Германия: Няма информация за терористично минало на втория пилот

9806
Германия: Няма информация за терористично минало на втория пилот
Снимка: Gettyimages.com

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че на базата на известната информация няма индикации вторият пилот да е имал терористично минало, предаде БГНЕС.

По-рано днес френските власти съобщиха, че пилотът Андреас Любиц, на 28 години, вероятно умишлено е причинил инцидента, при който загинаха 150 души. "Въз основа на наличните данни мисля, че случилото се е умишлен акт", заяви френският прокурор Брисе Робин.

Малко преди катастрофата командирът на полета е напуснал кабината, в нея останал само вторият пилот. По това време полетът бил на автопилот. При отсъствието на първия пилот, вторият започнал снишаване, задействайки съответните контроли за управление. Това може да стане само умишлено. Командирът се опитал да отвори вратата, но тя била блокирана. Вратата може да бъде блокирана само умишлено", категоричен е прокурорът.

В същото време изпълнителният директор на "Луфтханза" Карстен Спор заяви, че е изумен от предположението, че Любиц умишлено е разбил самолета. Спор заяви по време на пресконференция, че няма индикации какво би могло да доведе до действията на втория пилот. Според него вторият пилот е издържал всички необходими психологически тестове и е преминавал през редовни физически тестове.

Андреас Любиц е прекъснал обучението си за няколко месеца, съобщиха още от "Луфтханза".

"Вторият пилот е прекъснал обучението си за няколко месеца. Това не е нещо необичайно. Всеки, който прибегне до това, трябва да получи разрешение да продължи образованието си", заявиха от компанията, без да уточняват дали Любиц е получил такова.

От компанията отбелязаха, че пилотът е преминал всички медицински тестове и е бил в състояние да лети. "Той премина всички тестове и беше на 100% в състояние да извърши полета. Не знаем какво може да го е подтикнало към тази постъпка", заяви от Луфтханза.

"Нямаме думи. Не сме си мислили, че може да се случи на нашия концерн. Ние сме изключително внимателни при подбора на кадри и отделяме голямо внимание на психологическите характеристики на кандидатите за работа", заявиха от компанията.

Френската прокуратура: Помощник-пилотът се е заключил в кабината и умишлено е разбил самолета

Вторият пилот е инициирал умишлено падането на самолета на Germanwings във Френските Алпи. Това съобщи прокуратурата в Марсилия, като д...

Според прокурора на Марсилия Брис Робен Любиц съзнателно е разрушил самолета на и поради тази причина трябва да бъде подведен под отговорност за предумишлено убийство, съобщава Интерфакс.

„Когато носите отговорност за 150 човека, не мисля, че това може да бъде квалифицирано като самоубийство“, заяви по-рано в пресконференция Робен, подчертавайки, че Андреас Любиц съзнателно е предприел курс на снижаване на самолета. „Той е направил това по причина, която засега не ни е известна, но знаем, че е разрушил самолета“, заяви Брис Робен.

Прокурорът допълни, че пътниците са разбрали за снижаването на машината едва в последния момент. „Писъци на пасажери се чуват само в последната минута“, коментира Робен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа