Германия обмисля по-строг граничен контрол

925
Германия обмисля по-строг граничен контрол
Снимка: iStock

Канцлерът Олаф Шолц и ръководителите на 16-те германски провинции ще обсъдят днес по-строг граничен контрол и нови правила за депортиране, докато провеждат спешни преговори за справяне с нарастващата миграция.

През първите четири месеца на 2023 г. в Германия са подадени около 101 981 молби за убежище - увеличение със 78% в сравнение със същия период на 2022 г.

Миналата година в Германия бяха подадени почти 218 000 молби за убежище - най-много след периода 2015-2016 г. Най-голям брой новопристигнали са от разкъсваните от войни Сирия и Афганистан, следвани от Турция и Ирак.

Освен това повече от един милион души са пристигнали от Украйна, съобщи АФП.

Олаф Шолц: Европа носи глобална отговорност

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че Европа носи глобална отговорност отвъд своите граници, "защото благосъстоянието на Европа не...

Регионалните лидери отдавна настояват за повече помощ и пари, за да се справят с новопристигналите, като много от тях са принудени да строят временни приюти.

За да помогне за намаляване на натиска върху местните власти, правителството обмисля да затегне граничния контрол, предава БГНЕС.

"В зависимост от ситуацията, правителството ще разшири съществуващата концепция за гранична сигурност с Австрия до други граници в Германия", се казва в него.

Понастоящем само на границата на Германия с Австрия се прилага фиксиран граничен контрол, който се прилага за всички преминаващи през нея. Германия граничи също с Белгия, Чешката република, Дания, Франция, Люксембург, Нидерландия, Полша и Швейцария.

В подготвеното от правителство проектоспоразумение се казва още, че "за връщането на лицата, които са задължени да напуснат страната, в техните страни на произход е необходимо да се подобри сътрудничеството с многобройните страни на произход".

Шолц иска реформиран и разширен ЕС, който да не се плаши от Путин

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес, 9 май, за "разширен и реформиран" Европейски съюз, който да е "по-геополитически" по отноше...

Пробизнес партията СвДП, която е част от коалиционното правителство на Германия заедно със СДПГ на Шолц и Зелените, призова за разширяване на списъка със "сигурни" страни на произход.

В документа се казва също, че правителството подкрепя засилването на контрола по външните граници на ЕС, включително възможността за постоянен граничен контрол с други държави от ЕС.

Според вестник "Билд" по-новата версия на документа включва и предложения за ускоряване на подаването на молби за убежище и депортирането на нарушители.

Неотдавнашният приток на търсещи убежище съвпадна с нарастването на подкрепата за крайнодясната партия Алтернатива за Германия, особено в Източна Германия.

В момента антимигрантската партия получава около 15 % от гласовете в сравнение с 10,3 % на последните парламентарни избори през 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа