Европа ще удвои вноса на втечнен газ от САЩ за сметка на Русия

13439
Европа ще удвои вноса на втечнен газ от САЩ за сметка на Русия
Снимка: Maritime Connector

Европейският съюз планира да удвои вноса на втечнен природен газ от САЩ до 2023 г., за да намали напрежението в търговията с Вашингтон и да намали зависимостта си от руския газ. Европейската комисия смята да увеличи вноса до 8 млрд. куб. м годишно, което е над 2 пъти повече от внесеното през 2018 г., предава Reuters.

По данни на Брюксел през март вносът на американски втечнен газ в Европа е нараснал с 272% (1.4 млрд. куб. м) спрямо година по-рано. Това е в унисон с договорката, която постигнаха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп през лятото на миналата година.

Русия изпревари САЩ по износ на втечнен природен газ за Европа

Русия изпревари САЩ по доставките на втечнен природен газ (ВПГ) на европейските и азиатските пазари през 2018 г., става ясно от доклад ...

"Европейският съюз е готов да улесни вноса на по-големи количества втечнен природен газ от САЩ, ако пазарните условия са правилни и цените са конкурентни", посочват от Комисията.

ЕС отдавна работи върху диверсификацията на доставките, за да намали зависимостта си от Русия, която удовлетворява почти 40% от газовите нужди на блока. За тази цел блокът развива инфраструктура за втечнен газ, за да получи достъп до други доставчици като Катар и Австралия.

Налагането на пазара на втечнения газ обаче зависи от търсенето и цената му, отбелязват от Брюксел.

Вносът от САЩ се е увеличил през зимата в Европа заради мекото време в Азия, което свали цените до около 5 долара за 1 млн. британски термални единици, изравнявайки цената на тръбния газ. Цената в Азия за същото количество беше около 12 долара за година по-рано.

От терминала за втечнен газ в Александруполис се хвалят с голям интерес за доставки

Първата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на плаващия терминал за регазификация на втечнен природен газ (LNG) край Алек...

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Канете и енергийният министър на САЩ Рик Пери участваха в енергийна конференция в Брюксел заедно с много от ръководителите в сектора.

Вашингтон твърди, че американският втечнен природен газ за Европа е по-надежден от руския, макар да е по-скъп. "Ако само по-евтините доставки са всичко, от което се интересувате, тогава няма да си купите BMW или Mercedes-Benz или един от хубавите автомобили, които излизат от Европейския съюз. Може да купите по-евтино от друго място, но може да не е надеждно и въпросът е същият с руския газ", посочи Пери.

Той изтъкна като пример за това намаляването на доставките на Москва през Украйна през зимите на 2006 г. и 2009 г. (във втория случай и България беше тежко потърпевша, б.р.). "Получаваш това, за което плащаш. Същото е и с руския газ. Ако попитате нашите приятели от Украйна, те може да ви кажат, че наличността и сигурността (на доставките) може да не са налице", каза енергийният министър.

Капацитетът на Европа за внос на втечнен газ се увеличава, каза Канете, давайки за пример проекти в Полша, Германия и Турция. Брюксел обеща да инвестира в тръбопроводи, които да позволят на втечнения газ да потече в повече части на континента.

Полша подписа дългосрочен договор със САЩ за доставна на втечнен газ

Полша подписа договор за доставка на втечнен природен газ от САЩ за срок от 24 години. Това бе обявено от полската енергийна компания &...

"Диверсификацията е важна не само за сигурността на доставките, но и за конкуренцията", каза испанският еврокомисар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа