Италия намалява със закон изхвърлянето на храна

1846
Италия намалява със закон изхвърлянето на храна
Снимка: Gettyimages.com

В Италия беше приет закон за серия от мерки, с които да бъде значително намалено количеството от изхвърляната всяка година на боклука храна.

Законопроектът беше подкрепен от 181 сенатори, двама се въздържаха, а 16 бяха против. Целта на текста е намаляването от 5 млн. тона на 1 млн. тона на хранителните продукти, които всяка година отиват в боклука. Министърът на селското стопанство Маурицио Мартина приветства новия закон.

По изчисления на правителството загубите от съсипването на хранителни продукти струва на икономиката и на жителите на страната около 12 млрд. долара годишно. Според някои данни това може да се окаже и над 1% от БВП на страната.

Този проблем не е очевиден само в Италия. По данни на Организацията за храни и селско стопанство (ФАО) в света се губят около една трета от произвежданите хранителни продукти, а в Европа загубите достигат до 40%.

„С продуктите, които днес се изхвърлят в Европа, биха могли да бъдат нахранени 200 млн. души“, твърдят от ФАО.

Законодателите в Италия не за първи път обръщат внимание на проблемите на борбата с града. Преди три месеца Върховният съд на страната постанови, че кражбата на неголямо количество храна с цел утоляване на глада не е престъпления, предаде БГНЕС.

До приемането на новия закон производителите и продавачите се сблъскваха с големи рискове и трудности при опитите за намаляване на обемите не ненужните продоволствия. Например много от тях се опасяваха да не нарушат стандартите за хигиена и безопасност при даряването на благотворителни организации на продуктите, чийто срок на годност е изтекъл. Новият закон облекчава процедурата при такива дарения, освобождавайки продавачите от необходимостта да следват строгите санитарни стандарти. Сега компаниите могат просто един път в месеца да попълват документ, регистриращ пожертваните от тях хранителни продукти. От тях се снема отговорността за продажба на продукти с изтекъл срок на годност, а освен това колкото повече от стоката те пожертват, толкова по-малко данъци ще плащат. Сега и фермерите спокойно могат да раздават непродадената селскостопанска продукция, без да плащат нищо за нея. Министерството на селското стопанство отдели 1 млн. евро за проучване в областта на създаването на по-съвършени способи за опаковане на хранителните продукти. Ще бъде разгърната пропагандна кампания за намаляване обемите на изхвърляната храна.

Италианците са привлечени най-много от въвеждането на т. нар. „семейна пазарна чанта“, която трябва да доведе до сериозни културни размествания в италианското общество. Става дума за кутии, обикновено хартиени, в които в ресторанта се събират остатъците от недоизядена от клиентите храна, която те могат да си занесат вкъщи.

В италианските ресторанти тази традиция никога не е съществувала.

И в други страни се предприемат мерки в тази посока. В началото на годината във Франция бяха приети сложни мерки, насочени към намаляване количеството на изхвърляните висококачествени продукти. В тази страна мерките бяха още по-сериозни. Например на собствениците на супермаркети бяха налагани глоби, ако не сключват договори с благотворителни организации, занимаващи се с разпределянето на продоволствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа