Италия се опасява, че мафията е проникнала в кампанията за ваксинация

3923
Италия се опасява, че мафията е проникнала в кампанията за ваксинация
Снимка: iStock

Италианската мафия отклонява ваксините далеч от тези, които имат най-голяма нужда от тях, опасяват се депутатите.

Докато Италия се бори да приложи своята колеблива кампания за ваксинация, антимафиотската комисия на парламента разследва дали престъпните синдикати пренасочват ваксините към своите приятели за сметка на възрастни и уязвими, особено на юг, където те често упражняват контрол върху здравните власти, съобщи "Политико", цитирани от БГНЕС.

Продължаващото нарастване на смъртните случаи от COVID-19 в Италия, след като темпът се забави драстично в съседните страни, накара някои, включително премиера Марио Драги, да обвиняват по-младите хора за пререждане на опашката за ваксиниране.

На пресконференция в четвъртък вечерта Драги каза: „С каква съвест някой прескача опашката, знаейки, че това оставя друг човек уязвим, който е на повече от 65 години или е крехък и за който има конкретен риск от смърт?“

Институтът за международни политически изследвания (ISPI) мозъчен тръст, установи, че 8000 живота в Италия са могли да бъдат спасени от януари, ако ваксини са по-фокусирани върху възрастните хора.

Но нарастват опасенията, че мафията използва силата си, за да бъдат някои хора ваксинирани по-рано. Броят на здравните работници - част от първата вълна от ваксинираните - нарасна подозрително, особено в региони като Апулия. Администраторите, комуникационните консултанти и дори строителите, работещи на здравни обекти, получиха ваксина, след като бяха добавени в списъка с приоритетни лица.

И разхлабеното тълкуване на насоките на здравното министерство позволи на 20-те региона на Италия, които отговарят за здравеопазването, да разпределят ваксините сред хора с връзки и групи като политици, адвокати, съдии и журналисти. В три южни региона - Сицилия, Калабрия и Кампания – са направени на хора с връзки толкова или повече от ваксинации, в сравнение с хората на възраст над 80 години.

Най-малко 1000 заподозрени, „пререждащи опашката” са разследвани от различни полицейски сили и прокурори в Италия, включително 150 само в Палермо .

Кметът на Корлеоне в Сицилия подаде оставка, след като беше обвинен в злоупотреба с положението си, за да получи ваксини за себе си и своите съветници.

Това накара парламентарната комисия за борба с мафията да поиска имената на ваксинираните. Марио Джарусо, член на комисията и дългогодишен антимафиоти, заяви пред „Политико”, че е поискал списъци с имена от няколко южни региона, където броя на ваксинираните по групи буди съмнения.

Той каза: „Ваксинират се хора, които са извън която и да е приоритетна категория, посочена от правителството, особено в някои региони, където има голямо присъствие на мафията, и подозираме, че мафията управлява ваксинациите.“

В региони като Калабрия властите често са били поставяни под контрола на централното правителство поради проникване на мафията, отбеляза Джиарусо.

718 починали за денонощие след заразяване с коронавирус в Италия

Италия регистрира днес 718 смъртни случаи, свързани с коронавирус. Това е сериозно увеличение спрямо отчетените в четвъртък 487 починал...

Но дори и в райони, където мафията оказва далеч по-малко влияние, разпространението на ваксината не успя да даде приоритет на по-възрастните граждани, казват експерти.

Членовете на военните и затворниците получиха приоритетен статут, както и над 1 милион училищни и университетски служители, въпреки че повечето преподаватели се работят онлайн.

Според Матео Вила, изследовател в мозъчния тръст ISPI, причината за провала в стратегията на правителството е липсата на ясни насоки.

Подобно на други страни, Италия дава приоритет на хората над 80 години, на работещите в домовете за грижи и здравните работници. Но под натиска да бъде лидер в надпреварата за ваксинация, Италия дава пробиви на здравни работници с много по-бързи темпове, отколкото на над 80-те години. "Всички здравни работници бяха ваксинирани до края на януари. Но това беше направено за сметка на възрастните хора", каза Вила.

В края на януари седем от 10 ваксини са отишли при лица под 60-годишна възраст. Към 31 март Италия вече изоставаше от целта на ЕС 80% от над 80-годишните да са получили поне по една доза.

Италия разхлабва част от мерките срещу пандемията

От следващата седмица Италия разхлабва част от ограниченията заради коронавируса в страната, предаде Bioomberg. Отпадат мерки, които с...

Дори сега повече от 60-годишните са били ваксинирани, отколкото тези над 80.

Драги се оплака, че броят на здравните работници непрекъснато нараства и нареди да се обърне внимание на възрастните хора.

„Трябва да ваксинираме приоритетно всички хора на възраст над 70 години“, каза той.

Драги назначи Франческо Филиуоло, армейски генерал и експерт по логистика, да върне в релсите ваксинационната кампания.. Но Италия отчете 718 смъртни случая от коронавирус в петък, което е най-голямото ежедневно увеличение от декември.

Джиарусо, антимафиотският сенатор, обеща да се справи с мафиотите. „Трябва да проверим кой е прередил опашката. Тези хора отнемат ваксината от тези, чийто живот е изложен на риск."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа