Германската BASF дава 2 млрд. евро за "Северен поток 2"

5970
Германската BASF дава 2 млрд. евро за "Северен поток 2"

Германският химичен концерн BASF ще вложи в строителството на газопровода "Северен поток 2" около 2 млрд. евро за 5-годишен период, обяви шефът на компанията Курт Бок, цитиран от ТАСС.

"Започваме нов инфраструктурен проект - "Северен поток 2“, в който планираме да инвестираме около 2 милиарда евро“, уточни той.

Изграждането на "Турски поток" ще се забави, може би дори с година

Руската енергийна компания „Газпром“ днес намекна, че проектът ѝ за изграждането на газопровод към Турция ще бъде забавен...

Бок заяви, че за последните 25 години BASF заедно с руския газов гигант "Газпром“ са инвестирали 10 млрд. евро в проекти за развитието на инфраструктурата и подземни хранилища за газ. Към тази сума трябва да бъдат добавени и още 2 милиарда евро в добива на „синьо гориво“ на територията на Русия. 

BASF чрез своята дъщерна компания Wintershall участва в разработването на ачимовските залежи. Тя се занимава също така и със строителството на газотранспортни мрежи в Европа. По-конкретно компанията е партньор на „Газпром“ по проекта „Северен поток 1“. 

За изграждането на "Северен поток 2" бе създаден нов консорциум, в който влизат руският концерн "Газпром" с 51% от капитала, германските E.ON и BASF чрез Wintershall държат по 10 процента, също толкова има австрийската OMV и Shell, френската Engie притежава 9%. "Северен поток 2"ще се състои от две тръби с общ годишен капацитет от 55 млрд. куб.м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа