ЕП одобри Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС

993
ЕП одобри Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Европейският парламент гласува в сряда в подкрепа на Механизма за възстановяване и устойчивост, който е основна част от пакета от фискални мерки на Европейския съюз, известен като "Следващо поколение ЕС", насочен към борба с негативните последици от коронавирусната пандемия, съобщи БНР.

Според Европейската комисия, Механизмът за възстановяване и устойчивост ще изиграе решаваща роля, за да направи икономиките и обществата на блока по-устойчиви и да осигури "зелени и дигитални преходи“. Самият механизъм е структуриран около шест основни стълба: зелен преход; цифрова трансформация; икономическо сближаване; производителност и конкурентоспособност; социално и териториално сближаване; здравна, икономическа, социална и институционална устойчивост; политики за следващото поколение".

"Победата срещу вируса благодарение на ваксините е от съществено значение. Но също така трябва да помогнем на гражданите, бизнеса и общностите да излязат от икономическата криза. Механизмът за възстановяване и устойчивост ще предостави 672,5 милиарда евро, за да направи точно това. Ще инвестира в това да направи Европа по-зелена, по-цифрова, повече издръжлива, за дългосрочна полза за всички", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По време на днешната пленарна сесия евродепутатите одобриха правилата за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост, водеща програма на ЕС в плана за възстановяване от Covid-19 на стойност 750 милиарда евро. Парламентът и Съветът постигнаха временно споразумение за инструмента през декември 2020 г.

Този механизъм ще предложи мащабна подкрепа на страните от ЕС за инвестициите и реформите, необходими за смекчаване на икономическите и социални последици от пандемията и за подготовка на икономиките на ЕС за устойчиво, цифрово бъдеще.

Европарламентът одобри бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г.

Евроарламентът одобри следващата многогодишна финансова рамка (МФР), за да може подкрепата на ЕС да достигне до гражданите от началото ...

Парите ще бъдат на разположение като безвъзмездни средства и заеми. Безвъзмездните средства ще възлизат на 312,5 милиарда евро, според цените през 2018 г. (действителната сума ще бъде коригирана нагоре, като се вземе предвид инфлацията).

Разпределението на безвъзмездните средства между страните ще се основава на няколко критерия: в началната фаза - до края на 2022 г. - те ще включват население, брутен вътрешен продукт на глава от населението и безработица през 2015-2019 г. По-късно резултатите от икономиката през 2020 и 2021 г. ще бъдат взети предвид вместо безработицата.

Европейската комисия ще трябва да поеме ангажименти до края на 2023 г. за пълния размер на безвъзмездните средства за страните от ЕС, а парите ще трябва да бъдат изплатени до края на 2026 г. Сумите ще бъдат финализирани до юни 2022 г. въз основа на нарастването на брутен вътрешен продукт през 2020-2021 г.

Кредитите ще бъдат предоставени по искане на държавите членки до края на 2023 г. до общо 360 милиарда евро според цените за 2018 г. Нивото на заемите за всяка държава ще бъде ограничено до 6,8% от брутния вътрешен продукт на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа