Фон дер Лайен: Закъсняхме с одобрението на ваксините, подценихме трудността с производството

1669
Фон дер Лайен: Закъсняхме с одобрението на ваксините, подценихме трудността с производството
Снимка: Getty Images

Надпреварата на Европа за производство на ваксини срещу Covid-19 трябва да се ускори, за да навакса научните пробиви и да изпревари нововъзникващите щамове, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Подценихме трудността, свързана с масовото производство. Обикновено отнема пет до 10 години, за да произведем нова ваксина. Направихме го за 10 месеца. Това е огромен научен успех и трябва с основание да се гордеем - но по някакъв начин, науката изпревари индустрията", каза тя пред Европейския парламент.

Фон дер Лайен заяви още, че нейната Комисия е направила грешни стъпки при набавянето на ваксини за всички страни от ЕС. Но тя защити цялостната стратегия.

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози ваксини от "Пфайзер" и "Модерна"

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на днеш...

"Закъсняхме с одобрението. Бяхме твърде оптимистични по отношение на масовото производство. И може би бяхме твърде уверени, че това, което поръчаме, на практика ще бъде доставено навреме", каза тя. „Но да позволим на най-богатите европейски страни да вземат ваксини за себе си и да оставят другите с празни ръце, мисля, че би било краят на нашата общност", каза тя.

Фон дер Лайен призна, че има уроци, от които Комисията ще се поучи. Те включват получаване на повече данни, споделени между клиниките в страните от ЕС, подобряване на регулациите, за да се позволи на Европейската агенция по лекарствата да се движи по-бързо при одобрението на ваксини и по-специално да се преодолеят индустриалните затруднения при производството на ваксини.

"Производството трябва да се адаптира към темповете на науката", каза тя, отбелязвайки, че ваксините могат да съдържат до 400 съставки, а производството включва около 100 компании. Работната група за производство на ваксини под ръководството на комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон е натоварена с тази мисия, каза тя.

"Имаме работа с напълно нови иРНК ваксини, които никога преди не са се произвеждали в такъв мащаб. Едно от сегашните слаби места например е свързано със синтетичните молекули..., имаме нужда от повече координация при доставката на ключови съставки", отбеляза Фон дер Лайен.

Първи производител на ваксини срещу коронавирус заговори за ежегодна ваксинация

Наличните данни сочат, че в светлината на бързо появяващите се варианти на новия коронавирус може да се наложи ежегодна ваксинация. Тов...

Тя предупреди, че европейските учени все още не знаят дали ваксините ще бъдат ефективни срещу новите мутантни щамове на вируса, които се появяват.

"Но знаем, че тези щамове ще продължат да се появяват. И знаем, че трябва да го предвидим и да се подготвим за незабавно действие", предупреди ръководителят на ЕК.

Тя заяви още, че дълбоко съжалява за неуспешния опит на Комисията миналия месец да ограничи транспортирането на ваксини на територията на Великобритания в Северна Ирландия като част от ожесточения спор с англо-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която не успя да достави дозите ваксини, които обеща на ЕС. Но все пак подчерта: "В крайна сметка се справихме правилно". Набързо създадената схема за контрол на износа на ваксини в ЕС няма да "ограничи компаниите, които изпълняват договорите си с Европейския съюз" и ваксините до повечето съседи на блока ще стигат безпрепятствено. Комисията, подчерта Фон дер Лайен, "ще направи всичко възможно, за да защити мира в Северна Ирландия, точно както през целия процес на Брекзит".

Още: ЕП одобри Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа