Испания се надигна срещу икономиите

3956
 Испания се надигна срещу икономиите

Под лозунга "Искат да съсипят страната, да им попречим!" огромни тълпи, дошли от цяла Испания, превзеха днес Мадрид, за да протестират срещу политиката на строги икономии в момент, когато страната, обхваната от голяма безработица, се опитва да избегне глобален спасителен план.

Развели море от червени и бели знамена на синдикатите и плакати с една единствена дума "НЕ!" десетки хиляди демонстранти задръстиха булевардите в центъра на испанската столица на път за големия площад Колон, където ще има митинг. Всички са против политиката на икономии, водена от дясното правителство на Мариано Рахой: учители, родители на ученици, лекари и работещите в здравеопазването, държавни чиновници, пенсионери.

На 19 юли стотици хиляди хора протестираха в Мадрид срещу бюджетните съкращения, които съсипват населението заедно с тежката безработица, обхванала една четвърт от работоспособните испанци. Но премиерът обяви, че усилията за икономии ще продължат като общият им обем до 2014 г. ще достигне 102 милиарда евро.

Правителството вече съкрати коледните премии на чиновниците, увеличи данъците и ДДС и намали помощите за безработица. Целта е да се намали публичният дефицит, който през 2011 г. бе 8,9% от БВП, на 6,3% т.г., на 4,5% през 2013 и на 2,8 през 2014 г.

Възможно е обаче това затягане на коланите да не е достатъчно и Испания да се окаже принудена са поиска от европейските си партньори глобално финансово спасяване, което ще бъде придружено от още по-драконовски икономии.

Редактор: Георги Иванов

Испанският публичен дефицит рекордно висок

Испанският публичен дефицит в края на първата половина на тази година е достигнал ново рекордно ниво, сочат официални данни, които подх...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа