Еврокомисията: Украйна изпълнява само 4 от 7 критерия за членство в ЕС

5466
Еврокомисията: Украйна изпълнява само 4 от 7 критерия за членство в ЕС
Снимка: Getty Images

Европейската комисия счита, че четири от седемте критерия, които съпътстваха получаването на статут за Украйна на кандидат за членство в Европейския съюз, са напълно изпълнени. Останалите три са придружени от препоръки от страна на ЕК относно по-нататъшното им изпълнение.

Още: Украйна очаква положителна оценка за перспективите си за членство в Евросъюза

Това става ясно от вътрешен доклад на Еврокомисията за Украйна, получен от радио "Свобода". На 8 ноември Киев очаква официалния документ на Брюксел, от който ще стане ясно дали изпълнителният орган на ЕС препоръчва начало на същински преговори с Украйна за членство в блока. Politico писа в началото на месеца, че оценката ще е положителна, а Комисията ще предприеме същите действия и спрямо Молдова.

Още: Politico: ЕК ще препоръча начало на преговори за членство на Украйна в ЕС

Кои критерии изпълнява Украйна?

Европейската комисия счита, че Украйна е изпълнила изцяло следните критерии:

- Прилагане на законодателството относно процедурата за подбор на съдии в Конституционния съд в съответствие с препоръките на Венецианската комисия;

- Завършване на проверката за почтеност на кандидатите за членове на Висшия съвет на правосъдието и създаване на Висша квалификационна комисия на съдиите на Украйна;

- Съответствие на законодателството в областта на борбата с изпирането на пари със стандартите на Работната група за финансово действие (FATF) и одобряване на стратегически план за реформиране на целия сектор на правоприлагането;

- Реформа на медийната индустрия - привеждане на украинското законодателство в съответствие с Директивата на ЕС за аудиовизуалните медийни услуги: Украйна прие медиен закон, който предполага сериозна цензура

Снимка: Getty Images

Още: Шарл Мишел: Украйна може да влезе в ЕС до 2030 г.

Кои критерии Киев все още не спазва?

ЕК все още иска по-нататъшно засилване на борбата с корупцията, защото този критерий не се счита за завършен. Европейската комисия очакваше назначаването на нов ръководител на Специализираната прокуратура за борба с корупцията и на директор на Националното бюро за борба с корупцията на Украйна.

Още: Financial Times: По-малко земеделски субсидии, ако Украйна и още 8 страни влязат в ЕС

В документа на ЕК се посочва, че "Украйна все пак трябва да приеме закон за увеличаване на числеността на персонала на Националното бюро за борба с корупцията и да премахне нормите от закона за предотвратяване на корупцията, ограничаващи правомощията на ресорната агенция относно придобитото имущество.

"Украйна все пак трябва да одобри закона за лобирането в съответствие с европейските стандарти", заяви Европейската комисия по отношение на ограничаването на прекомерното влияние на олигарсите, което Брюксел също очакваше от Киев.

Европейската комисия отбеляза още, че не всички реформи в законодателството за националните малцинства, в съответствие с препоръките на Венецианската комисия, са били осъществени. От ЕК подчертаха необходимостта от изменение на законите за държавния език, медиите и образованието. Ден преди днешния обаче Зеленски подписа нов закон за националните малцинства - едва ли това е отчетено в доклада на ЕК, тъй като той не е готвен до днес.

Въпросът с малцинствата беше повдигнат пред ЕС от Унгария, която има претенции, свързани с етническите унгарци в Закарпатието. Будапеща от доста време блокира пакети на ЕС за санкции срещу Русия, както и финансова помощ за Киев. И сега Унгария се закани да блокира старта на преговорите за членство с Украйна.

Още: ЕК ще даде оценка за напредъка на Украйна към ЕС, Унгария поставя условия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com