И в Германия, както и в България, се появиха китайски маски срещу коронавируса, които миришат на менте

6108
И в Германия, както и в България, се появиха китайски маски срещу коронавируса, които миришат на менте
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайски респираторни маски, за които беше направено специално разследване от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), са се появили и в Германия - при това печат за качество, който изглежда е фалшив.

Става въпрос за маски, които се появиха и в България на 5 пратки, а за това бяха платени солидни средства. Производител е китайската компания RYZUR.

Българско семейство се ваксинира със "Спутник V"

Москва започна записването за ваксинация срещу Covid-19 на хората над 60-годишна възраст. Начало на масовата ваксинация срещу Covid-19 ...

Според "Биволъ", сега списание списание Spiegel е повдигнало темата за същия вид маски в Германия. Те били раздавани на учители с печат за тест от авторитетната лаборатория DEKRA. Директорът на DEKRA Йорг-Тим Килиш обаче е заявил, че тези маски не са тествани от неговата лаборатория и "не трябва да се раздават при никакви обстоятелства".

Българският сайт за разследваща журналистика също обърна внимание на RYZUR през пролетта и твърди, че максималната ефективност на филтъра е само 33,9%, като представя и американско проучване!

След като АКФ също се зае със случая, излезе и отговор на здравното министерство. Той е следният - нямало данни за дошли некачествени маски в България, но маските на RYZUR са тествани в Лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на Софийски университет и заключението е, че "предпазват 100 % от вируси с големината на SARS-CoV-2", уточняват от АКФ.

Детайлен анализ на предоставената документация обаче повдигна някои смущаващи въпроси. Видно от протокола за изследване, поръчаното от Министерството на здравеопазването тестване е включвало само една маска от общо 1,2 млн., получени в 5 отделни пратки, което прави тестването непредставително. В протокола не се описва утвърден научен метод за изследване. Самата Лаборатория по вирусология не е акредитирана от Изпълнителна агенция "Българска служба по акредитация" - единственият орган в Република България, който има право да извършва акредитация на органи за оценяване на съответствието, казва АКФ към момента на публикуване на историята.

Пулмолог: Чрез ваксината пречим на вируса да мутира

"Чувствам се напълно нормално след поставянето на ваксината. Така както се чувствах и преди нея". Това каза пред Нова телевизия пулмоло...

В крайна сметка методът на изследване и акредитацията на лабораторията е много вероятно да са без значение, защото тестваната маска може да не е от вида, закупен от България, за който има данни за компрометирано качество. От протокола става ясно, че единствената тестваната маска е RYZUR, зелена на цвят, отговаряща на европейски стандарт EN 14683:2019+AC. Такива маски обаче не са закупени от България по документи. Документно, единствените закупени маски RYZUR трябва да са модел KN95B, китайски стандарт GB2626-2006, европейски стандарт EN 149:2001 + A1:2009.

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа