Общи обществени поръчки с минимум по три държави: ЕС реши как да укрепи отбраната

4260
Общи обществени поръчки с минимум по три държави: ЕС реши как да укрепи отбраната
Снимка: Getty Images

Евродепутатите решиха как да укрепят европейската отбранителна промишленост. Това ще стане с общ закон за обществените поръчки (EDIRPA).

Регламентът вече бе договорен с Европейския съвет през юни. Той установява краткосрочен инструмент - до 31 декември 2025 г. Това ще помогне на държавите членки да задоволят своите най-неотложни и критични нужди от отбрана, които бяха изострени от пращането на боеприпаси към Украйна.

Най-малко три държави за съвместна покупка

Още: Гърция преговаря за съвместно производство на боеприпаси за Украйна и ЕС

Инструментът ще бъде финансиран с бюджет от 300 млн. евро. Съвместните покупки ще трябва да включват най-малко три държави членки и следва да бъдат отворени за участие на членове на Европейската асоциация за свободна търговия, които са членове на Европейското икономическо пространство (асоциирани държави), гласи документът.

Изпълнителите и подизпълнителите трябва да са установени в ЕС или в асоциирана държава и да не подлежат на контрол от неасоциирана трета страна.

Цената на компонентите с произход от ЕС или асоциираните държави не може да бъде по-ниска от 65% от прогнозната стойност на крайния продукт.

Бонуси за проекти в подкрепа на Украйна и Молдова

Още: Украйна разширява неимоверно производството на снаряди и боеприпаси

Финансовото участие на ЕС за всяко действие ще бъде ограничено до 15% от прогнозната стойност на общия договор за възлагане на обществена поръчка на консорциум.

Този таван може да бъде увеличен на 20%, ако Украйна или Молдова са получатели на допълнителни количества отбранителни продукти или ако най-малко 15% от прогнозната стойност на общия договор за възлагане на обществени поръчки се разпределя на малки и средни предприятия или на дружества със средна пазарна капитализация, като изпълнители или подизпълнители, пише още в документа.

„Днешният вот бележи исторически момент за отбраната на ЕС, като създаде първия инструмент на ЕС за съвместно възлагане на обществени поръчки от държавите членки. Това ще им помогне да запълнят запасите си, да увеличат оперативната съвместимост между въоръжените ни сили, да укрепят промишлеността ни и да допринесат за непоколебимата ни подкрепа за Украйна. Въпреки това, изправена пред историческа криза, EDIRPA може да бъде само отправна точка за много по-амбициозна обща програма за отбрана“, заяви след гласуването съдокладчикът на комисията по външни работи (AFET) Михаел Галер (ЕНП, Германия).

Снимка: Getty Images

„Постигнахме разумен компромис, който ще направи EDIRPA допълнение към друг регламент, важен за сектора на отбраната - законът в подкрепа на производството на боеприпаси. Успяхме да защитим приоритетите на Парламента, включително за проекти, които ще подкрепят Украйна или Молдова. Най-важното е, че чрез засилване на съвместното възлагане на обществени поръчки за военно оборудване EDIRPA ще помогне за укрепване на отбранителните способности на държавите членки“, заяви съдокладчикът на комисията по промишленост, изследвания и енергетика Зджислав Краснодембски (ЕКР, Полша).

Следващи стъпки

Законодателството беше прието с 530 гласа „за“, 66 „против“ и 32 „въздържал се“. То трябва да бъде официално одобрено от Европейския съвет, преди да се превърне в закон.

Агресивната война на Русия срещу Украйна драматично подчерта необходимостта от адаптиране на европейската отбранителна промишлена и технологична база към структурните промени: засилване на военната научноизследователска и развойна дейност на ЕС, модернизиране на военното оборудване и засилване на сътрудничеството между държавите членки в рамките на възлагането на обществени поръчки в областта на отбраната, за да се превърне ЕС в значим глобален фактор.

Още: Министерството на икономиката: ВМЗ-Сопот няма договор с компания от САЩ за 155-мм снаряди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа