Големият руски пробив на фронта в Украйна: Пропаганда и реалности (ВИДЕО)

11621
Големият руски пробив на фронта в Украйна: Пропаганда и реалности (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Наричаната "специална военна операция" (СВО) война в Украйна (наименованието е налагано от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин) се е проточила повече, отколкото е трябвало. Твърдо против сме втора вълна на мобилизация. Това са доста показателни резултати от проучване на Russian Field - руска социологическа инициатива. Изследването е от февруари, 2024 година

Цели 71% от запитаните считат, че определено и по-скоро СВО се е проточила, като 95% от считащите я за неуспешна вярват в това. Всъщност, 25% от запитаните считат, че има провал – в по-голяма или по-малка степен, на СВО, което е понижение – 56% вярват, че СВО върви наред, като предимно такова мнение имат хората без висше образование и тези, които се информират от руската телевизия. В контраст с това да не се проточва СВО, 41% твърдо са против втора вълна на мобилизация, а още 19% по-скоро не искат такова нещо. Това е категоричен показател и поставя пред Путин сериозна дилема – руснаците вярват, че хем има успех, но виждат, че нещата не приключват и не искат да ги приключат, като отидат да се бият в Украйна – основен извод от проучването.

Всички тези настроения идват на фона на хвалбите на руския военен министър Сергей Шойгу. Той обяви, че Украйна дала 444 000 военни жертви във войната досега и че руската армия превзела 327 квадратни километра нова територия в Украйна. От ISW обаче контрират, че са превзети най-много 205 квадратни километра и че Шойгу нарочно преувеличава. А политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке директно се подиграва на казаното за украинските военни жертви, като пише в профила си в Twitter, че Шойгу прави сравнения между Украйна и давана от Вермахта статистика за загубите на съюзниците във Втората световна война. А доказателствата с трупащите се големи руски загуби в жива сила и военна техника, които показват за какви пирови победи в малки селца става въпрос, излизат едно след друго – ВИДЕО, 18+: Путин официално постави основите за война с НАТО (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има повишение на интензивността на боевете, макар и леко на дневна база – 102 бойни сблъсъка по целия фронт. Най-горещо остава направлението "Маринка" (Новомихайловка, Григоровка, Красногоровка и западно от село Победа) - 29 отбити руски пехотни атаки според украинските данни, при Авдеевка са 25. Засилва се интензивността на военните операции в направленията Купянск (13 отбити руски пехотни атаки за 24 часа), Лиман (11 отбити руски пехотни атаки) и Бахмут (11 отбити руски пехотни атаки).

Специално за направлението "Маринка" украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, изрично казва, че извън руския поглед към Угледар като нов участък на фронта, руска цел е да има пробив до Курахово и Карловка, което би значело и осъществяване на връзка с руските части от фронта при Авдеевка – за него можете да прочетете по-долу. Машовец обаче посочва, че би имало значителен риск за руските части, които сега опитват да напреднат откъм Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка), ако украинците удържат линията Орловка – Тоненко, на запад от Авдеевка. И според Машовец, и според руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов, в направлението "Маринка" към днешна дата няма никакви значителни промени.

Явно е, че руската армия не си дава по-продължителна оперативна пауза след като Авдеевка падна в нейни ръце – в Бахмут се случи така. Сега обаче руснаците бързат да напреднат повече на запад от Авдеевка и бързо установяват контрол над опорни точки, които бяха важни за отбраната на градчето с 31 000 души население преди избухването на войната през февруари, 2022 година. Това констатира в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната: Официално: Украинските сили отстъпиха от още две села при Авдеевка

(КАРТА) Командващият Таврийското направление на украинската армия генерал Олександър Тарнавски и говорителят Дмитро Лиховий обясниха, че новата украинска защитна линия сега е Тоненко – Орловка – Бердичи. Тарнавски увери, че тази защитна линия е стаблизирана, но вече има оценки и то от украински експерт, че нивото на подготвени фортификации е разочароващо. Покрай тази позиция има и други, конкретно обвиняващи Тарнавски, че е използвал силите под свое командване в участъка от фронта при Авдеевка чак сега да правят защитни укрепления, а това не е свършено много по-рано в хода на войната. А в руски телеграм канали се дискутира, че всъщност новата по-сериозна защитна линия на украинците ще е още повече на запад, чак до Карловка и Нова Полтавка (КАРТА) или дори до Курахово, с логистична подкрепа от Покровск и Мирноград, агломерация Селидово. Пространствата на запад от Бердичи, Орловка и Северно са полета и горски пояси - там няма сериозни отбранителни зони, гласи един от руските анализи, в който има твърдения, че украинците се подготвят дори да взривяват мостове при Славянск, Краматорск, Константиновка и Дружковка. ISW обаче твърди, че по линията Бердичи – Семьоновка – Орловка има достатъчно водни басейни и малки реки, които правят терена труден и това пречи на всяка офанзивна операция: Окопите и фортификациите на Украйна са плачевни: Оценка на украински офицер от запаса

Интересното е, че украинският военен анализатор Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, изрично заявява в свой анализ, че не може да каже нищо колко добре подготвени са украинските защитни позиции на запад от Авдеевка, обаче предполага, че има проблеми. "В близко бъдеще трябва да очакваме разгръщането на битки за селата Орловка и Тоненко", казва той, след като обръща внимание на украинското отстъпление от Северно и Степово.

Отделно, Машовец обръща внимание и на Бахмут – той смята, че нещата там се влошават и не вижда как скоро би имало подобрение, защото вече боеве се водят както вътре в Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), така и вътре в Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут). Превземане на Ивановско от руснаците ще значи, че украинската линия Клещеевка – Андреевка (7-10 километра югозападно от Бахмут) едва ли ще бъде задържана, а оттам насетне ще започне руско настъпление към Часов Яр, обобщава анализаторът. Но и добавя в днешен анализ, че поне засега при Богдановка боевете са с доста променлив успех – спрян е руски опит на десантчиците от 98-ма дивизия да минат югоизточно от селото. Семьон Пегов пък казва, че засега украинските сили, макар и трудно, удържат позициите си в Ивановско и Богдановка. "Евентуалната загуба на Ивановско ще бъде особено чувствителна за тях. При зимни условия и по-кален терен, асфалтиран път в лицето на магистрала N-32 ще позволи на руската армия да използва бронирани машини за атака на Часов Яр", казва Пегов.

Що се отнася до Лиман, Машовец посочва, че там са хвърлени нови руски сили – 5 полка, защото Терно и Ямполовка (15 километра западно от Кремена) остават непокътнати украински позиции и целта украинската армия да бъде изтласкана западно от река Жребец не е осъществена. А за Купянск Машовец констатира, че руснаците атакуват яростно Синковка (8-9 километра североизточно от самия град) и така и не могат да преминат, но вероятно ще опитат да пробият по железопътната линия до левия бряг на Купянск. От юг на Купянск руснаците също не успяват засега – по линията Ивановка – Котляровка (тук основно атаките са откъм Табаевка), която е на 20-25 километра югоизточно от Купянск, както и няма пробив по пътя Купянск – Сватово, констатира украинският о.з. полковник. Според него, заради това скоро и тук ще дойдат допълнителни руски подкрепления. Семьон Пегов признава за руските атаки при Терно и Ямполовка, като не казва нищо за руски успех и дори твърди, че при Синковка руските атаки не са толкова активни. Говорителят на украинското командване "Изток" (Хортиця) капитан Иля Йевлаш каза специално за Синковка (Купянско направление), че руснаците ту атакуват по-бурно, ту намаляват темпото, когато са претърпели по-големи загуби в жива сила и техника, докато дойдат резерви: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

В Южна Украйна, в Запорожието (при Работино, на 10 километра южно от Орехов, в направлението към Токмак и Мелитопол) и на източния бряг на река Днепър (село Кринки, на 30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от самата река), няма никакви значими промени във фронтовата ситуация:

За интересна промяна в руската тактика съобщава украинският журналист Андрий Цаплиенко. Към познатите вече операции с малки щурмови групи е добавен нов елемент - с по-бързи автомобили тип джипове да се преодолява открито пространство, за да се достигне до определени позиции при атака. Има и видеокадри - дали това е единичен случай или по-мащабна руска военна тактика, тепърва ще се изяснява:

Според актуалната справка на украинските ВВС, тази нощ Руската федерация е изстреляла 10 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна – по Одеска и Николаевска област. Свалени са всичките 10. Откъм Донецка област е имало руски обстрел с ракети С-300. Популярният руски военен канал "Рибар" обаче твърди, че руснаците са унищожили хеликоптери Sea King (1) и Ми-8 (1) на военно летище при Полтава, както и е ударена авиобаза в Александрия, Кировоградска област. А украинският генщаб съобщава за само 1 руски военен кораб в Черно море и още 1 в Азовско море към сутринта на 28 февруари.

ОЩЕ: Одеса отново е атакувана с дронове откъм Черно море (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ракетна атака в Крим: Пожар в района на летище "Белбек" (ВИДЕО)

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com