Играят ли в тандем Орбан и Ердоган? Отлагат влизането на Швеция и Финландия в НАТО

9366
Играят ли в тандем Орбан и Ердоган? Отлагат влизането на Швеция и Финландия в НАТО
Снимка: Getty Images

Три месеца след като Финландия и Швеция подписаха протоколите за присъединяване към НАТО и Алиансът им отправи официална покана, две държави продължават да блокират скандинавските страни. Това са Турция и Унгария, които все още не са ратифицирали промените в договора в своите национални парламенти.

Останалите 28 членки на НАТО, включително България, го сториха, но Будапеща и Анкара не действат въпреки уверенията на турския президент Реджеп Ердоган и вдигнатото от него вето.

НАТО увеличава запасите от оръжия и силите в източната част на блока

Министрите на отбраната на НАТО се споразумяха да увеличат съюзническите запаси от оръжия, боеприпаси и оборудване. Генералният секрета...

Заради всичко това министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова правителствата на двете страни да не блокират Швеция и Финландия. „Две горди демокрации са близо до това да се присъединят към НАТО. Кандидатурите им са историческа стъпка, те отразяват силата на изконните демократични ценности на Алианса. Тяхното присъединяване ще подобри възможностите и силите на НАТО. Затова призовавам всички наши ценни партньори да ратифицират протоколите за влизане на страните в Алианса, колкото се може по-скоро“, заяви Остин в четвъртък.

През септември финландският външен министър каза, че унгарският му колега е обещал парламентът в Будапеща да пристъпи към ратификация. Няколко седмици по-рано министърът на регионалното развитие и бивш еврокомисар Тибор Наврачич каза пред финландските депутати, че Унгария няма да се бави.

Преди повече от седмица обаче политиците от управляващата партия "Фидес" на Виктор Орбан блокираха внасянето в парламента на предложение, което щеше да ускори гласуването за Финландия и Швеция по процеса на присъединяването им към НАТО. Това предизвика остри критики от страна на опозицията. Все още дискусията за ратификация е в програмата на парламента в Будапеща, но не е посочена конкретна дата за разглеждането на протоколите.

Според Петер Креко от мозъчния тръст "Политически капитал" в Будапеща вероятно има три основни причини, поради които унгарците сега са сложили спирачка на процеса на присъединяване на Стокхолм и Хелзинки. "На първо място, Унгария е най-протурски настроената държава членка на ЕС, тя се застъпи за Ердоган по редица въпроси, подкрепи присъединяването на Турция към ЕС и подчерта, че трябва да се вземат предвид опасенията на Турция относно членството на Швеция и Финландия в НАТО", каза той пред Euronews.

НАТО създава европейска система за ПВО, България става част от нея

Министрите на отбраната на 14 съюзници от НАТО, включително България, подписаха писмо за намерение за разработване на "Европейска иници...

Другата основна причина според Креко е, че Унгария е в изолирана позиция в рамките на ЕС, "така че ветото е инструментът, който тя използва, за да утвърди влиянието си". "Унгария не дава нищо даром", добави той. „Тя показва, че има лостове за влияние в ЕС и дори е готова да обвърже решение, свързано с НАТО, с процесите в ЕС".

ОЩЕ: Европейският парламент: Унгария вече не е демокрация

Третата вероятна причина е, че Будапеща е и "най-благосклонното към Русия правителство в ЕС".

ОЩЕ: Виктор Орбан си остава адвокатът на Кремъл в Европа

В Хелзинки и Стокхолм има известна степен на разочарование сред министрите. Двете страни поискаха да се присъединят към НАТО, предприемайки историческа промяна в позициите си за военен неутралитет, след като Русия започна пълномащабната война в Украйна, съвсем близо до границите им.

Путин и Ердоган си говориха за газов хъб в Турция, но не и за войната

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещнаха днес в казахстанската столица Астана на Конференцията ...

"Може би Финландия няма как да направи много по въпроса", казва Мина Аландер - изследовател във Финландския институт по международни отношения в Хелзинки. "Възможно е „Фидес“ да се надява да свърже членството на Финландия и Швеция в НАТО с неотдавнашното предложение на Европейската комисия за замразяване на средствата за Унгария поради опасения, свързани с върховенството на закона", твърди тя пред Euronews.

Междувременно преговорите между Швеция, Финландия и Турция продължават въпреки уверенията на Реджеп Ердоган, че няма да блокира двете страни за НАТО. Те измениха специално заради него законите за борба с тероризма и трябваше да екстрадират някои представители на Кюрдската работническа партия, считани от Анкара за терористи.

ОЩЕ: "Терористи" ли са наистина хората, които Ердоган иска да бъдат екстрадирани от Швеция и Финландия

Финландският външен министър Пека Хаависто заяви в сряда, цитиран от Daily Sabah, че всичко зависи от Ердоган. "Въпреки че все още не сме член на НАТО, вярвам, че ще получим помощ от нашите партньори в случай на заплаха за Финландия", заяви Хаависто. "На официално ниво има добра атмосфера, но има и политическа страна на въпроса. Напредъкът на процеса зависи от президента Ердоган и от неговите виждания".

Ако се върнем към срещата на върха на Алианса в Мадрид в края на юни, ще си спомним, че турският президент вдигна ветото над Стокхолм и Хелзинки, но предупреди, че ако не изпълняват поетите ангажименти, Анкара си запазва правото да ги блокира по всяко време. Сега той отново задейства спирачките.

Унгария започва реформи за борба с корупцията

Унгарският парламент започна да приема реформи за борба с корупцията, за да успокои опасенията на Брюксел относно върховенството на зак...

И при откриването на парламента в Анкара на 1 октомври Ердоган заяви пред депутатите, че ако Финландия и Швеция не изпълнят "обещанията", които са дали на Турция в областта на сигурността и тероризма, той ще блокира кандидатурите им за членство. "Ще запазим принципната си и решителна позиция по този въпрос, докато обещанията, дадени на страната ни, не бъдат изпълнени", заяви Ердоган.

Друг проблем е турският гняв към сатиричното новинарско предаване на шведската обществена телевизия SVT, което се подигра с Ердоган. В резултат от това шведският посланик в Анкара беше привикан във външното министерство.

"Формално решението за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО се взема от турския парламент, но в крайна сметка Ердоган е този, който решава - а той е емоционален човек, който абсолютно може да реши да наказва, ако се почувства обиден", казва Пол Левин - директор на Института за турски изследвания към Стокхолмския университет, пред шведската информационна агенция TT.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа