Франция с нова военна стратегия

1620
Франция с нова военна стратегия
Снимка: Unplash

Френската армия реши да наруши традицията и разработи нова концепция за война извън пределите на страната, която предполага „спечелване на войната преди войната“, пише Le Monde. Новият началник на щаба на френските въоръжени сили Тиери Буркхард представи своята „стратегическа визия“ на 1 октомври пред висшия команден състав, а на 6 октомври ще разкаже за това на Комисията по отбрана в Народното събрание, предаде агенция Фокус.

Докато надпреварата във въоръжаването се ускорява по целия свят и възникват все повече хибридни конфликти, новият принцип отразява желанието на Генералния щаб да се развива в области, които преди това са били игнорирани или едва обмисляни от френската армия - главно относно информационното влияние и борбата срещу него. Както се отбелязва в статията, Русия, Турция и Китай работят в тази посока от дълго време и сега генерал Буркхард иска да го използва във Франция, като същевременно не уврежда статута й на „балансирана държава“.

260 души във Франция са получили ковид ваксини с изтекъл срок на годност и ще бъдат ваксинирани наново

Ваксини на Pfizer, чийто срок на годност е изтекъл още на 5 септември, са били инжектирани между 7 и 21 септември на около 260 души във...

„Ако по-ранните конфликти се вписват в схемата „световна криза-война“, сега това е по-скоро като „съперничество-спор-конфронтация“,-каза началникът на Генералния щаб на пресконференция. „Съперничеството се е превърнало в нормално състояние на нещата, независимо дали във военната, икономическата, културната или политическата сфера, а така наречените периферни конфликти са част от това съперничество“. Буркхард подчерта, че от 20 години на бойното поле се водят военни действия, но сега това не е единственият изход и в тези променени условия войната за „възприятие“, особено в социалните мрежи, излиза на преден план.

Подобни изявления се вписват в по-глобална промяна на курса, посочва френският вестник. В следващите дни Министерството на отбраната трябва да публикува доктрина за борбата в информационното пространство, а през октомври трябва да започне работа и да избере директор на отдела за наблюдение и защита от чужди цифрови намеси. Освен това на 29 септември комисия по изследване на информацията в дигиталната ера, ръководена от социолога Жералд Бронер, вече започна работа.

За водите успешно новата „война на възприятията“ е необходимо да бъдете „надеждни“ и „последователни“ - за тези две концепции ще бъде настоявано от генерал Буркхард по време на речта му пред парламентаристите. По-специално, той възнамерява да обърне специално внимание на засилването и усложняването на обучението, особено с участието на няколко държави - в армията това се нарича концепцията за обучение с „висока интензивност“. Сега циклите на обучение се съкращават поради сложността на експлоатацията на голям брой техника и заетостта на армията за гарантиране на националната сигурност.

Въпреки амбициите си, новият началник на Генералния щаб няма да промени нищо в състава на армията. Той смята увеличения състав на специалните сили за достатъчен и възнамерява по-скоро да разшири формированията, които могат да изпълняват специални мисии в чуждестранни операции. Освен това се планира подобряване на подготовката на оперативния резерв от 40 хиляди войници.

Франция с драстична мярка срещу поскъпването на ток - замразяване на цената на газа

Френското правителство ще замрази тарифите за газ до април 2022 г. поради очакваното покачване на цените на енергията през октомври. То...

На свой ред информационната война, разузнаването и развитието на цифровото пространство като цяло предизвикаха създаването на 370 нови свободни работни места в Министерството на отбраната, които трябва да бъдат отворени през 2022 г. Независимо от това, това подсилване не би трябвало да повлияе на търсенето на отговорните за кибератаките: Франция възнамерява да предприеме балансиран подход, за разлика от САЩ, които систематично обвиняват Китай или Русия. Френският генерален щаб уточнява, че те по-скоро ще „използват кибер оръжията по-ефективно“ по време на операциите, за да увеличат потенциала на традиционните офанзивни оръжия.

Като цяло, за да „спечели войната преди войната“, френската армия се опитва отново да намери свобода за маневриране, пише вестникът. По този начин, за да се провеждат операции в чужбина, според генерал Буркхад, „е необходимо да бъдем по-гъвкави по отношение на мобилизирането и десанта на персонал“. Това в крайна сметка може да бъде улеснено от реорганизацията на операция „Бархан“, която предполага намаляване на присъстващия там военен контингент с 40% (до около 5100 войници).

В същото време Генералният щаб възнамерява да продължи да обединява европейските съюзници около обща цел, както и да си сътрудничи с американците и блока на НАТО. Както подчертава Министерството на отбраната, скандалът с подводниците, предназначени за Австралия, не трябва да променя нищо в тези основни принципи. В същото време на този етап френската армия официално няма намерение да включва частни въоръжени групировки, както правят Турция или Русия, заключава Le Monde.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com