Имунизационен паспорт в ЕС: свободни пътувания от лятото?

9567
Имунизационен паспорт в ЕС: свободни пътувания от лятото?
Снимка: iStock

Обикновено трае години, докато някой европейски закон бъде приложен на дело. Този път няма да е така. Законът за въвеждане на Европейски имунизационен сертификат явно ще докаже това изключение. Днес процедурата навлиза в решаваща фаза - гласуване в Европарламента. Накратко представянето на гласуването - от българския евродепутат Петър Витанов.

Общият дигитален ваксинационен паспорт си поставя за цел да възстанови възможността за свободно придвижване на ваксинираните, преболедувалите и онези, които са отрицателно тествани. Държавите, чиято икономика до голяма степен зависи от туризма като Гърция, Испания и Кипър, отдавна настояват за бързото въвеждане на такъв документ.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че подобен дигитален паспорт ще има информативен характер. Това означава, че в рамките на Европейския съюз ще може да се пътува и без ваксинационен паспорт. При какви условия обаче това ще е възможно, ще решава всяка държава членка поотделно. Какви са нагласите в отделните държави?

Дискусията в Германия

Трябва ли всички права и свободи, които бяха ограничени заради пандемията, да бъдат възстановени на вече имунизираните? Дебатът по тази тема в Германия продължава. Според една част от обществото, основните права и свободи, които бяха ограничени заради борбата с пандемията, трябва да бъдат възстановени в момента, в който основанието, с което те са отнети, отпадне.

С други думи - щом някой е ваксиниран, той вече не представлява същата опасност за околните и би трябвало да може да се движи свободно, да се среща с други хора и да посещава различни търговски обекти и събития без ограничения. Критиците на тази позиция смятат, че подобно решение би нарушило принципа на равнопоставеността. Отнемането на основни права би трябвало да важи или за всички, или за никого. Третото популярно мнение е, че имунизираните не могат да се радват на привилегии, докато ваксина не бъде предложена на всички желаещи.

В Италия вече има имунизационен паспорт

The Times: Животът никога няма да бъде нормален с Covid-паспорти

Ваксинирайте се, казва на младите британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, „направете своето”, за да защитите б...

В Италия вече е въведен национален имунизационен паспорт. Всеки гражданин на страната, който е ваксиниран, има негативен тест или скоро е прекарал болестта, може спокойно да се придвижва в районите с ниски нива на заболеваемост.

Сериозен дебат по въвеждането му в страната не е имало, тъй като италианската конституция изрично позволява ограничаването на свободата на движение по здравословни причини, обяснява Естер Хапахер, професор по италианско право в университета в Инсбрук. Свързването на сертификата за ваксинация с други привилегии не е на дневен ред в Италия.

Испания все още се колебае

Подобно решение на територията на самата Испания вече предложиха от консервативната Народна партия, която управлява автономните области Андалусия и Галисия. Централните власти в Мадрид обаче засега го отхвърлят.

Във Франция свободният избор е основен приоритет

От юни ще имаме имунизационен паспорт. Какво трябва да знаем за него?

Кой ще получи "дигитален зелен сертификат"? Всички хора, които живеят на територията на ЕС, както и всички онези, които искат да пътув...

Френското правителство актуализира приложението TousAntiCovid, което до момента служеше основно за проследяване на веригите на заразяване, така че в него вече могат да се въвеждат и ваксинациите, и резултатите от тестовете. Експертът по конституционно право Йоан Набат от университета в Бордо разказва, че този път сериозни тревоги за неприкосновеността на личните данни не е имало. Не се обсъжда и обвързването на ваксинацията с определени свободи. Президентът Еманюел Макрон многократно подчерта, че както използването на приложението, така и поставянето на ваксината е доброволно.

Ако зелен сертификат е необходим, например за посещение на определени обекти или събития, негативният тест също трябва да бъде зачитан, казва Набат. Всичко друго би разгневило французите. “Това би било заобиколно въвеждане на задължителна ваксинация. А повечето от французите са силно против това, независимо от цялата умора, предизвикана от пандемията.”

Собствениците на заведения във Великобритания решават сами

Във Великобритания правителството в момента работи върху дигитализирането на ваксинационната карта, която получават всички, които са изцяло имунизирани. Това може да улесни хората да посещават големи събития, до които достъп ще имат и онези, които могат да покажат скорошен негативен тест. Когато заведенията отново отворят врати на 17 май, те ще бъдат достъпни за всички - независимо от сертификата за ваксинация. Собствениците на заведения обаче ще могат по собствено усмотрение да искат от своите клиенти доказателство, че не са заразни.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа