"Да пуснем България в Шенген, без да се бавим": Годишната реч на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

6241
"Да пуснем България в Шенген, без да се бавим": Годишната реч на Фон дер Лайен (ВИДЕО)
Снимка: europarl.europa.eu

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе годишната си реч за състоянието на Европейския съюз на 13 септември пред Европейския парламент в Страсбург. Тя няколко пъти спомена България - във връзка с бедствията и с Шенген, като призова страната ни и Румъния да бъдат приети възможно най-бързо в пространството за безгранично движение.

Зеленият пакт и равенството

"След по-малко от 300 дни европейците ще упражнят правото си на глас в нашата уникална демокрация. За хората това ще е време за размисъл върху състоянието на нашия ЕС. Но това ще бъде и момент за решение каква Европа искат хората. Най-младите ще се замислят за това какво е важно за тях – ще помислят за войната по границите ни, за въздействието на разрушителното изменение на климата, за изкуствения интелект и как ще повлияе на живота им. Съюзът ни отразява визията на онези, които мечтаеха по-добро бъдеще след Втората световна война. Те вярваха, че Европа е отговорът на призива на историята. И когато разговарям с новото поколение, виждам същата тази визия за по-добро бъдеще, същия план за нещо по-добро, същото убеждение, че в един свят на несигурност Европа за пореден път трябва да отговори на призива на историята. Това трябва да направим заедно", започна Фон дер Лайен.

"Трябва да спечелим доверието на европейците. През следващите 300 дни трябва да завършим работата, която сме започнали", каза Фон дер Лайен и поздрави Европарламента. „Когато застанах пред вас през 2019 г. с програмата за зелена и екологична Европа, знам, че някои имаха съмнения. Но вижте къде е Европа днес. Роди се геополитически съюз, който подкрепя Украйна, противопоставя се на агресията на Русия, опонира на Китай. Сега имаме Европейски зелен пакт, проправихме пътя за цифровия преход, станахме пионери в онлайн правата. Имаме Next Generation EU за инвестиции и реформи на стойност 800 милиарда евро. Положихме основите на Здравен съюз, започнахме да ставаме по-независими в сектори от критично значение като енергетиката“, добави тя.

Още: ЕС с нова цел - повече възобновяеми източници в крайното потребление на енергия

„Благодаря ви за революционната работа за равенството между половете. Приключихме досиета като Директивата относно жените в управителните съвети и историческото присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция. Равният труд заслужава равно заплащане. Не съществува аргумент защо една жена да получава по-малко от един мъж. Работата ни не е приключила. Искам да превърнем в правна норма друг основен принцип – не може да има истинско равенство, ако жените не са свободни да живеят без насилие“, заяви Фон дер Лайен.

Според нея са изпълнени над 90% от политическите насоки, представени през 2019 г. „Работата ни не е приключила. Нека бъдем единни“.

„Преди 4 г. Европейският зелен пакт беше нашият отговор на призива на историята. А това лято – най-горещото в Европа – по категоричен начин ни напомни за това. Гърция и Испания бяха засегнати от разрушителни горски пожари и наводнения. Видяхме хаос и стихия от Словения до България – екстремни явления. Европейският пакт се роди от необходимостта да опазим нашата планета, но и възможност да запазим бъдещото си благоденствие. Започнахме с целта за 2050 г., изместихме облика към икономиката и това даде ясна насока на инвестициите. Тази стратегия за растеж носи резултати. Европейската промишленост показва, че може да е движеща сила на прехода. През последните 5 г. броят на заводите за чиста стомана в ЕС нарасна от 0 на 38. Привличаме повече инвестиции в чист водород от САЩ и Китай, взети заедно. Утре ще бъда в Дания, за да се запозная с тези иновации от първа ръка. Това е отговорът на Европа към изменението на климата“, посочи председателят на ЕК.

"Европейската зелена сделка осигурява необходимата рамка, стимули и инвестиции - но хората, изобретателите, инженерите са тези, които разработват решенията. Ето защо, когато навлизаме в следващата фаза на Европейската зелена сделка, едно нещо никога няма да се промени. Ние ще продължим да подкрепяме европейската индустрия през целия този преход. Започнахме с пакет от мерки - от Закона за промишлеността с нулево потребление до Закона за критичните суровини. С нашата Стратегия за промишлеността разглеждаме рисковете и нуждите на всяка екосистема в този преход. Трябва да завършим тази работа. И заедно с това трябва да разработим подход за всяка индустриална екосистема", добави тя.

"Ето защо от този месец ще проведем поредица от диалози за чист преход с индустрията. Основната цел ще бъде да подкрепим всеки сектор в изграждането на бизнес модел за декарбонизация на промишленост. Защото вярваме, че този преход е от съществено значение за бъдещата ни конкурентоспособност в Европа. Но това е също толкова важно за хората и техните работни места днес. Например нашата вятърна индустрия е европейски пример за успех, но в момента тя е изправена пред уникален набор от предизвикателства. Ето защо ще предложим европейски пакет за вятърната енергетика, като работим в тясно сътрудничество с индустрията и държавите членки.

Ще ускорим още повече издаването на разрешителни. Ще подобрим тръжните системи в целия ЕС. Ще се съсредоточим върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги за доставки", каза Фон дер Лайен.

И отбеляза, че това е нещо по-широко от един сектор: от вятъра до стоманата, от батериите до електрическите превозни средства. "Нашата амбиция е пределно ясна - бъдещето на нашата индустрия за чисти технологии трябва да бъде създадено в Европа".

Разследване срещу Китай

"Това показва, че когато става въпрос за Европейската зелена сделка, ние държим на курса, оставаме амбициозни, придържаме се към стратегията си за растеж. И винаги ще се стремим към честен и справедлив преход. Това означава справедлив резултат за бъдещите поколения - да живеят на здрава планета, и справедлив път за всички засегнати - с достойни работни места и тържествено обещание да не изоставяме никого.

Помислете само за работните места в производството и конкурентоспособността: тема, която обсъждаме много тези дни. Нашата индустрия и технологичните компании обичат конкуренцията. Те знаят, че глобалната конкуренция е полезна за бизнеса. И че тя създава и защитава добри работни места тук, в Европа. Но конкуренцията е истинска само ако е справедлива. Твърде често нашите компании са изключени от чужди пазари или са жертви на хищнически практики. Те често са подбивани от конкуренти, които се възползват от огромни държавни субсидии. Не сме забравили как нелоялните търговски практики на Китай се отразиха на нашата соларна индустрия. Много млади предприятия бяха изтласкани от силно субсидирани китайски конкуренти.

Компаниите пионери трябваше да обявят фалит. Обещаващи таланти отидоха да търсят късмета си в чужбина. Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна - защото засяга живота и препитанието. От нея зависят цели отрасли и общности. Затова трябва да сме наясно с рисковете, пред които сме изправени. Да вземем например сектора на електрическите превозни средства. Това е ключов отрасъл за чистата икономика, с огромен потенциал за Европа. Но сега световните пазари са наводнени от по-евтини китайски електромобили, а цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар. И тъй като ние не приемаме това отвътре, не го приемаме и отвън. Затова днес мога да обявя, че Комисията започва антисубсидийно разследване на електромобилите, идващи от Китай. Европа е отворена за конкуренция, не за състезание към дъното", обяви Фон дер Лайен.

Още: Китай взема руски газ двойно по-евтино, отколкото ако Путин го продаваше на ЕС

"Трябва да се защитаваме от нелоялни практики. Но също така е жизненоважно да поддържаме отворени линии за комуникация и диалог с Китай, защото има и теми, по които можем и трябва да си сътрудничим. Да намаляваме риска, а не да се разделяме - това ще бъде моят подход към китайското ръководство на срещата на върха ЕС-Китай по-късно тази година", завърши тя темата за Китай.

Да защитим природата

"В Европейския съюз се гордеем с културното си многообразие. Ние сме "Европа на регионите" с уникална смесица от езици, музика, изкуство, традиции, занаяти и кухни. Ние сме и континент с уникално биологично разнообразие. Около 6500 вида се срещат само в Европа. В Северна Европа се намира Ваденско море - обект на световното природно наследство и уникално местообитание, което е дом на редки растителни и животински видове и жизненоважен ресурс за милиони мигриращи птици. А Балтийско море е най-голямата солена морска зона в света. На юг от него се намира Европейската равнина, характеризираща се с огромни площи от тресавища и влажни зони.

Тези региони са важни съюзници в борбата с продължаващото изменение на климата. Защитените тресавища и влажни зони поглъщат огромни количества парникови газове, предпазват регионалните водни цикли и са дом на биоразнообразието", каза председателят на ЕК.

Още: В проби от 30 зони по Южното Черноморие няма опасно замърсяване

"Европа е континент на горите. От могъщите иглолистни гори на север и изток, през последните остатъци от девствени дъбови и букови гори в Централна Европа, до горите от корков дъб в Южна Европа: всички тези гори са незаменим източник на стоки и услуги. Те поглъщат въглеродния диоксид, осигуряват дървесина и други продукти, създават плодородни почви и филтрират въздуха и водата. Биоразнообразието и екосистемните услуги са жизненоважни за всички нас в Европа. Загубата на природата разрушава не само основите на нашия живот, но и усещането ни за това какво представлява домът. Ние трябва да я защитим.

В същото време продоволствената сигурност в хармония с природата остава основна задача. Бих искала да се възползвам от тази възможност, за да изразя признателността си към нашите земеделски производители, да им благодаря, че ни осигуряват храна ден след ден. За нас в Европа тази задача на селското стопанство - производството на здравословна храна - е в основата на нашата селскостопанска политика. За нас е важна и продоволствената самодостатъчност. Именно това осигуряват нашите земеделски стопани.

Това невинаги е лесна задача, тъй като последиците от руската агресия срещу Украйна, изменението на климата, което води до суши, горски пожари и наводнения, както и новите задължения оказват все по-голямо влияние върху работата и доходите на земеделските стопани. Трябва да имаме това предвид", отбеляза Фон дер Лайен.

"Нуждаем се от повече диалог и по-малко поляризация. Ето защо искаме да започнем стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство в ЕС. Аз съм и оставам убедена, че селското стопанство и опазването на природата могат да вървят ръка за ръка. Имаме нужда и от двете", добави тя.

Три основни икономически препятствия

Тя вижда три основни икономически предизвикателства за индустрията на ЕС през следващата година - недостиг на работна ръка и умения, инфлация и улесняване на бизнеса за компаниите.

"Първото е свързано с нашия пазар на труда. Не сме забравили първите дни на глобалната пандемия, когато всички предричаха нова вълна на масова безработица от типа на 30-те години на миналия век. Но ние се противопоставихме на тези прогнози. Със SURE - първата в историята европейска инициатива за съкратено работно време - спасихме 40 милиона работни места. Това е европейската социална пазарна икономика в действие и ние можем да се гордеем с нея. След това веднага рестартирахме икономическия си двигател благодарение на NextGenerationEU. Днес виждаме резултатите. Европа е близо до пълна заетост. Вместо милиони хора да търсят работа, милиони работни места търсят хора", отбеляза тя.

Недостигът на работна ръка и умения достига рекордни нива - както тук, така и във всички големи икономики, добави председателят на ЕК. 74 % от малките и средните предприятия заявяват, че са изправени пред недостиг на квалифицирана работна ръка. В разгара на туристическия сезон ресторантите и баровете в Европа работят с намалено работно време, защото не могат да намерят персонал. Болниците отлагат лечението поради липса на медицински сестри, а две трети от европейските компании търсят ИТ специалисти.

"В същото време милиони родители - предимно майки - се борят да съчетаят работата и семейството, защото няма грижи за децата. А 8 милиона млади хора не са нито заети, нито в сферата на образованието или обучението. Мечтите им са спрени, животът им е в режим на изчакване. Това е не само причина за толкова много лични страдания. То е и една от най-сериозните пречки за нашата конкурентоспособност. Защото недостигът на работна ръка ограничава възможностите за иновации, растеж и просперитет. Затова трябва да подобрим достъпа до пазара на труда - най-вече за младите хора, за жените, и се нуждаем от квалифицирана миграция. Освен това трябва да реагираме на дълбоко вкоренените промени в технологиите, обществото и демографията. И за това трябва да разчитаме на експертния опит на предприятията и синдикатите, нашите партньори в колективното договаряне", каза тя.

Още: Защо вдигането на минималната заплата повишава безработицата? Говори д-р Пламен Иванов (ВИДЕО)

Второто голямо икономическо предизвикателство е продължаващата висока инфлация. Кристин Лагард и Европейската централна банка работят усилено, за да държат инфлацията под контрол, добави Фон дер Лайен.

"Знаем, че връщането към средносрочната цел на ЕЦБ ще отнеме известно време. Добрата новина е, че Европа започна да понижава цените на енергията. Не сме забравили умишленото използване на газа като оръжие от страна на Путин и как то предизвика страхове от спиране на тока и енергийна криза като през 70-те години на миналия век. Мнозина смятаха, че няма да имаме достатъчно енергия, за да преживеем зимата, но ние се справихме, защото останахме единни - обединихме търсенето си и купувахме енергия заедно.

И в същото време използвахме кризата, за да инвестираме масово във възобновяеми енергийни източници и да ускорим прехода към чиста енергия. Използвахме критичната маса на Европа, за да намалим цените и да осигурим доставките си. Преди една година цената на газа в Европа беше над 300 евро за MWh. Сега тя е около 35. Затова трябва да разгледаме как можем да повторим този успешен модел в други области, като например критични суровини или чист водород", допълни тя.

Третото предизвикателство пред европейските компании е свързано с улесняване на правенето на бизнес. Малките предприятия нямат капацитета да се справят със сложната администрация или пък са възпрепятствани от дълги процедури, изясни Фон дер Лайен. Това често означава, че те пропускат възможности за растеж.

"Ето защо до края на годината ще назначим пратеник на ЕС за МСП, който ще бъде пряко подчинен на мен. Искаме да чуем директно от малките и средните предприятия за техните ежедневни предизвикателства. За всеки нов законодателен акт ние извършваме проверка на конкурентоспособността от независим съвет. А следващия месец ще направим първите законодателни предложения за намаляване на задълженията за докладване на европейско равнище с 25%", каза тя.

Технологии - Китай блокира ЕС, но блокът се справя

"Но европейските компании се нуждаят и от достъп до ключови технологии, за да могат да въвеждат иновации, да разработват и да произвеждат", отбеляза Фон дер Лайен. Това е въпрос на европейски суверенитет, както подчертаха лидерите във Версай.

"Запазването на европейското предимство в областта на критичните и нововъзникващите технологии е императив на икономиката и националната сигурност. Тази европейска индустриална политика изисква и общо европейско финансиране. Ето защо - като част от предложението ни за преразглеждане на нашия бюджет - предложихме платформата STEP. С помощта на STEP можем да стимулираме, използваме и насочваме средствата на ЕС за инвестиции във всичко - от микроелектрониката до квантовите изчисления и изкуствения интелект. От биотехнологии до чисти технологии. Нашите компании се нуждаят от тази подкрепа сега - затова настоявам за бързо споразумение по нашето предложение за бюджет. И знам, че мога да разчитам на този Парламент", добави тя.

"Има и още неща, когато става въпрос за конкурентоспособност. Свидетели сме на реални затруднения по световните вериги за доставки, включително поради умишлените политики на други държави. Помислете само за ограниченията на Китай за износ на галий и германий, които са от съществено значение за стоки като полупроводници и соларни панели. Това показва защо е толкова важно за Европа да увеличи икономическата си сигурност - чрез намаляване на риска, а не чрез отделяне. И аз съм много горда, че тази концепция намери широка подкрепа от страна на ключови партньори - от Австралия до Япония и САЩ. Много други държави по света искат да работят заедно", отбеляза председателят на ЕК.

"Тези три предизвикателства - трудът, инфлацията и бизнес средата - идват в момент, в който изискваме от индустрията да бъде водеща в прехода към чиста икономика. Ето защо трябва да погледнем по-напред и да определим как да запазим конкурентоспособността си в тази насока. Европа ще направи каквото е необходимо, за да запази конкурентното си предимство", заяви Фон дер Лайен.

Снимки: europarl.europa.eu

Изкуствения интелект - как Европа ще го регулира?

Тя отбеляза и колко важни са цифровите технологии, когато става въпрос за улесняване на бизнеса и живота. "Показателен е фактът, че далеч надхвърлихме целта от 20 % инвестиции в цифрови проекти на NextGenerationEU. Държавите членки са използвали тези инвестиции за цифровизиране на своето здравеопазване, съдебна система или транспортна мрежа. Същевременно Европа е водеща в управлението на рисковете на цифровия свят. Интернет се роди като инструмент за споделяне на знания, отваряне на съзнанието и свързване на хората, но той породи и сериозни предизвикателства - дезинформация, разпространение на вредно съдържание, рискове за неприкосновеността на личните ни данни. Всичко това доведе до липса на доверие и нарушаване на основните права на хората. В отговор на това Европа се превърна в световен пионер в областта на правата на гражданите в цифровия свят. Създаваме по-безопасно цифрово пространство, в което основните права са защитени", посочи тя.

Още: България влезе в най-елитната мрежа за развитие на изкуствения интелект (СНИМКИ)

"Смятам, че Европа, заедно с партньорите си, трябва да бъде водеща по отношение на нова глобална рамка за изкуствения интелект, изградена върху три стълба: предпазни огради, управление и насочване на иновациите", каза Фон дер Лайен.

"Предложихме Закона за изкуствения интелект - първият в света всеобхватен закон в подкрепа на иновациите в областта на изкуствения интелект", добави тя.

Отбеляза, че светът трябва да разбере ползите и вредите от ИИ, а също така в глобален мащаб да се създадат минимални стандарти за безопасност и етично използване на ИИ.

"Русия се възползва от хаоса" по света

"Сърцето ни кърви, когато виждаме опустошителните човешки жертви в Либия и Мароко след силните наводнения и земетресението. Европа винаги ще бъде готова да окаже подкрепа по всякакъв възможен начин. Или помислете за региона на Сахел - един от най-бедните, но същевременно най-бързо развиващите се в демографско отношение. Поредицата от военни преврати ще направи региона още по-нестабилен за години напред", каза тя.

"Русия едновременно влияе и се възползва от хаоса", смята Фон дер Лайен.

Още: В Габон пускат сваления президент да си ходи, в Мали има военна операция

"Регионът (Сахел - бел. ред.) се превърна в благодатна почва за разрастването на тероризма. Това е пряко свързано с Европа - с нашата сигурност и просперитет. Ето защо трябва да покажем същото единство на целите спрямо Африка, каквото показахме за Украйна", заяви тя.

"Трябва да се съсредоточим върху сътрудничеството със законните правителства и регионалните организации. И трябва да развием взаимноизгодно партньорство, което да се фокусира върху общите за Европа и Африка въпроси", допълни Фон дер Лайен.

"Русия води мащабна война срещу основополагащите принципи на Устава на ООН. Държавите са притеснени, че в свят без закони може да ги настигне същата съдба като тази на Украйна. Виждаме как някои се опитват да се обединят в блокове, които да влияят на държавите, бързоразвиващи се икономики се питат дали глобализацията работи в тяхна полза. Тези страни са важни съюзници за безопасен свят, Европа винаги ще работи с тях за реформиране на международната система. Искаме справедлив, основан на правила ред, и по-равномерно разпределение на благата. Европа предлага Global Gateway - устойчива и привлекателна инициатива", отбеляза тя с препратка към новия икономически коридор, свързващ Индия и Европа, иницииран с декларация по време на срещата на Г-20. Според нея това ще насърчи икономиката чрез свръхмодерни връзки за "утрешния свят".

"Да допуснем България в Шенген"

Миграцията трябва да бъде управлявана, смята Фон дер Лайен, но това изисква единство в рамките на ЕС. "Това е и духът на новия Пакт за миграцията и убежището. Когато встъпих в длъжност, изглеждаше, че компромисът е невъзможен, но сега постигнахме ново равновесие - между защитата на границите и защитата на хората, между сигурността и хуманността.

"Реагирахме бързо и на хибридната атака на Беларус, работихме със Западните Балкани и намалихме незаконните миграционни потоци. Подписахме партньорство с Тунис за миграция, образование, енергетика и сигурност. Сега искаме да работим така и с други държави. Укрепихме защитата на границите. Европейските агенции засилиха сътрудничеството си с държавите членки. Искам да благодаря на България и Румъния за водещата им роля в добрите практики в прилагането на убежищата. България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство, нека ги допуснем в него, без да се бавим повече", заяви Фон дер Лайен.

Тя отбеляза и контрабандистите на мигранти, като заяви, че законодателството в тази посока се нуждае от спешна актуализация. 

Още: Евродепутат: Нидерландия няма да свали ветото на България за Шенген

Войната в Украйна и разширяването на ЕС

Фон дер Лайен разказа история на украинска майка, избягала в новия си "дом" - Европа, заради агресивната война на Русия. "Името ѝ беше Виктория Амелина. Тя беше сред големите млади писатели на своето поколение и неуморен борец за правосъдие. След като синът ѝ бе в безопасност, Виктория се върна в Украйна, за да документира военните престъпления на Русия. Година по-късно тя загина след обстрел с балистична ракета, докато вечеряше със свои колеги", припомни председателят на ЕК, давайки пример за руската агресия.

С нея е бил и колумбиецът Ектор Абад, който присъстваше в Европарламента и вдигна портрет на Амелина.

Още: Историята на украинката Виктория Амелина изправи на крака евродепутатите (ВИДЕО)

"Ще бъдем на страната на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. От началото на войната 4 милиона украинци намериха убежище в нашия съюз. Искам да им кажа, че и днес са добре дошли така, както и през първите седмици на войната. Европа отговори на призива на историята. Комисията ще предложи да се разшири обхватът за временна закрила на украинците в ЕС", обяви новина Фон дер Лайен.

ЕС предлага допълнително 15 млрд. евро в период 4 години за инвестиции и реформи за изграждане на бъдещето на Украйна и възстановянето ѝ, каза още тя. "Бъдещето на Украйна е в нашия съюз, бъдещето на Западните Балкани е в нашия съюз, бъдещето на Молдова е в нашия съюз. Знам колко е важна европерспективата за много хора в Грузия", заяви председателят на ЕК.

"Очевидно е, че стратегическият интерес на Европа е да завършим изграждането на нашия съюз. Трябва да оформим визия за успешно разширяване. Завършен, свободен и демократичен ЕС, в който живеят над 500 млн. души. Един завършен съюз с много млади хора, които могат да живеят свободно, съдебните системи са независими, опозицията се зачита, а журналистите са защитени", нарисува тя картина на мечтания Европейски съюз.

Фон дер Лайен загатна и за евентуална промяна на Договора за ЕС, за да може в съюза да има 30 и повече държави в бъдеще.

"Виктория Амелина вярваше, че наш колективен дълг е да напишем новата история на Европа. Днес сме на мястото и в момента, в който се пише историята. От избора днес зависи бъдещето на нашия континент. Да живее Европа!", завърши Фон дер Лайен.

Още: Коя е Илиана Иванова - новият български еврокомисар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа