X
 
 

Германия пуска на свобода осъден за атентатите от 11 септември 2001 г.

829 0
photo of Германия пуска на свобода осъден за атентатите от 11 септември 2001 г.
Снимка: Getty Images/Guliver
Съучастник на атентаторите от 11 септември 2001 година излежа присъдата си в Германия и ще бъде депортиран в Мароко, съобщава "Дойче веле", цитирано от БГНЕС.

Мюнир Мотасадък излежа почти 15 години по присъда за съучастие в над 3000 убийства при терористичните нападения в Съединените американски щати от 11 септември 2001 година и членство в терористична организация.

САЩ отбелязаха годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г.

Президентът Доналд Тръмп отдаде почит на "героите" в нападението над САЩ на 11 септември 2001 г., обещавайки, че Америка никога няма да...

Мотасадък, която е пребивавал постоянно в Хамбург, беше арестуван два месеца след като самолетите се врязаха в Световния търговски център в Ню Йорк. Той се превърна в първия обвиняем във връзка с нападенията.

След дело, проточило се повече от пет години, Мотасадък беше осъден на 15 години. Той е осъществявал банковите преводи на ислямистите от клетката в Хамбург и им е помагал да се укриват. Той никога не е отричал, че е познавал атентаторите, но твърди, че е нямал никаква представа за конкретните им намерения. Подкрепата му за терористите според него не била нищо повече от нормална услуга между приятели. Обучението си във военен лагер на джихадисти в Афганистан през 2000-та година той обяснява с желанието да получи базово военно обучение, подобно на германците, за които по това време военната служба е задължителна.

Мотасадък се преселва от Мароко в Германия в началото на 90-те години на миналия век. В Хамбург той се записва да следва електроинженерство. Именно в университета той се свързва с други студенти радикални мюсюлмани. Въпреки съмнителните му контакти, хората го определят като "приятен младеж", "дружелюбен", "учтив", "резервиран".

Властите във Федералната република взеха решение да екстрадират Мотасадък в родината му Мароко и да му забранят да посещава Германия до 2064 година, когато той ще бъде на 90 години.

3,7 млрд. долара компенсации за пострадалите от атаките на 11 септември 2001 г.

Около 3,7 милиарда долара са отделени за около 16,8 хиляди души като компенсация за физически и морални щети във връзка с терористичнит...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители