Франция забрани ГМО царевицата

12922
Франция забрани ГМО царевицата
Снимка: Getty Images / Guliver

Френското министерство на земеделието забрани с постановление генетично модифицираната царевица MON 810, произвеждана от американската компания Монсанто, предаде БГНЕС.

Комерсиализирането, използването и отглеждането на разновидностите на посевен материал на царевица от генетично модифицирания вид MON 810 са забранени на територията на Франция до приемането на окончателно решение и на мерки от ЕС, гласи постановлението, публикувано в държавен вестник.

На 10 април в Националното събрание ще се дебатира закон за забрана на трансгенетичната царевица във Франция. Но предвид наближаването на сеитбения сезон министерството е сметнало за спешно да постанови забрана до гласуването на закона, предаде АФП.

Предвид достоверни научни данни и последните резултати от международните научни изследвания отглеждането на разновидности на посевен материал на царевица MON 810 създава сериозни рискове за околната среда, както и опасност от разпространение на развили резистентност вредни организми, се посочва в документа на министерството на земеделието на Франция.

Държавният съвет - най-високата инстанция за административно правосъдие във Франция - отмени миналото лято постановлението за забрана на MON 810 от 2011 г.

Държавите от Европейския съюз могат на своя територия да забранят даден ГМО, разрешен от Евросъюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа