Искат ли съюзници на Путин да им плаща в рубли или не?

9914
Искат ли съюзници на Путин да им плаща в рубли или не?
Снимка: iStock

Вече 24 дни войната в Украйна не спира, а засега мирен изход не се вижда, като Русия изглежда буквално отрязана от всякакви отношения със Запада.

Опозиционната беларуската телевизия NEXTA, която е буквално забранена в Беларус и гледането ѝ се преследва по тамошния наказателен кодекс, публикува в своя Twitter профил новина, че Армения, Казахстан и Киргизстан са отказали да получават митнически налози в рубли. Припомняме, че след западните санкции Русия обяви, че ще плаща всичко в рубли. Новината идва, след като на 15 март Reuters отрази какво каза руският премиер Михаил Мишустин по отношение на усилията на Русия да преодолее западните санкции. Един от аспектите на плана е Евразийският съюз, който е съставен от Русия, Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан, да разшири търговията с безмитни стоки и приоритет да е търговията с храни и фармацевтични стоки, когато става въпрос за внос-износ.

Тази новина обаче не се потвърждава от Радио "Свободна Европа". Напротив - според медията, която базира материала си на "КазТаг", ТАСС и "Интерфакс", казахстанското правителство е обявило, че държавата ще плаща в рубли при двустранната търговия с Русия. А руският икономически министър Максим Решетников заяви, че има споразумение в рамките на Евразийския съюз постепенно да се преминава към разплащания само с рубли.

На този фон, Bloomberg съобщава, че в ЕС се обсъжда възможността конфискувани активи на руски олигарси да бъдат използвани за финансиране на хуманитарна помощ за възстановяването на Украйна след като войната приключи. Към този момент активите са само замразени, уточни говорител на ЕК. Само в Италия са блокирани активи на стойност 780 млн. евро. Тече координация на европейско ниво, за да се работи там, където и националното законодателство на страните-членки позволя, такова имущество да бъде конфискувано.

Междувременно, в знак на солидарност с Украйна, днес (19 март) и утре (20 март) в Полша се организират блокади, които целят да попречат на сухопътна доставка на стоки за Русия. А NEXTA показа видео с дълга колона от автомобили на литовско-полската граница и твърди, че това са лични автомобили на литовци, пълни с хуманитарна помощ, които те даряват на Украйна.

Ужасът на войната

След руска ракетна атака срещу ВВС базата на 79-та украинска дивизия в Миколаев са убити най-малко 40 души. В Twitter беше публикувано видео как спасители се мъчат да извадят малко дете изпод руините.

Междувременно се появи и видео на украински артилерийски обстрел срещу руски войски в авиобазата в Херсон от 15 март. Твърди се, че той е извършен с подкрепата на турските дронове "Байрактар".

ОЩЕ: ЕС с нова финансова инжекция в помощ на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа