X
 
 

Тачи и Вучич при Макрон - и двамата балкански лидери с оптимистични думи

883 0
Тачи и Вучич при Макрон - и двамата балкански лидери с оптимистични думи
Снимка: Getty Images/Guliver
Оптимистично настроение и от косовска, и от сръбска страна, след като президентът на Косово Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич говориха с френския президент Еманюел Макрон в Париж. Припомняме, че точно Франция спря Северна Македония и Албания за започване на преговори за влизане в ЕС.

Според официалното съобщение от кабинета на Тачи, той е изразил готовността на властите в Прищина да постигнат мирно споразумение със Сърбия, предаде БГНЕС. Двамата с Макрон са обсъдили "преговорния процес между Сърбия и Косово и евроатлантическата перспектива за Косово и Западните Балкани", пише още в съобщението.

Вучич от Охрид: Мини-Шенген в ход, правим всичко сами

Сръбският президент Александър Вучич заяви тази сутрин в Охрид, че досегашните разговори с македонския премиер Зоран Заев и албанския п...

"Имаме готовност да продължим диалога със Сърбия и да постигнем окончателно мирно споразумение, което ще доведе до взаимно признаване и членство в ООН", каза Хашим Тачи. Според него, това означава "пълна международна консолидация на Косово, която ще отвори вратите за чуждите инвестиции в страната". "Това означава развитие за Косово. Това означава повече просперитет, по-добър живот за всички граждани на Косово. Косово има само една цел - членство в ЕС и НАТО", подчерта Хашим Тачи.

"Президентът Макрон подкрепя трайният мир, развитието на Косово и региона", пише в края на съобщението, което бе публикувано от кабинета на косовския държавен глава.

"С френския президент Еманюел Макрон имах много сърдечен, добър и приятелски разговор". Това написа в собствения си профил в Instagram сръбският президент Александър Вучич след срещата си в Париж.

Според Вучич, "Макрон е искал първо него да изслуша". "Казах, че искаме ясно да ни се каже какво може да очакваме и на какво може да се надяваме в бъдеще по отношение на европейската интеграция. Подробно описах инициативата "Мини Шенген", която включва Северна Македония и Албания. Макрон ме попита дали други държави ще се включат в тази инициатива. Аз му отговорих, че се надявам на това нещо", каза Вучич след срещата си с френския президент. Сръбският президент е убеден, че "Макрон публично ще подкрепи тази инициатива".

Бойко Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада

"И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище В...

Вучич се похвали, че "имал срещи с много официални представители от целия свят, а с генералния секретар на ООН е говорил предимно за Косово".

Сигналите от Косово, Босна и Херцеговина и опозицията в Албания за идеята за "Мини Шенген" обаче са много негативни. Всички те са, че с "Мини Шенген" се връща Югославия, като Сърбия ще доминира заради най-голямата си площ и икономически възможности на Западните Балкани. САЩ обаче одобряват принципно, а и се чуват добри думи от западни дипломати за по-широко сътрудничество в определени сектори на Западните Балкани. Засега разговори се водиха само между Сърбия, Северна Македония и Албания - вижте подробности в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители