"Искаха да убият Зеленски": Украйна ликвидира "елитните" чеченци на Кадиров

128647
"Искаха да убият Зеленски": Украйна ликвидира "елитните" чеченци на Кадиров
Снимка: Getty Images

Украйна хвърли светлина върху ликвидирането на "елитните" отряди на чеченския президент Рамзан Кадиров, натоварени със задачата да убият украинския президент Владимир Зеленски. Чеченците са станали жертва на украински сили. Това разкрива секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов.

Мюсюлманските бойци са се движели в колона от 56 бронирани машини, когато са попаднали под унищожителен украински ракетен обстрел, съобщава The Kyiv Independent. Чеченска част унищожена в Киевска област (ВИДЕО)

"Добре знаем за специалната операция, която трябваше да бъде извършена директно от Кадировците за премахване на нашия президент", казва Данилов, цитиран от украинската държавна агенция УНИАН. Всеки войник в чеченските сили е получил тесте карти със снимки на висши украински политици и военни, които Кремъл е заповядал да бъдат елиминирани.

Може би най-любопитното е, че чеченските спецчасти са били ликвидирани благодарение на информация от... ФСБ – националната служба за сигурност на Русия, която е наследник на КГБ. "Получихме информация от представители на ФСБ, които днес не искат да участват в тази кървава война. Това, мога да кажа, унищожи самата елитна група на Кадиров, която дойде тук именно за да елиминира нашия президент", разказва Данилов.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10 ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО РЕШИХА ДА ИЗЛЯЗАТ НА ФРОНТА В ПОЛЗА НА УКРАЙНА

По думите му отрядът на Кадиров е бил разделен на две групи. "Наблюдавахме ги. Една група беше прикрита в Гостомел, друга група е, така да се каже, под обстрел", посочва Данилов.

Към момента на публикуване на този материал, в Telegram канала на Кадиров няма съобщения от 2 март. Има няколко от 1 март, като нито едно не касае бойците - има призиви към украинците да се предадат и да не слушат "националистите", визирайки т.нар. Азовски полк. Чак към 15:00 часа българско време Кадиров коментира темата и обяви, че имало само двама убити чеченци и шестима ранени - от началото на войната. Той дори пусна видео как чеченци упътват украински бежанци, спасяващи се от "бандеровците" - точно четирима души.

В неделя, 27 февруари се появиха информации, че украински войски са унищожили чеченски отряд заедно с командира им Магомед Тушаев близо до ключовото летище Гостомел, северно от Киев. Аеропортът стана арена на тежки сражения през уикенда и беше превземан на няколко пъти от руските и украинските военни части.

"Магомед Тушаев, един от висшите военачалници на Рамзан Кадиров, беше убит в бой в Гостомел. Съобщава се, че украинската елитна група Алфа се бие с чеченците на летището", предаде Иля Пономаренко, военен репортер на The Kyiv Independent.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10 ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО РЕШИХА ДА ИЗЛЯЗАТ НА ФРОНТА В ПОЛЗА НА УКРАЙНА

По-късно в неделя, очевидно вбесен от претърпяното поражение, чеченският лидер Рамзан Кадиров призова за пълномащабна операция от всички посоки и във всички територии на Украйна. Той стигна още по-далеч, наричайки тактиката, избрана за офанзивата в Украйна, "твърде бавна". "Губи се твърде много време. Необходима е пълна координация и решително нападение", призова чеченският лидер. Считан за главорез чеченски лидер иска пълномащабна руска атака в Украйна

Кадиров призна за едва няколко чеченски жертви, които според него "избрали да станат герои". "Да, те убиват по време на война и това беше техният избор на професия", подчертава той в Telegram. По думите му елитните чеченски бойци "са имали заповед да минимизират загубите сред цивилното население на Украйна". Ето колко получават от държавата семействата на загиналите руски войници

Украинците явно са подготвили особено "топло посрещане" на чеченците. Появи се видеоклип, в който крайнодесни бойци от батальона "Азов" мажат куршумите си, предназначени за чеченските бойци, със свинска мас. "Скъпи братя мюсюлмани. В нашата страна няма да отидете в рая. Няма да бъдете допуснати в рая. Върнете се вкъщи, моля. Тук ще срещнете неприятности. Благодаря за вниманието, сбогом", предупреждава маскиран боец на "Азов".

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10 ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО РЕШИХА ДА ИЗЛЯЗАТ НА ФРОНТА В ПОЛЗА НА УКРАЙНА

Кадиров и бойците му са основни герои на руската пропаганда и се използват активно като психологическо оръжие за сплашване в Telegram, коментира изданието Foreign Policy. А известните като "чеченските батальон" "Восток" и "Запад" също влизат в употреба в пропагандата с цел психологически натиск, защото това са бойци на Спецназ, но предимно чеченци. Те се сформират по време на Втората чеченска война, като ядрото на "Восток" е от бивши чеченски националисти, воювали първо срещу Русия. Руската армия ги използва за терор над местното население във войните в Сирия и Грузия.

Известно е, че Кремъл възлага на чеченците всякакви "мокри поръчки". Свързват ги с убийства на изтъкнати руски опозиционери като журналистката Анна Политковская и политика Борис Немцов.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Путин иска да "елиминира" Кличко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа