Европарламентът гласува по-строги правила за опазване на околната среда и здравето

1334
Европарламентът гласува по-строги правила за опазване на околната среда и здравето
Снимка: iStock/Guliver

За по-строги правила за опазване на околната среда и човешкото здраве настояха евродепутатите във вторник. Европейският парламент прие преговорната си позиция за разговорите с правителствата на ЕС по нов закон за реформиране на процедурите и мерките за контрол при превоза на отпадъци.

Преработеното законодателство следва да подобри опазването на околната среда и човешкото здраве, като същевременно се използват пълноценно възможностите, предоставяни от отпадъците, за постигане на целите на ЕС за кръгова икономика и икономика с нулево замърсяване.

Дават 1,2 млн. лв. за научни изследвания за опазване на околната среда и борба с бедствията

1.200 млн. лева отпуска правителството за изпълнението на Националната научна програма „Опазване на околната среда и намаляване н...

С приетия текст членовете на ЕП подкрепят категоричната забрана за превоз на всички отпадъци, предназначени за обезвреждане в рамките на ЕС, освен ако това не е разрешено в ограничени и добре обосновани случаи. Износът на опасни отпадъци от ЕС към страни извън ОИСР също ще бъде забранен, съобщават от пресцентъра на Европарламента.

Износът на неопасни отпадъци за оползотворяване ще бъде разрешен само за онези страни извън ОИСР, които дадат съгласието си и докажат способността си да третират тези отпадъци по устойчив начин. Членовете на ЕП искат също така да се забрани износът на пластмасови отпадъци за страни извън ОИСР и постепенно да се преустанови износът им за страните от ОИСР в рамките на четири години.

Европейският парламент призовава за създаването на основан на риска механизъм на ЕС за насочване на страните от блока, които извършват проверки за предотвратяване и разкриване на незаконни превози на отпадъци.

След дебата в пленарна зала в понеделник вечерта докладът беше приет днес с 594 гласа "за", 5 "против" и 43 "въздържал се".

Когато изхвърляте опасни отпадъци, не правете ТОВА

В нашето съвремие все повече хора за щастие се пробуждат за истината и осъзнават колко щети нанасяме върху околната среда ежедневно дор...

Докладчикът Перниле Вайс (ЕНП, Дания) определи позицията на ЕП като "амбициозна". "Трябва да превърнем отпадъците в ресурси на общия пазар и по този начин да се погрижим по-добре за нашата околна среда и конкурентоспособност. Новите правила също така ще ни улеснят в борбата с престъпността, свързана с отпадъците, в ЕС и извън него. А със забраната за износ на пластмасови отпадъци, която предлагаме, ние настояваме за много по-иновативна и кръгова икономика навсякъде, където става дума за пластмаса. Това е истинска победа за следващите поколения".

Членовете на ЕП вече са готови да започнат преговори с държавите членки на ЕС. На 17 ноември 2021 г. Европейската комисия представи предложение за реформа на правилата на ЕС относно превоза на отпадъци, с което се установяват процедури и мерки за контрол на превоза на отпадъци в зависимост от техния произход, местоназначение и маршрут на транспортиране, вида на превозваните отпадъци и вида на третирането им, прилагано при достигане на местоназначението им.

През 2020 г. износът на отпадъци от ЕС за държави извън блока е достигнал 32,7 млн. тона, което представлява около 16 % от световната търговия с отпадъци. Освен това всяка година между държавите от ЕС се превозват около 67 млн. тона отпадъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа