Германия учи хората на нови професии и им плаща за това

9484
Германия учи хората на нови професии и им плаща за това
Снимка: iStock

Електротехник, физиотерапевт, зъботехник, банков служител: в Германия над 300 професии могат да бъдат усвоени в рамките на професионално обучение, за което се получава заплата. И българи могат да кандидатстват за място, пише Deutsche Welle.

В Германия близо 330 професии могат да бъдат усвоени в рамките на професионалното обучение, т.нар. Berufsausbildung. Сред тях са стругар, фризьор, пекар, зидар, електротехник, дърводелец, зъботехник, физиотерапевт, банков служител, възпитател за детска градина, болногледач. Този модел за подготовка на професионални кадри следва дуалната система на обучение, която предвижда тясна връзка между теорията и практиката. Междувременно германският модел е популярен и в редица други европейски страни.

Какво е заплащането? И има ли стипендии?

В Германия обучаващите се получават възнаграждение за труда си. Размерът на заплатата зависи от различни фактори - от тарифната ставка или пък от самия работодател, при когото се обучава кандидатът. Заплащането по време на професионалното обучение се движи между 400 и 800 евро месечно. Има обаче и професии, при които обучаващият се може да получава до 1500 евро на месец.

Германия опростява правилата за чужда работна ръка. От какви специалисти се нуждае?

В Германия има над 50 различни вида разрешителни, даващи право на престой в страната – например визи за хора на изкуството, време...

Особено високо е възнаграждението за онези, които се обучават в областта на мехатрониката, а най-ниско е заплащането на бъдещите фризьори и гримьори. От 2020 г. минималното заплащане за обучаващите се ще се вдигне на 515 евро през първата година от обучението. През 2023 г. то ще бъде повишено на 620 евро месечно.

Ако заработените пари не стигат за издръжка, обучаващите се в професионални училища могат да подадат молба за държавна стипендия, т.нар. BaföG. Такъв вид стипендия се отпуска на студенти, чиито родители имат ниски доходи, както и на обучаващи се в професионални училища, чието заплащане е ниско и недостатъчно за покриване на жизнения минимум.

Размерът на стипендията се определя съобразно доходите на родителите и на самия учащ се. Възможно най-високата месечна стипендия BaföG възлиза на 735 евро месечно. След като учащият завърши обучението си и си намери работа, той е длъжен да върне получената сума по линия на BaföG.

Друга възможност за подпомагане на обучаващите се е стипендията BAB (Berufsauslbildungsbeihilfe), която се отпуска безвъзмездно от Федералната агенция по труда - тя е предназначена специално за онези, които се обучават по дуалната система и не живеят в дома на родителите си. Размерът на такава стипендия също зависи от доходите на родителите и на учащия се.

Права и задължения

Какво представлява дуалната система

Вече стана ясно, че в българското средно образование ще бъде въведена дуалната система, широко разпространена в Западна Европа. Това не...

Предприятията сключват с обучаващите се договор. Паралелно със стажа в съответната фирма, обучаващият се посещава и учебни часове в професионално училище. Седмичната програма изглежда така - два дни училище, три дни стаж в предприятието. Подписвайки договор с предприятието, младежът поема определени задължения. Но той има и права, гарантирани от германския закон за защита на младежта.

По време на професионалното обучение към учащия се прилагат нормите на германското трудово законодателство. Обучаващите се под 18 години нямат право да работят повече от 40 часа седмично, а тези над 18 години могат да работят не повече от 48 часа седмично.

В началото на обучението има пробен период, чиято продължителност е между един и три месеца. До края на пробния срок кандидатът има възможност да реши дали е избрал правилната професия. Ако е пожелал, например, да се обучава в пекарството, но после е видял, че това не е работа за него, в този пробен период той може да прекъсне договора с работодателя без предварително да го уведомява и без да посочва писмено причините.

Предприятието също може да прекъсне договора, но това е доста по-сложно, защото законът защитава учащия се. За да го уволни, работодателят трябва преди това поне два пъти да е бил принуден да му наложи наказание. Освен това той трябва да докаже, че е принуден да го уволни заради някакво много сериозно нарушение - например че преднамерено е блокирал работата или пък че е излязъл в отпуск без разрешение.

Предприятията, които изпитват остър недостиг на кадри, обикновено са и тези, които предлагат най-много места за професионално обучение. Често след успешно завършване на обучението те са готови да назначат хората, които са се обучавали при тях. Случва се обаче младежите да потърсят работа и при друг работодател. Като цяло хората, завършили професионално обучение, имат големи шансове да си намерят работа директно след като вземат дипломата си. Сред тях почти няма безработни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа