Италианските служби помагали на американските да подслушват в Италия

21603
Италианските служби помагали на американските да подслушват в Италия
Снимка: Getty Images / Guliver

Италианските служби за сигурност са помогнали на своите колеги от САЩ и Великобритания при следенето на италианските граждани, съобщава списание "Еспресо", предаде БГНЕС.

Изданието се позовава на британския журналист Глен Грийнуолд, разполагащ с данните на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. То твърди, че американските и британски служби за сигурност са подслушвали телефонните разговори на италианските граждани, включително членове на правителството.

За момента няма никакви конкретни доказателства за такъв вид дейност. Вчера по време на срещата между италианския премиер Енрико Лета и държавния секретар Джон Кери въпросът за следенето беше засегнат. Лета помоли Кери да провери сведенията за нарушаването на конфиденциалността на информацията. Страните изразиха готовност да си сътрудничат.

Италианската комисия за сигурност на информацията поиска да се проверят всички възможни нарушения от страна на американското разузнаване по отношение на жителите на Ботуша, след като се появи информация, за шпионирането на френски граждани от САЩ.

Междувременно германският министър на правосъдието Гидо Вестервеле поиска от американския посланик да разговарят по въпроса с подслушванията. Двамата ще разговарят заради информацията, че АНС е подслушвала телефонни разговори на германския канцлер Ангела Меркел.

Меркел поиска остро от САЩ договор за службите

Подслушвали ли са американците телефона на Меркел? Не, твърдят от Белия дом. Каквато и да е истината, отсега нататък германският канцл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа