Германия затваря всичките си атомни централи до края на 2022 година

10570
Германия затваря всичките си атомни централи до края на 2022 година
Снимка: iStock

Три ядрени електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия в петък, 31 декември, като част от плана на страната за пълен отказ от атомната енергия, пише изданието Politico. Останалите три ще бъдат ликвидирани до края на 2022 година.

„Поетапното спиране на ядрената енергия прави страната ни по-безопасна и помага за избягване на радиоактивни отпадъци“, каза федералният министър на околната среда и ядрената безопасност Стефи Лемке.

„Сега е от съществено значение да се... напредне в търсенето на окончателно хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци, както и постоянни решения за ниско и средно радиоактивни отпадъци“, казаха от министерството на околната среда.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел ускори постепенното премахване на ядрената енергетика след аварията във Фукушима в Япония през 2011 г. Спирането в петък засяга електроцентралите в Брокдорф в Шлезвиг-Холщайн, Гронде в Долна Саксония и Гюндреминген С в Бавария.

Останалите три атомни централи в Германия - Емсланд в Долна Саксония, Исар 2 в Бавария и Некервестхайм 2 в Баден-Вюртемберг - ще бъдат затворени „най-късно“ до края на 2022 г., съобщи министерството на околната среда.

„От 2011 г. Германия тегли черта под изключително проблематична технология в подреден и надежден процес“, каза Лемке. Ядрената енергия представлява около 10 процента от производството на електроенергия в Германия. Спирането предизвика критики, тъй като Германия ще трябва драстично да увеличи възобновяемата енергия и също така увеличи зависимостта си от силно замърсяващата енергия от въглища.

Берлин отговори на Москва: "Северен поток 2" е геостратегически проект

Германският външен министър Аналена Бербок изтъкна голямата роля на газопровода "Северен поток 2" за геополитиката. Тя настоява, че той...

„Сигурността на доставките в Германия продължава да бъде гарантирана“, каза Роберт Хабек, федерален министър на климата и икономиката. Той добави, че надеждното и „устойчиво генерирано електричество“ е „централно изискване за привеждане на нашата икономика и индустрия към климатична неутралност“.

Тази позиция поставя Берлин в конфликт с Франция, където ядрената енергия е най-големият елемент от нейния енергиен микс (и също така помага за доставките на Германия). Комисарят на ЕС по вътрешния пазар Тиери Бретон каза през септември, че съществуващите ядрени централи, които осигуряват нисковъглеродно електричество от съществено значение за зеления преход, могат да продължат да работят „в продължение на две, пет, 10 години“, добавяйки: „Защо да се лишаваме от този производствен капацитет?“, пише БТА. 

Франция планира да намали дела на ядрената енергия в своя микс на електроенергия от 75% на 50% до 2035 г., но президентът Еманюел Макрон каза през ноември, че Франция „ще рестартира строителството на ядрени реактори“, като същевременно „продължава да развива възобновяеми енергии“.

Макрон също така каза, че Франция ще инвестира 1 милиард евро в научноизследователска и развойна дейност, особено в малки модулни реактори. Белгия наскоро реши да затвори всички свои атомни електроцентрали до 2025 г., но планира да инвестира 100 милиона евро в ядрени реактори и изследвания от ново поколение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа