X
 
 

Хан: Блокирането на Скопие и Тирана е обида за работата на Европейската комисия

846 0
Хан: Блокирането на Скопие и Тирана е обида за работата на Европейската комисия
Европейският еврокомисар Йоханес Хан в интервю за Financial Times повтори разочарованието си, че Северна Македония и Албания нямат право да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз, предава БГНЕС.

Хан каза, че блокадата е станала в момент, когато са били необходими усилия ЕС да стане по-силен световен играч и че той губи влияние в региона, което оставя пространство за Китай и Русия.

Йоханес Хан не губи надежда за преговорите със Северна Македония и Албания

Еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан каза пред Европейския парламент, че благодари на депу...

"Най-болезненото е, че ЕС не демонстрира принципите на партньорство и отговорност, на които винаги се позоваваме и на които винаги разчитаме", каза Хан.

Той изрази недоволство от блокадата на френския президент Еманюел Макрон, като отбеляза, че Париж е възпрепятствал преговорите със Северна Македония, дори след като страната постигна споразумение с Гърция по "изключително чувствителния въпрос за името".

Хан оцени това като обида за годините, които Европейската комисия е прекарала в определянето на политическа рамка за договора и изпраща грешно послание до регионалните лидери.

"Процесът на присъединяване се основава на заслугите и ако не признаем напредъка, няма да има стимул за реформи", каза той.

Хан иска от Вучич Сърбия по-бързо да прилага истински върховенството на закона

На срещата си със сръбския президент Александър Вучич, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова за ускоряване на реформите, о...

Хан разкри, че сръбският президент Александър Вучич, след блокадата за преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, му казал, че не му е ясно защо би бил мотивиран да продължи диалога с Прищина. Изданието оценява, че подобна позиция е удар за ЕС, който 10 години се опитва да бъде ментор в преговорите между Белград и Прищина.

Въпреки драматичния край на мандата му, Хан казва, че се гордее с напредъка, който е постигнал, докато е заемал длъжността по отношение на подобряването на отношенията в региона. Той припомни, че от 2015 г. насам ЕС е инвестирал близо един милиард евро в региона чрез средства за взаимно свързване, а търговията в региона се е увеличила с 20%. Хан също така похвали плана за премахване на таксите за роуминг за потребителите на мобилни телефони в региона до 2021 г. въз основа на модела на ЕС. Напускащият комисар похвали и регионалната инициатива за премахване на митническите бариери пред търговията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители