X
 
 

Франция официално призна за вредите от ядрените опити в Полинезия

2372 1
photo of Франция официално призна за вредите от ядрените опити в Полинезия
Снимка: Gettyimages
Франция носи отговорност за вредите, причинени на природата и на жителите на Френска Полинезия в резултат на изпитания на атомни оръжия, проведени от Париж между 1960 и 1996 година, предаде БГНЕС.

Във връзка с това Париж е готов да активизира процеса за разглеждане на заявките за субсидиране, подадени от жителите на Полинезия, пострадали в резултат от изпитанията. Франция ще задели и допълнителни средства за местния медицински център, където се изследват и диагностицират такива пациенти.

Светът осъди севернокорейското изпитание на водородна бомба

САЩ и Южна Корея строго осъдиха тестовото взривяване на водородна бомба от КНДР, докато Китай евакуира жителите по границата си с полуо...

Френското правителство смята да продължи безсрочно допълнителното финансиране за Френска Полинезия, което е предоставено на архипелага след приключване на ядрените изпитания през 1996 година. Признавайки отговорността на Франция за причинените вреди, Оланд подчерта, че без този принос на Френска Полинезия, страната не би могла да има атомни оръжия, които ѝ осигуряват сигурността и независимостта.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители