X
 
 

Грижещите се за околната среда чиновници в Германия масово летят със самолет

856 0
Грижещите се за околната среда чиновници в Германия масово летят със самолет
Снимка: iStock/Guliver
Министри, държавни секретари, длъжностни лица и служители на Федералното министерство на околната среда на Германия са летели 1740 пъти тази година (от януари до юли) между Бон и Берлин, съобщи БГНЕС, позовавайки се на публикация на германското списание Focus, което споделя информация на база статистика на германското екоминистерство.

Оказва се, че ориентираните към опазване на околната среда чиновници са летели между двата града много по-често, отколкото през предходната година. За цялата минала година полетите между Бон и Берлин са били "около 2755 полети". Ако бъдат добавени всички други натрупани пътувания със самолет в страната, броят им нараствадо "почти 3200 официални въздушни пътувания".

ЕК: Две години България не дава данни за анализ дали се справя с екополитиката

България не е предоставила данни с достатъчно добро качество за 2015 и 2016 година, на база на които да се извърши съдържателен анализ ...

Така се оказва, че чиновниците ползват самолет въпреки инициативите да се ползват екологично чисти транспортни средства за една и съща цена. Пътуването с влак между Берлин и Бон отнема около пет часа.

В резултат на привързаността към полетите, германското екоминистерство ще понесе значителни допълнителни разходи, ако бъде изпълнено желанието на неговия министър Свеня Шулце. "Аз съм на мнение, че въздушният трафик също трябва да поема разходите за вредните емисии и че това трябва да бъде отразено в цените на самолетните билети", каза Шулце. Урок от минали години е, че "трябва да бъдем честни относно опазването на климата", добави министърът.

Припомняме, че от години въпросът с вредните емисии от авиоиндустрията разделя Европейския съюз. A Ryanair вече официално е в топ 10 на най-големите замърсители на въздуха в ЕС - не в авиобизнеса, а изобщо, сочат данни на ЕК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители