Европарламентът призна Гладомора за геноцид над украинския народ

1469
Европарламентът призна Гладомора за геноцид над украинския народ
Снимка: Getty Images

Евродепутатите осъдиха Гладомора, признавайки го за геноцид над украинския народ от страна на съветския лидер Йосиф Сталин. През 1932 и 1933 г. той причинява невиждан глад, довел до смъртта на милиони украинци.

Този четвъртък Европейският парламент гласува резолюция, в която пише, че „изкуствено създаденият глад в Украйна, причинен от умишлената политика на съветския режим, е геноцид срещу украинския народ, тъй като е бил извършен с намерението да се унищожи група хора чрез умишлено налагане на условия на живот, изчислени така, че да доведат до нейното физическо унищожение“.

ЕП връчи наградата "Сахаров" на украинския народ, Зеленски призова за трибунал срещу Русия (ВИДЕО)

Европейският парламент връчи наградата „Сахаров“ за 2022 г. на украинския народ, който храбро се бори срещу агресивната вой...

Във връзка с това Европейският парламент призова Русия - "като основен наследник на Съветския съюз“ - да признае официално Гладомора и да се извини за тези престъпления. ЕП призова "всички държави и международни организации, които все още не са признали Гладомора за геноцид, да го направят". Няколко страни вече го сториха – сред тях Германия, Румъния и др.

Европейският парламент също така заяви, че "решително осъжда тези геноцидни действия на тоталитарния съветски режим, които доведоха до смъртта на милиони украинци и нанесоха значителни щети на основите на украинското общество". ЕП почита паметта на всички жертви на Гладомора и изразява своята солидарност с украинския народ, пострадал от трагедията.

ЕП също така призова държавите членки на ЕС и трети страни да насърчават информираността за тези събития и други престъпления, извършени от съветския режим, като включат исторически знания за тях в образователни и изследователски програми, за да се предотвратят подобни трагедии в бъдеще.

Евробарометър: България и Гърция са най-несъгласни с подкрепата на ЕС за Украйна

България и Гърция са страните членки на ЕС, чиито граждани са най-несъгласни с подкрепата на Европейския съюз за Украйна. Едва 48% от х...

Освен това Европейският парламент заяви, че осъжда факта, че 90-годишнината от Гладомора се отбелязва, докато Русия продължава агресивната си война срещу Украйна, нарушавайки суверенитета и териториалната цялост на страната, стремейки се да ликвидира Украйна като национална държава и да унищожи идентичността и културата на нейния народ. Осъжда и факта, че агресивната война на Владимир Путин е довела до световна продоволствена криза, тъй като Москва унищожава и разграбва украинските зърнени складове и продължава да затруднява износа на зърно за най-нуждаещите се страни.

Европейският парламент също така осъжда манипулирането на историческата памет от страна на настоящите руски власти с цел оцеляване на режима на Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа