Ердоган предупреди: Турция все още може да блокира Швеция и Финландия за НАТО

2029
Ердоган предупреди: Турция все още може да блокира Швеция и Финландия за НАТО
Снимка: Getty Images

Само два дни след като постигна споразумение с Швеция и Финландия и вдигна ветото за присъединяването им в НАТО, турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че Анкара все още може да блокира процеса. Това би станало, ако двете скандинавски държави не успеят да отговорят напълно на изискванията му.

В заключителните етапи на срещата на върха на НАТО в Мадрид турският държавен глава заяви, че 10-членното споразумение с Швеция и Финландия е „победа“ за Анкара, но подчерта, че темата е „деликатна“. Той посочи, че за страната му е удовлетворяващо как Стокхолм и Хелзинки са се съгласили да екстрадират заподозрени в тероризъм представители на Кюрдската партия ПКК, както и активистите, свързани с Фетуллах Гюлен. Именно гюленистите са обвинявани от Ердоган за неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Ердоган вече трупа ползи от вдигнатото вето срещу Швеция и Финландия - САЩ му обещаха F-16

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна да бере плодовете на отстъпката, която направи, вдигайки ветото срещу Швеция и Финланди...

В същото време обаче президентът заяви, че ако двете скандинавски страни нарушат обещанията си, турският парламент може да откаже да ратифицира сделката, подписана във вторник. Влизането в НАТО на Швеция и Финландия трябва да бъде одобрено формално от парламентите на 30 държави членки, които запазват право да блокират споразумението.

"Тази работа няма да проработи, ако не я приемем в нашия парламент", каза Ердоган, цитиран от „Гардиън“. "Първо, Швеция и Финландия трябва да изпълнят задълженията си и те вече са включени в текста. Но ако не ги изпълнят, тогава, разбира се, няма как да го изпратим в нашия парламент“.

Ердоган твърди, че Стокхолм е обещал да екстрадира 73 "терористи" в Турция и да се справи с финансирането и вербуването в Кюрдската работническа партия (включена в списъка на терористичните групировки от САЩ и ЕС) и свързаните с нея групи. Турция смята и сирийските кюрдски „Отряди за защита на народа“ (YPG) за свързани с ПКК.

Швеция и Финландия подадоха заедно молби за присъединяване към НАТО миналия месец – заради руската военна агресия в Украйна и опасенията за сигурността си. Така двете скандинавски държави изоставиха дългогодишната си политика на военен неутралитет. Те обаче срещнаха неочаквана опозиция от Анкара. Причината е, че Стокхолм подкрепя кюрдските сепаратисти, смятани в Турция за терористи.

Ердоган не бе доволен, че Швеция и Финландия са приели представители на Кюрдската работническа партия и са наложили оръжейно ембарго срещу Анкара през 2019 г. – именно заради неговите действия срещу кюрдите, включително в Сирия. Вече обаче има подписано споразумение, с което ветото над скандинавските държави се вдига, а НАТО официално ги покани към Алианса.

Турция е готова за нова военна операция в Сирия

Турция е напълно готова да проведе нова военна операция в Северна Сирия и може да я започне по всяко време, заяви официалният говорител...

В текста на меморандума не се посочва конкретен брой екстрадиции. В него се казва, че Финландия и Швеция ще разглеждат "висящите искания на Турция за депортиране или екстрадиране на заподозрени в тероризъм експедитивно и задълбочено, като вземат предвид предоставената от Турция информация, доказателства и разузнавателни данни" в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция.

В сряда турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че министерствата на правосъдието на Швеция и Финландия разполагат с досиета от Турция за 33 души с предполагаеми връзки с ПКК и мрежата на живеещия в САЩ турски духовник Фетхуллах Гюлен. Ден по-късно журналистите многократно притискаха Ердоган относно екстрадициите и по въпроса дали Швеция действително е обещала цитирания от него брой. Той заяви, че броят на исканията за екстрадиция преди е бил 60, но след това е актуализиран на 73.

Шведското правителство се опита да разсее опасенията, че сделката ще доведе до екстрадиране в Турция без надлежна процедура. "Знам, че има хора, които се притесняват, че ще започнем да издирваме хора и да ги екстрадираме, и мисля, че е важно да кажа, че винаги следваме шведските закони и международните конвенции и никога не екстрадираме шведски граждани", заяви министър-председателят Магдалена Андершон пред обществената телевизия SVT.

Финландският президент Саули Ниинистьо подчерта, че в меморандума не са посочени имената на лицата. "В случай на екстрадиране ще се придържаме към собственото си законодателство и международните споразумения. В крайна сметка екстрадицията е правна преценка, върху която политиците нямат право да влияят", заяви Ниинистьо.

Ердоган все пак печели от отмяната на ветото на Швеция и Финландия върху НАТО с обещанието за американски изтребители F-16 за Анкара от страна на Пентагона. Прочетете повече по темата тук.

Финландският президент: Повече няма да играя хокей с Путин

Финландският президент Саули Ниинистьо вече няма да играе хокей с руския президент Владимир Путин. Той заяви това в интервю за италианс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа