И Саркози се възмути, че е бил подслушван от Щатите

10526
И Саркози се възмути, че е бил подслушван от Щатите
Снимка: Getty Images / Guliver

След настоящия президент на Франция Франсоа Оланд, и предшественика му Никола Саркози изрази възмущението си от информацията, че е бил подслушван от американските служби за сигурност. Саркози смята подобни методи за „неприемливи, особено между съюзници“, заявиха пред журналисти представители на обкръжението на бившия държавен глава, който оглавява партия „Републиканците“, предаде ТАСС.

В най-голямата френска опозиционна партия са възмутени от безцеремонността на американския си съюзник. Евродепутатът от „Републиканците“ Рено Мюзелие предложи в знак на протест Париж да експулсира посланика на САЩ.

Саркози към Борисов: Ти си най-оцеляващият български политик

Ти си най-оцеляващият български политик, поздравявам те, че положи всички усилия и успя да съставиш работещо правителство. Ти нямаш заг...

Разобличенията, публикувани в Уикилийкс, свидетелстват, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала телефонните разговори на трима френски президенти – Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд и техните най-близки помощници в периода 2006 – май 2012.

Според вестник La Liberation, подслушването може да е било извършвано от американското посолство на столичния площад Конкорд. Вестникът посочва, че последният етаж на дипломатическата мисия в действително служи за център за прихващане на телекомуникации. Изграден през 2004-2005 г., този етаж на посолството е замаскиран със специална бутафорна фасада, пропускаща електромагнитни вълни, посочва вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа