Габриел мисли, че е време Европа да започне да отстоява интересите си

1448
Габриел мисли, че е време Европа да започне да отстоява интересите си
Снимка: Getty Images/Guliver

„Европа е длъжна да защитава с повече увереност собствените си интереси и да не разчита единствено на САЩ по въпросите, свързани с отбраната“, твърди министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел в интервю за сп. „Шпигел“.

„До ден-днешен продължаваме да говорим за европейските ценности, но продължаваме да проявяваме слабост що се отнася до отстояването на общите ни интереси“, смята Габриел. Пред изданието той коментира още, че Германия се радва за решението на американския президент Доналд Тръмп да затвърди ангажимента си по чл. 5 от Устава на НАТО.

Германските социалдемократи няма да правят коалиция с Меркел, ако ЕС не бъде реформиран

Голяма коалиция, която да управлява Германия може да има, само ако бъде постигнато споразумение за реформи в Европейският съюз, стана я...

„Не бива обаче да разчитаме твърде много на него“, предупреди политикът. Същевременно обаче Габриел изложи и личното се мнение, според което "Европа, дори и с укрепването на собствените си структури, няма да може да се защитава без американска помощ".

Германският министър посочи също така, че "в международната политика не съществува вакуум".

"Ако САЩ напуснат дадено пространство, то незабавно ще бъде завоювано от други държави", каза Габриел и допълни, че "в Сирия това са Русия и Иран, а в търговската политика - Китай".

"Защо Европа не помага за развитието на инфраструктурата в Африка, а оставя това на Китай? Защо не допринасяме за икономическо развитие в съседните ни източноевропейски страни на Балканите, ами оставяме тези държави под нарастващото влияние на Русия? В подобен неудобен свят ние, европейците, вече не можем да седим отстрани и да разчитаме на САЩ", коментира външният министър.

Зигмар Габриел: Нито Украйна, нито Турция ще влязат в ЕС

Украйна и Турция няма да се присъединят към Европейския съюз, поне не в близко бъдеще, заяви в интервю за медийната група "Функе" гер...

"В действителност, Москва, Пекин и Вашингтон имат едно общо нещо: те изобщо не оценяват Европейския съюз, пренебрегват го", казва Габриел. В същото време, според него, "Китай е единствената страна, която има реална геополитическа стратегия", изразяваща се "в увеличаване на китайското влияние" в света.

"Дотам, че някои държави-членки на ЕС вече не смеят да вземат решения, противоречащи на китайските интереси", подчерта Габриел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа