Гърция, Испания и Хърватия – водещи по безработица в целия ЕС

11085
Гърция, Испания и Хърватия – водещи по безработица в целия ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Безработицата е основен бич за европейските икономики и то предимно тези, които са определяни географски за южни. Отдавна е известно, че Гърция и Испания са държавите в ЕС с най-висока безработица, а в тази незавидна класация вече личи и името на Хърватия - най-новият член на ЕС. В Гърция страдат най-вече кадрите с висока квалификация, а в Испания и Хърватия хората с по-нисък образователен ценз.

Гърция – водещата по безработица в европейското семейство

Според статистика на Евростат, близо 26 процента от гърците са били безработни към февруари 2015 г., което прави страната водеща по безработица в целия Европейски съюз.

50% от младите безработни са с ниско образование

50% от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско средно образование. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин ...

Проблемът в южната ни съседка се поражда най-вече от това, че липсват свободни позиции за квалифицирани служители, но и работодателите не могат да си позволят да им заплащат по-високи заплати. От всичките страни-членки в Европейския съюз, Гърция е тази с най-много безработни високо квалифицирани специалисти. Сред основните засегнати от липса на свободни позиции ориентираните към банковия сектор, но също така и тези в строителството и промишлеността.

В Испания нивата на безработицата чувствително се понижават през последните години

Не особено по-розово е положението в Испания, където около 23 процента от населението няма постоянен източник на доходи. Но там тя все пак се понижава чувствително, в сравнение с изминалите години, и броят на молбите за социални помощи намалява със стотици хиляди всяка година. Но за разлика от Гърция, където безработните са предимно хора с висока квалификация, в Испания те се предимно работници, които нямат висше образование.

Новосъздадените работни места в Испания са предимно в сектора на услугите, най-вече в туризма, който има изключителен дял в испанската икономика, но също така и в секторите на строителството и промишлеността. Балонът на пазара на недвижими имоти в страната на Мигел де Сервантес се спука с настъпването на световната финансова и икономическа криза през 2007 г., но от няколко години строителният сектор в слънчевата южноевропейска страна се възражда плавно.

Туризмът в Хърватия все повече заема ролята на основа на икономиката

Евростат: Безработицата в България и ЕС спада спрямо година по-рано

Безработицата в България през април 2014 г. се понижава до 10,1% от 10,2% през предходния месец. Това показват изнесените днес данни на...

На трето място в класацията на Евростат се нарежда Хърватия – там безработицата е между 17 и 18 процента. В западнобалканската страна най-малко са безработните в сектора на услугите, в който влиза и туризма. Повечето планове на хърватското правителството за създаване на нови работни места извън този сектор, за съжаление, се провалят. Най-много от липсата на работа в Хърватия страдат квалифицираните във финансите и промишлеността.

Какво е положението в другите страни-членки на ЕС?

За сравнение, официалната безработица в България обхваща между 9 и 10 процента от населението.

Най-нисък е процентът на хората без работа в Германия и Австрия, съответно 4.7 и 6 процента.

Евростат обобщава, че 23.348 милиона мъже и жени в Европейския съюз (тоест във всичките 28 страни-членки) са безработни, 17.726 милиона от които са в Еврозоната (в 19-те членки, приели еврото като своя официална валута). Тези данни са актуални към месец май 2015 г.

22% от българските младежи нито учат, нито работят

Изчисленията на базата на генералната съвкупност от 15 - 24-годишните в страната показват, че в страната има 167 670 млади хора, коит...

Но безработицата в Европейския съюз все пак се понижава, след като достигна най-високите нива в своята история през 2013 г.

В сравнение със същия период за 2014 г., безработицата в Европейския съюз е паднала с 1 575 000 души във всичките 28 страни-членки и с 939 000 в страните от Еврозоната.

Особено притеснително остава нивото на безработицата сред младежите, макар че и при него има значително понижение. Около 22 процента е средното ниво на безработицата в страните от Еврозоната, като за целия Европейски съюз данните сочат, че 20.5 процента от младежите в европейското семейство нито работят, нито учат.

Източници на данните: Eurostat; Nation Encyclopedia.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа