Хан: Ветото на Франция ще разклати Западните Балкани

1020
Хан: Ветото на Франция ще разклати Западните Балкани

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан отново остро разкритикува отрицателната позиция на Франция и отказа на европейските лидери да вземат решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, предава МИА, цитирана от БГНЕС. Той заяви, че последиците за двете страни и региона могат да бъдат катастрофални.

В интервю за австрийската агенция AРA Хан заяви, че отрицателното решение на лидерите на ЕС поставя въпроса дали това е постоянно вето от страна на Франция за разширяването.

Йоханес Хан: Сърбия да въведе санкции срещу Русия, ако иска в ЕС

Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия в замяна на встъпването си в ЕС, подчерта отново еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан...

„Честно казано след решението на Съвета на ЕС, ние сме безпомощни. Трябва да се има предвид обаче, че 25 държави са се ангажирали да започнат преговори“, посочва Хан, критикувайки принципа на единодушното вземане на решения в Съвета на ЕС, който многократно е намирал за неефективен.

Хан каза още, че френският президент Еманюел Макрон иска ЕС да осъществи вътрешни реформи, подкрепени преди това от някои други страни. Но според еврокомисаря това може да стане паралелно с процеса на присъединяване на страните кандидатки.

„И едното, и другото, ще продължат с години и ако следваме линията на Макрон и вървим едно след друго, на практика това би означавало, че перспективата за членство в ЕС може да стане реалност след 30 години. И това не би било нито перспектива, нито тласък за реформи“, каза той.

Комисарят по разширяването счита, че Франция очевидно не иска разширяване на ЕС в момента, а обявяването, че въпросът ще бъде преразгледан по време на председателството на Хърватия, е "безкрайна история".

Предсрочните избори в Северна Македония - на 12 април догодина

Предсрочните парламентарни избори в република Северна Македония ще се проведат на 12 април 2020 година, предаде БГНЕС. Решението бе взе...

„Можете да отложите веднъж и тогава може да има аргументи. Може дори и втори път да се отложи, както беше случаят със сроковете в германския Бундестаг през юни. Но честно казано, вече няма никакви аргументи и доверието в ЕС по този въпрос е изключително разклатено“, каза Хан.

Той изпраща съобщение до официален Париж, че приемането на нови държави-членки не е ревизируем процес, визирайки критериите от Копенхаген. Преговорите могат да бъдат прекратени, ако се докажат стъпки назад на страната кандидатка.

Хан предупреждава също, че отрицателното решение на европейските лидери носи риск от нестабилност както в двете страни, така и в целите Западни Балкани. Обявените предсрочни избори в Северна Македония според него показват колко чувствителна е вътрешната политическа ситуация в страните от региона. Това ще засегне и бъдещето на диалога между Сърбия и Косово, както и реформите в Босна и Херцеговина, които ще загубят мотивация след решението на ЕС да не започва преговори със Скопие и Тирана, каза комисарят по разширяването Йоханес Хан. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа