Европейски съвет по иновациите ще подкрепя технологични открития

912
Европейски съвет по иновациите ще подкрепя технологични открития
Снимка: Getty Images

Днес в рамките на онлайн проява Европейската комисия стартира Европейския съвет по иновациите с бюджет от над 10 милиарда евро (по текущи цени) за периода 2021—2027 г., с цел да се разработват и разширяват авангардни иновации, предаде БГНЕС.

ЕИС се опира на успешна пилотна програма по „Хоризонт 2020“, така че той не е просто новост в рамките на „Хоризонт Европа“, а е нещо уникално в света. Той съчетава научни изследвания в областта на нововъзникващите технологии с програма „Ускорител“ и специален фонд за дялово участие — Фонда на Европейския съвет по иновациите, с цел разгръщане на иновативни стартиращи предприятия, както и малки и средни предприятия (МСП). Около 3 милиарда евро от бюджета на ЕСИ ще бъдат предоставени на фонда на ЕСИ.

Освен това беше публикувана първата годишна работна програма на ЕСИ, с която стават достъпни възможности за финансиране на стойност над 1,5 милиарда евро през 2021 г. Същевременно се приемат кандидатури за две награди — за жени иноватори и за „Европейска столица на иновациите“.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви по този повод: „Вече имаме фонд, който ни дава възможност да подкрепим малките и средните предприятия, които осъществяват авангардни иновации, да осигурим достъп до капиталовите пазари и да ускорим развитието на иновативни стартиращи предприятия. Това ще спомага за реализиране на резултатите от научни изследвания в стопанска дейност и за разработване на визии за технологични и иновационни пробиви.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, добави: „Европейският съвет по иновациите е най-амбициозната инициатива на Европа за подкрепа на преломните открития, от които Европа се нуждае, за да се възстанови от икономическата криза и да ускори прехода към екологична и цифрова икономика. Чрез инвестиране във визионерски научни изследвания и иновативни дружества той ще укрепи технологичната независимост на Европа, ще спомогне за разгръщането на стотици от най-обещаващите стартиращи предприятия на Европа и ще проправи пътя за бъдещото Европейско пространство за иновации“.

Европейският съвет по иновациите се опира на извлечените поуки и постиженията от пилотната му фаза през периода 2018—2021 г. Той подпомогна над 5000 МСП и стартиращи предприятия, както и над 330 научноизследователски проекта с бюджет от 3,5 милиарда евро.

Основни новости в Европейския съвет по иновациите

Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) има множество характеристики, които го правят уникален по отношение на начина на подкрепата за новаторски начинания и проекти.

Програмата „Ускорител“ на ЕСИ подпомага МСП, по-специално стартиращи предприятия и отделени дружества, да разработват и увеличават мащаба на преломни иновации. В програмата „Ускорител“ на ЕСИ се прилага нова, удобна за иноваторите система за кандидатстване, чрез която стартиращите предприятия и МСП могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура.

Екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за технологични и иновационни пробиви (като например клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород или инструменти за лекуване на мозъчно заболяване), за управлението на портфейли на проекти на ЕСИ и за обединяването на заинтересовани страни, за да се осъществят тези визии.

Нова схема на ЕСИ за финансиране на прехода ще спомага за претворяване на резултатите от научни изследвания (от пилотния инструмент „Изследвач“ на ЕСИ и Европейския научноизследователски съвет) в иновации (отделени дружества, търговски съдружия и т.н.).

Въвеждат се нови мерки в подкрепа на жените новатори, например програма за жени на ръководни длъжности. В партньорство с мрежата „Enterprise Europe“ талантливи жени новатори, както и всички иновативни МСП от по-малко известни в тази сфера региони ще бъдат подпомагани да кандидатстват, с което се спомага за преодоляване на разделението в областта на иновациите.

Консултативният съвет на ЕСИ, който се състои от водещи иноватори, изготвя стратегията на Европейския съвет по иновациите и предоставя съвети относно нейното изпълнение (вж. днешното изявление на Консултативния съвет на ЕСИ).

Възможности за финансиране през 2021 г.

Възможностите за финансиране, които днес бяха в рамките на първата работна програма на Европейския съвет по иновациите, включват:

Финансиране по програма „Ускорител“ на ЕСИ, с бюджет 1 милиард евро, за стартиращи предприятия и МСП с цел разработване и увеличаване на мащаба на високоефективни иновации, които имат потенциал за създаване на нови пазари или да предизвикат смущения в съществуващите. С него се предлага уникално смесено финансиране, което съчетава частен капитал (или квазикапитал, като например конвертируеми заеми) между половин милион и 15 милиона евро чрез фонда на ЕСИ с безвъзмездни средства в размер до 2,5 милиона евро. От общия размер 1 милиард евро 495 милиона евро са предназначени за авангардни иновации в рамките на европейския зелен пакт и за стратегически цифрови и здравни технологии.

„Изследвач“ на ЕСИ за мултидисциплинарни изследователски екипи, с бюджет от 300 милиона евро, за визионерски научни изследвания, които имат потенциал да доведат до технологични пробиви. Изследователските екипи могат да кандидатстват за безвъзмездни средства в размер до 4 милиона евро. Основната част от финансирането се предоставя чрез открити покани за представяне на предложения без предварително определени тематични приоритети, докато 132 милиона евро се отпускат за пет конкретни предизвикателства в рамките на „изследвача“. съзнателен изкуствен интелект, инструменти за измерване активността на мозъка, клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород и изкуствени живи материали.

Схемата на ЕСИ за финансиране на прехода е предназначена за претворяване на резултатите от научни изследвания във възможности за иновации — бюджет: 100 милиона евро. В центъра на първата покана за представяне на предложения по схемата на ЕСИ за прехода са резултатите от проекти по пилотния инструмент „Изследвач“ на ЕСИ и проекти за доказване на изпълнимостта на концепция в рамките на Европейския научноизследователски съвет — целта е да се доразвиват технологии и да се изгради икономическа обосновка за конкретни приложения.

Всички проекти на Европейския съвет по иновациите имат достъп до услуги за ускоряване на бизнеса, които осигуряват инструктори, наставници и експертни знания, възможности за партньорство с предприятия, инвеститори и други, както и редица услуги и прояви.

Учени от БАН разработиха ново поколение PCR тестове

Ново поколение тестове, които имат висока чувствителност и универсалност при откриването на COVID-19 и подобни на него вируси, са създа...

Награди на Европейския съвет по иновациите

В рамките на Европейския съвет по иновациите се присъждат няколко награди, за да се отличат тези, които оформят бъдещето на иновациите в Европа.

С наградата на ЕС за жени иноватори се отличават най-талантливите жени предприемачи от целия ЕС и от държавите, асоциирани към „Хоризонт Европа“, които са основали успешно дружество и са реализирали иновация на пазара.

Наградата „Европейска столица на иновациите“ (iCapital) е признание за ролята, която градовете играят за оформянето на местната екосистема за иновации и насърчаването на преломни иновации. През тази година наградата включва нова категория, „Европейски град с нарастващи иновации“, която е насочена към градовете с население над 50 000 и под 250 000 жители.

Целта на европейския конкурс за социални нововъведения е да се стимулират, подкрепят и възнаграждават социални иновации, които ще помогнат на хората и организациите да идентифицират, развиват и повишават уменията, от които ще се нуждаят, за да се приспособят към един променящ се свят и да имат успех в него.

Нови микроби на хоризонта: Най-страшните открития на 2019-та година

От заболявания, причинени от резистентни на антибиотици микроорганизми, умират до 700 000 души всяка година. До средата на века тази ци...

Европейските награди за обществени поръчки за иновации имат за цел да се даде заслужено признание на публични и частни купувачи в цяла Европа, които полагат усилия за насърчаване на обществените поръчки за иновации и намират новаторски начини за възлагане на тези решения.

Кандидатури за наградите на ЕС за жени иноватори и за „Европейска столица на иновациите“ се приемат от днес, а за останалите две — по-късно тази година.

Контекст

През 2018 г. Комисията стартира пилотния проект на Европейския съвет по иновациите в рамките на „Хоризонт 2020“, предназначен с бюджет от 3,5 милиарда евро да подпомага най-талантливите европейски новатори за бързото и ефективно разгръщане на авангардни и революционни иновации. Повече информация за пилотния проект на Европейския съвет по иновациите се съдържа в доклада за въздействието.

След днешния старт на 19-и март, петък, ще се състои ден за кандидатите, на който ще се предоставя информация за това как работи Европейският съвет по иновациите, как може да се кандидатства, кой може да кандидатства и т.н. На сесиите ще бъде представена информация за възможности за финансиране за научноизследователски екипи, стартиращи предприятия, МСП и инвеститори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа