Финландски депутати настояват за споразумение за връщане на бежанци от Ирак

2097
Финландски депутати настояват за споразумение за връщане на бежанци от Ирак
Снимка: Getty Images/Guliver

Група финландски депутати от Националната коалиционна партия, която влиза в трипартийното правителство, е изпратила писмо до правителството с искане за сключване на споразумение за реадмисия на бежанци от Ирак, се посочва в прессъобщение, разпространено от депутатите.

Вече няколко години, Финландия води без успех преговори с Ирак за сключване на споразумение за реадмисия (позволяваща бежанците да бъдат връщани принудително, а не само на доброволни начала в родината си). Засега Финландия успя да подпише такъв документ с Афганистан, предаде БГНЕС.

Италия иска от ЕС ротация на пристанищата за прием на мигранти

На неофициалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз Италия ще защити идеята за ротация на европейските пристанища за ...

„През 2015 г. във Финландия са потърсили убежище 32 500 хиляди души, от които 20 500 иракчани. Около половината от тях са получили отказ, но връщането им в Ирак не преминава гладко, тъй като страната не проявява достатъчно желание да прибере гражданите си, които нямат законно разрешение да пребивават във Финландия“, пишат в писмото депутатите.

"Финландия трябва да настоява Ирак да изпълни международните правила на играта, особено в контекста, че Финландия полага значителни усилия и работи за подобряване на икономическата ситуация и условията на живот в Ирак. През 2019 г. Министерство на външните работи и Министерството на отбраната на Финландия, например, ще изпратят в Ирак приблизително 25 милиона евро икономическа помощ", се посочва в писмото.

Според депутатите е трудно да се оправдае факта, че страната не иска да приеме обратно своите граждани, а в същото време очаква да получи международна помощ. Ето защо, Финландия, според тях, трябва да постави в бъдеще условия за получаване на помощ.

"Необходимо е да се сключи споразумение за реадмисия, а Ирак, както и много други страни, ще трябва да спазват общите правила на играта", се подчертава в съобщението. Депутатите смятат, че планирането от Финландия да открие посолство в Ирак след 27-годишно прекъсване, ще бъде добра възможност за провеждане на активен диалог и сътрудничество.

В Република Сръбска създават специална институция за мигрантите

Република Сръбска (РС), намираща се в състава на Босна и Херцеговина (БиХ) създава специална институция, която ще се занимава с въпроси...

През 2015 г., по време на пиковия приток на мигранти в Европа, във Финландия са потърсили убежище 32 хиляди души, повечето граждани на Ирак, през 2016 г. - около 6 хиляди души, през 2017 г. - 5 хиляди души, толкова се очакват и през 2018 г. Около 10 хиляди от бежанците във Финландия са получили отказ, но обжалват. Властите изразяват опасения, че тези бежанци могат да останат в страната нелегално.

От април тази година 1 700 бежанци очакват да бъдат депортирани от Финландия, предимно иракчани. От началото на тази година около 300 нелегални мигранти са напуснали доброволно страната, като за цялата минала година тази цифра е 1 422 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа