Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г-7 не можа да се разбере с Тръмп за Парижкото споразумение за климата

27 май 2017, 20:31 часа • 3781 прочитания

Германският лидер Ангела Меркел заяви, че партньорите от Г-7 на американския президент Доналд Тръмп остават „на тъмно“ по въпроса за намеренията му в областта на изменението на климата. Тя заяви, че дебатите на срещата на върха в Сицилия по темата са "много незадоволителни".

"Цялата дискусия по темата за климата беше много трудна, да не кажа много незадоволителна", каза Меркел.

"Тук имаме ситуация от шест срещу един, което означава, че все още няма признаци дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение или не", добави тя.

Американският президентът Доналд Тръмп обяви, че ще вземе решение следващата седмица дали Съединените щати ще спазват Парижкото споразумение от 2015 г. за намаляване на глобалните въглеродни емисии.

"Ще взема окончателното си решение за Парижкото споразумение следващата седмица“, каза той пред журналисти по време на срещата на върха на Г-7 в Сицилия.

Така лидерите на шестте страни-членки на Г-7 се споразумяха да дадат време на Вашингтон за участие в Парижкото споразумение за климата. Това се посочва в проекта на заключителното комюнике, съобщава АНСА днес, позовавайки се на източници от делегацията на Италия.

Според други източници клубът на седемте най-развити индустриални страни (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) не успяха да постигнат обща позиция по климатичните въпроси.

Междувременно лидерите се обявиха за „борбата с всяка форма на протекционизъм“. По тази тема имаше сериозни различия с президента Доналд Тръмп, но в края на краищата главата на Белия дом се съгласи горната формулировка да е включена в комюникето.

Така в крайна сметка страните се споразумяха за съвместно противодействие срещу протекционизма.

"Ние разбираме, че свободна, честна и взаимноизгодна търговия и инвестиции са основните двигатели на растежа и създаването на работни места. В допълнение, потвърждаваме ангажимента си за отваряне на пазарите и борбата с протекционизма и се противопоставяме на всяка нелоялна търговия. В същото време признаваме, че търговията невинаги е от полза за всяка от страните. По тази причина считаме, че е необходимо да се вземат подходящи мерки за всички дружества, както и всички граждани да могат да използват в максимална степен възможностите, предлагани от глобалната икономика", се посочва в текста на документа.

Включването на клауза за протекционизъм в декларацията е спорна заради позицията на американския президент Доналд Тръмп, който неведнъж заяви намерението си за затворена търговията в САЩ.

Лидерите на Групата на седемте отбелязаха глобалния характер на проблема с миграцията и затова признаха правото на държавите да контролират своите граници за целите на националната сигурност, се посочва още в текста на заключителната декларация, приета в края на двудневната среща на върха в италианския град Таормина.

"Масовото движение на мигранти и бежанци се превърна в световен феномен, който има пряко въздействие върху безопасността и темата за правата на човека. Това изисква усилия на международно ниво", казаха лидерите на седемте най-индустриализирани страни (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ , Франция и Япония).

"Ние разбираме, че бежанците трябва да бъдат възможно най-близо до страните на произход и да могат да се завърнат у дома, когато има условия на сигурност. Спазвайки правата на мигрантите и бежанците, ние отново потвърждаваме правото на държавите да контролират своите граници и миграционните потоци, индивидуално или колективно, за целите на националната сигурност“, пише в декларацията.

Членовете на Групата на седемте са убедени, че победата над тероризма в Сирия няма да бъде възможна без организацията на политическо решение на конфликта в страната.

"Ние сме готови да увеличим усилията си за борба с международния тероризъм в Сирия, по-специално срещу "Ислямска държава" и "Ал Кайда“, заявиха делегатите.

Те посочиха и че се наблюдава голям напредък в борбата с екстремистите.

"Ние са постигнали значителен напредък в намаляването на присъствието „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак и се ангажираме да продължим тези усилия до освобождението на окупираните от джихадистите територии, особено Мосул и Ракка.“

Лидерите на Г-7 са готови да затегнат санкциите срещу Русия в случай на неизпълнение на споразумението от Минск, свързани с уреждането на кризата в Украйна. В окончателната декларация е споменато желанието на Групата на седемте за "допълнителни мерки" срещу Москва в случай на неизпълнение на договора. Както бе посочено от дипломатически източници, САЩ се съгласиха, че все още е налице необходимост от санкции.

В навечерието на пресконференцията, която предхожда срещата на върха, председателят на Европейския съвет Доналд Туск обеща да "призове лидерите на Г-7 да потвърдят своята позиция" за антируските санкции.

"От последната ни среща на върха в Япония не видяхме нищо, което би обосновало промяна в нашата политика по отношение на Русия," каза той.

Лидерите на Г-7 заявиха, че проблемът с ядрената и ракетна програма на Северна Корея е приоритет за международната общност, тъй като заплахата е достигнал ново ниво.

"Северна Корея се превърна в първостепенен проблем в глобалния дневен ред и представлява заплаха за световната стабилност, който достигна до ново ниво“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес