"Има нещо гнило в ЕС" и "защо Орбан ни командва": Евродепутатите скочиха на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

9260
"Има нещо гнило в ЕС" и "защо Орбан ни командва": Евродепутатите скочиха на Фон дер Лайен (ВИДЕО)
Снимка: europarl.europa.eu

Вълна от критики се надигна срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от страна на председателите на политическите групи в Европарламента. Това се случи след годишната ѝ реч, в която тя посочи проблемите и успехите на Европейския съюз във времена на война и инфлация.

Още: "Да пуснем България в Шенген, без да се бавим": Годишната реч на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

Не може Орбан да ни командва

Председателят на най-голямата група в ЕП - Европейската народна партия - Манфред Вебер подкрепи Фон дер Лайен, но предизвика критиките на Ираче Гарсия Перес от Съюза на социалистите и демократите (S&D). Тя се обърна към него "да не се възползва от мнозинството около Фон дер Лайен", а после да тегли към крайната десница.

Стефан Сежурне от Renew Europe атакува ЕС, че допуска един човек да блокира всеки път помощта за Украйна, както и пакетите със санкции на блока спрямо Русия заради агресивната ѝ война - а именно премиера на Унгария Виктор Орбан.

"Нашата подкрепа за Украйна зависи от Орбан, нека спрем тази "орбанизация"", заяви Сежурне от трибуната на Европарламента. "Това е в разрез с демокрацията. Комисията е геополитическа, но демокрациите рядко умират от външни заплахи, те умират от вътрешни заплахи", посочи той.

Още: Орбан пак е с Путин - иска гаранции за сигурността на Русия вместо Украйна в НАТО

Подкрепа от "Зелените"

Филип Ламбертс, ръководител на "Зелените", застана зад гърба на председателя на ЕК, посочвайки нейната работа по Европейския зелен пакт.

"Борбата срещу измененията на климата, пандемията, войната беше в центъра на нашата дейност. Ние подкрепяме вашата визия, вашето лидерство. Ние не сме над природата, човечеството е част от природата. Трябва да внимаваме какво можем да дадем на планетата и да вземем от нея.

Трябва да изискваме повече от тези, които имат повече, и по-малко от тези, които имат по-малко", заяви Ламбертс.

"Има нещо гнило в ЕС"

Ришард Легутко от Европейските консерватори и реформисти (ECR) обаче беше най-остър в критиките си срещу Фон дер Лайен. "В по-добра форма ли е ЕС в сравнение с преди 20 години? Категорично "не". Има нещо гнило в ЕС, има несигурност, конфликти. Инфлацията е висока, заоблачава се хоризонтът, икономическият блок е изправен пред рецесия", каза той, цитирайки британското издание The Ecocnomist. 

И се обърна към председателя на ЕК: "Вие бяхте инициатор на санкциите срещу Русия, но преди инвазията Комисията не успя да направи нищо по отношение на руско-германския енергиен пакт. Това не беше ли също част от причините за енергийната криза?".

Още: Китай взема руски газ двойно по-евтино, отколкото ако Путин го продаваше на ЕС

"Въпреки кухата реторика, каналджийството процъфтява, разяжда се социалната тъкан на обществото, кражбите и изнасилванията се увеличават", смята той.

Зеленият пакт според него е "една много скъпа екстравагантност, която води до поскъпване на живота, високи цени на енергията, за да се угоди на фантазиите на ЕП и ЕК".

"Виждам хлъзгане към олигархия. Комисията се превърна в партийна машина, която се меси в живота на държавите членки, особено когато не харесва правителствата им", изрази крайна позиция Легутко.

Против политиката на ЕК за миграцията и Зеления пакт

Марко Зани от "Идентичност и демокрация" (ID) също не спести нищо на Фон дер Лайен. "Очаквах тези фойерверки за начало на предизборна кампания, но това, което обявихте като действие в отговор на кризата, се вижда от европейските граждани. Няма околната среда и гражданите да спечелят от този преход, а ще спечели само Китай", каза той по отношение на Зелената сделка.

И критикува решението, обявено от председателя на ЕК, за антисубсидийно разследване на китайските електромобили. "Сега ли чак сега трябва да започне това разследване? Ясно е, че Китай извършва нелоялна конкуренция от най-малко 5 години. Какво прави Комисията?".

Относно миграцията, отбеляза той, са обявени много инициативи и мерки, "но дали действително ЕС иска да реши проблема? Който няма право да влезе в ЕС, не бива да бъде допускан в него, иначе никога няма да решим този проблем", твърди Зани.

Мартин Ширдеван от „Левицата“ се обърна към Фон дер Лайен с думите: "Във всяка ваша реч обещавате звездите на европейските граждани, но обикновените работници не могат вече да си позволят почивка, енергията е по-скъпа". Голяма част от самотните майки не могат да живеят нормално, смята той. "95 млн. граждани в ЕС са застрашени от бедност – с това трябва да измерваме успеха. Тази ЕК не уважава реалния живот на хората", твърди Ширдеван.

Фон дер Лайен обаче се защити. "Това не е само реч, която се изнася в зала, но се придружава от писмо, в което имам допълнителни инициативи. Първо, върховенството на закона – то е гръбнакът на нашия Съюз, ние придвижихме напред пакета Next Generation EU, защото знаем колко е важно да инвестираме в ЕС. Това са средства на данъкоплатците – ето защо е важно да се направи връзка с реформите в държавите членки. В страни, в които има проблеми с върховенството на закона, абсолютно недопустимо е една такава държава да се възползва от ресурсите от Next Generation EU", заяви тя.

"Второ, нашият капацитет за отбрана. За да има мир, Украйна има нужда от гаранции за сигурност, Киев трябва да разполага с капацитета да отговори на руската атака. Това, което се прави, се прави бързо, но не е достатъчно – трябва да развием капацитета си и това правим с платформата ASAP за общи обществени поръчки. Одобрението се извършва за рекордно време. Никоя държава членка не може да разгърне тези мерки сама. Ще имаме и европейска стратегия за отбранителната промишленост, като работим заедно с НАТО", отбеляза Фон дер Лайен и отново изложи предимствата на Европейския зелен пакт според своите виждания.

Още: Мария Габриел с първи коментар за призива на Урсула фон дер Лайен да влезем в Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа