Италия и Южна Корея - страдащите от бързо разпространение на коронавируса

8313
Италия и Южна Корея - страдащите от бързо разпространение на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

За последните 48 часа болните от новия коронавирус (COVID-19) в Италия са станали двойно повече и вече са 1694. Това поставя Италия на трето място в света по заразени от новата болест - след Китай и Южна Корея.

Още 5 души починаха в Италия вчера, с което общия брой на жертвите на епидемията достигна 34 души - всички починали са от северните райони на Ломбардия, Емилия-Романя и Венето.

Коронавирусът - удобен случай да се намали зависимостта на Запада от Китай

Бяха необходими само няколко седмици за това надеждите, възникнали в резултат на подписването на споразумението за първата фаза на търг...

От 779 души, които все още са в болница в неделя, 140 са били настанени в интензивни отделения, в сериозно състояние. В събота в болница са били 506 пациенти с COVID-19. 83 души са се възстановили напълно от болестта от началото на епидемията.

Римската базилика "Сан Луиджи Деи Франчези", в която се намират три от шедьоврите на Караваджо, вече е затворена за неопределено време, гласи информация в уебсайта на храма. Базиликата, известна с шедьоврите на Караваджо, изобразяващи моменти от живота на св. Матей, беше затворена по молба на на френското посолство при Светия престол.

Един от бившите свещеници на базиликата се разболя от коронавирус. На 15 февруари той напуска Рим, пътувайки с кола до Франция. Сега той се лекува в болница в Париж.

Италианските медии пишат, че по пътя свещенослужителят е спирал в Ломбардия, където се намира огнището на коронавирусната инфекция.

В Германия и Франция вече има своеобразно равенство - по 130 случая, няма обаче нови смъртни случаи. В Испания заразените са 84, като и тук няма смъртни случаи. А в съседните на Италия държави като Австрия и Швейцария случаите са съответно 14 и 27.

Ватикана: Новината, че папата е под карантина заради коронавируса, е фалшификат

Предвид резкият скок на нови случаи на болни от китайския коронавирус в Италия, се появиха и новини, че папа Франциск I е под карантина...

На Балканите най-много случаи има в Гърция и Хърватия - по 7, като за Хърватия числото се промени на 11 буквално преди минути!

Южна Корея съобщи за близо 500 нови случая на заразени с коронавирус, съобщи АФП. С това случаите там са вече 4212. Смъртните случаи обаче са по-малко от тези в Италия - 22. По-малко са и тези, които се считат за напълно оздравели - между 24 и 30 души. Но най-вероятно заразените ще се увеличат, защото се правят проверки на повече от 260 000 души, свързани с църквата на Исус "Синчонджи" - религиозна група, често осъждана като култ, свързан с повече от половината случаи на заразени с новия вирус. 61-годишна жена, която е имала треска от 10 февруари, е посетила поне четири църковни служби в Тегу - четвъртият по големина град в страната с население от 2,5 милиона и център на огнището - преди да бъде диагностицирана и настанена в болница.

През последните дни броят на заразените рязко нарасна в 12-та по големина икономика в света и централната банка на страната предупреди за отрицателен растеж през първото тримесечие, като отбеляза, че епидемията ще засегне както потреблението, така и износа, докато редица събития са отменени или отложени заради заразата.

В световен мащаб смъртните случаи, причинени от епидемията, вече са над 3000, след като Китай отчете 42 нови смъртни случая, с което те станаха 2912. Най-новите смъртни случаи отново са от провинция Хубей, съобщи Националната здравна комисия на Китай, след като отчете най-ниския дневен брой нови заразявани от края на януари. Общо в Хубей са починали 2803 души, но са оздравели над 33 500 души. А общо в Китай вече има над 80 000 случая на болни, но темпът на разпространение вече видимо се забавя, като извън Хубей има само малко над 100 смъртни случая от избухването на епидемията.

Интересен факт е, че според статистиката на университета "Джонс Хопкинс" в Иран вече има 175 оздравели. Там заразени са официално 978 души, починали са 54.

Отрицателни са 19-те проби, изследвани за коронавирус, 120 души са под карантина

Военномедицинска академия (ВМА) е изследвала за коронавирус общо 19 проби към този момент, като всички са отрицателни. Продължава да се...

Предпазни мерки

Бръсненето на брадата и мустаците и подстригването на дългите коси няма да ви предпазят от коронавируса, смята трихологът Олга Кохас.

"Все още няма ваксина срещу коронавируса. Но превантивните мерки никога не вредят. Най-често, когато говорим за предпазни мерк,и се има предвид носенето на маски. Същевременно започна да се разпространява митът, че за по-плътно прилягане на маската към лицето е необходимо да се обръсне цялата "растителност" по него. Уви, нито медицинската маска, още по-малко премахването на брадата и мустаците, няма да осигури на мъжете по-голяма защита", каза Кохас пред радио "Спутник".

"Коронавирусът е толкова малък, че прониква през кожата. По-вероятно е да се разболеете, ако разголите голяма част от тялото си или пипате често лицето си с мръсни ръце. Брадата и мустаците, както и дългите коси имат защитна функция. Бих казала, че напротив – брадата и мустаците са вид защита, стига да поддържате добра лична хигиена", твърди лекарката.

Ето и най-новото за коронавируса от вчера (1 март).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа