Германия обмисля трета спасителна програма за Гърция?

13869
Германия обмисля трета спасителна програма за Гърция?
Снимка: Getty Images / Guliver

Министерството на финансите на Германия подготвя почва за трета спасителна финансова програма за Гърция преди изборите за европейски парламент през май, съобщава немският седмичник Der Spiegel, позовавайки се на неофициален документ от пет страни на финансовото министерство, предаде БНР.

„Златна зора” сменя името си в опит да продължи да съществува

Неонацистката гръцка партия „Златна зора”, членове на която са обвинявани в грабежи, побои и убийства, е готова да промени ...

Възможностите, които са очертани в този документ, включват допълнително "подстригване" на гръцкия дълг (нова обезценка на гръцките държавни облигации), което да засегне предимно публичните кредитори на Атина (европейските официални финансови институции - централни банки и правителства, притежаващи гръцки дълг), или "ограничена допълнителна финансова помощ", която Гърция може да получи от Европейския спасителен фонд, се посочва в секретния доклад на финансовото министерство на Германия.

Според немското издание пакетът финансова помощ може да достигне размер между 10 млрд. евро и 20 млрд. евро и ще бъде обвързан с поемането от Атина на ангажимент да предприеме необходимите реформи с много по-голям енергичност.

Говорител на министерството на финансите на Германия отрече, че се планира ново отписване на гръцки дълг. Няма нова ситуация, заяви за агенция Ройтерс говорител на немското финансово министерство, визирайки предишни изказвания на финансовия министър Волфганг Шойбле.

В миналото Шойбле многократно посочи, че може да има необходимост от известно допълнително рефинансиране, но в същото време подчерта, че евентуален допълнителен финансова пакет ще бъде далеч по-малък по размер от помощта, която беше отпусната на Атина до сега.

Откриха нефт и газ в морето до Западна Гърция и о. Крит

Откриха нефт и газ в морето до Западна Гърция и остров Крит. Приключиха проучванията, заявиха от гръцкото Министерство на околната сред...

От 2010-а година насам Гърция получи подкрепа за 240 млрд. евро чрез две спасителни програми на МВФ и еврозоната в замяна на намаляване на държавните разходи и провеждане на серия реформи от страна на гръцките власти.

През миналия месец официален представител на ЕС беше цитиран да казва, че в момента Гърция няма нужда от спешно финансиране и подчерта, че може да се наложи извънредно финансиране на Атина, само когато страната трябва да осъществи плащания по падежи на своя дълг. Следващият падеж на гръцки дълг е към средата на месец май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа