Германия. Най-зрелищните шпионски афери

2048
Германия. Най-зрелищните шпионски афери
Снимка: iStock

Войната на Русия срещу Украйна е "повратна точка и за вътрешната сигурност", заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер през юни при представянето на доклада на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) за 2022 година. Сега тя отново предупреди за дезинформационни кампании, кибератаки и шпионаж от страна на чужди разузнавателни служби. Актуалният повод за това изявление на Фезер бе задържането на Томас Х. в Кобленц тази сряда (9 август). Федералната прокуратура обвинява германския офицер, че е предал на руските тайни служби информация за материали и оръжия на Бундесвера. Според вестник "Тагесшпигел" мъжът е привлякъл вниманието на властите заради симпатиите си към дясноекстремистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) и нейната проруска политика.

Двоен агент във външното разузнаване БНД?

В края на 2022 стана известен друг подобен случай: шефът на отдел във външното разузнаване на Германия БНД е работил същевременно и за руската тайна служба ФСБ. По този начин Карстен Л, отговарящ за сигурността на личния състав, сам е представлявал риск за сигурността: бившият офицер от Бундесвера е обвинен, че в качеството си на двоен агент е издавал държавни тайни на руснаците. ФСБ се интересувала най-вече за позициите на ПВО-системи, предоставени на Украйна от западни държави. Но Карстен Л. вероятно не е имал достъп до тази информация. Той беше арестуван през декември 2022 и срещу него и предполагаемия му съучастник се води разследване за държавна измяна.

Още: Арестуваха двама моряци от ВМС на САЩ, подозират ги в шпионаж

Сем. Аншлаг, което слуша радио на къси вълни

Руските агенти не са нищо ново за Германия. Такива е имало и много преди началото на войната срещу Украйна. Като двойката шпиони, които се представяли за Андреас и Хайдрун Аншлаг - дребно буржоазно семейство, водещо скучен живот. Той се представял за инженер, а тя - за домакиня. В действителност обаче двамата работили дълги години като агенти на Москва от края на 1980-те години - първо за съветските, а след това за руските тайни служби.

Двамата са обвинени, че са шпионирали НАТО и Европейския съюз от Германия. Получавали са инструкциите чрез криптирани съобщения на къси вълни - по онова време шпионажът все още не е бил цифровизирана дейност. Чак през есента на 2011 година са разобличени - вероятно благодарение на сигнал от американските разузнавателни служби. През 2013 Андреас и Хайдрун Аншлаг са осъдени на няколко години затвор и накрая са депортирани в Русия.

"Агенти на мира" в ГДР

В ГДР разузнавачите, работещи за тайните служби на комунистическата държава, са наричани "агенти на мира". Около 12 хиляди такива "миротворци" са работели за ЩАЗИ (службата за държавна сигурност на ГДР) в Западна Германия по време на Студената война. Една от тях е Габриеле Гаст, която е разкрита чак сред след краха на ГДР, малко преди Обединението на Германия.

Още: Защо изкуственият интелект няма да замени шпионите

Гаст е западногерманка, която по време на едно пътуване до ГДР заради защитата на дисертация на тема "Политическата роля на жената в ГДР" е вербувана от офицер на ЩАЗИ. След това тя започва да предава информация на тайните служби в Източна Германия и същевременно прави кариера в западногерманското външно разузнаване БНД. Междувременно става водещата агентка на ГДР на Запад.

Не по-малко ценен източник на информация за ЩАЗИ е бил Алфред Шпулер. Високопоставеният служител на БНД разкрива стотици западни агенти, работещи в ГДР. Арестуван е през ноември 1989 година.

Като двоен агент е работил и Хайнц Фелфе, дългогодишен ръководител на звеното "Контраразузнаване Съветски съюз" на БНД. До 1961 година бившият есесовец докладва на КГБ в Москва. Твърди се, че през живота си Фелфе е работил за седем различни тайни служби, включително британската МИ6 и "Службата за сигурност" на националсоциалистическата СС.

Още: Русия арестува бивш служител във военен комплекс заради "шпионаж в полза на Германия" (ВИДЕО)

Шпионаж в канцлерската служба

Вероятно най-сензационен е случаят с Гюнтер Гийом от времето на Студената война. Маскиран като бежанец от Изтока, той и съпругата му Кристел пристигат в Западна Германия през 1956 година. Мисията им е да предоставят на ЩАЗИ вътрешна информация за Социалдемократическата партия (СДП). Гийом си проправя път нагоре и дори става личен съветник на тогавашния канцлер Вили Бранд.

Когато Гийом е разобличен, Бранд поема отговорността и на 6 май 1974 подава оставка като канцлер. Гюнтер Гийом е осъден на 13 години, а съпругата му - на 8 години затвор. И двамата са освободени през 1981 при размяната на агенти между ГДР и ФРГ.

Екзекутирани: Ели Барчатис и Карл Лауренц

Още: Грък е обвинен в контрабанда на американски технологии за Русия

За западногерманските агенти в ГДР се знае по-малко, отколкото обратното - може би защото особено голям брой шпиони на ЩАЗИ са разкрити след падането на Берлинската стена. От друга страна, много от шпионите на БНД в Източна Германия вероятно никога не са били разкрити. Същото се отнася и за агентите на приятелски държави като САЩ, които също са шпионирали в Германия - и дори са подслушвали мобилния телефон на канцлерката Ангела Меркел.

Трагичен е случаят с двамата западни агенти Ели Барчатис и Карл Лауренц, които още в началото на 1950-те години успяват да изнесат тайно от ГДР документи на Запад.

Ели Барчатис е завеждала кабинета на министър-председателя на ГДР Ото Гротевол. Тя предава на любовника си Карл Лауренц правителствени документи, които обаче са толкова безобидни, че не дават почти нищо на западните тайни служби. Но по онова време отношенията между двете германски държави са изключително напрегнати, а ГДР все още е под влиянието на сталинизма. След разобличаването им Барчатис и Лауренц са осъдени на смърт и екзекутирани с гилотина през 1955 година.

 

Още: Държавата купува лаптопи със сертификат от НАТО срещу шпионаж

Източник: Дойче веле

Руските служби шпионират с антени върху посолствата си в Европа, твърди разследване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com