализ и статистическа информация. През май 2023 г. Румъния се присъедини към програмата за съвместни служби за реинтеграция на Frontex, която предоставя подкрепа за реинтеграцията на връщанията. Румъния също така поддържа двустранни контакти с държавите членки чрез Мрежата на високо равнище по въпросите на връщането и с Frontex относно добрите практики в областта на връщането, по-специално консултациите в областта на връщането.

Що се отнася до управлението на границите и международното сътрудничество, Румъния продължи успешно да управлява външните си граници със Сърбия. Това се постига чрез съвместни дейности със сръбските органи за предотвратяване на незаконната миграция, изпълнявани чрез общия патрулен протокол. Чрез засилване на сътрудничеството с Frontex, румънските органи ще приемат и използват първите мобилни превозни средства за наблюдение на Frontex в румънско-сръбския граничен участък от оперативната зона Terra 2023.

Забраната за внос на украинско зърно ще бъде удължена

Европейската комисия предлага удължаване на забраната за внос на украинско зърно в пет държави, сред които и България, до 15 септември....

Румъния продължава да си сътрудничи с агенциите на ЕС в областта на съвместните разследвания на организираната престъпност. Това включва участие в Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминалните заплахи (EMPACT) и нейния оперативен план за действие за борба с престъпните мрежи, участващи в контрабандата на мигранти, пишат от ЕК.

ОЩЕ: ЕК започва 4 наказателни процедури срещу България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа