Изборите в Германия: Крайнодесните с нов възход, катастрофа за управляващата коалиция на Шолц (СНИМКИ)

3568
Изборите в Германия: Крайнодесните с нов възход, катастрофа за управляващата коалиция на Шолц (СНИМКИ)
Снимка: Getty images

Десеноцентристките сестрински партии ХДС и ХСС спечелиха регионалните избори в двете южни провинции на Германия Бавария и Хесен. На този фон управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се представи слабо. Това показват първите прогнозни резултати от проведените местни избори в Германия през уикенда.

Германската социалдемократическа партия на Шолц (ГСДП) и коалиционните им партньори Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) понасят рекордни загуби. ГСДП постигна исторически най-слабия си резултат в Хесен, показват екзитполовете на обществените телевизии CDF и ARD.

В същото време силно се представя крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) - и в двете провинции тя е втора политическа сила.

Още: Реална опасност: Франция и Германия засилват охраната на еврейски обекти

Изборите в двете икономически силни провинции, в които живее почти една четвърт от населението на Германия, бяха смятани за важна проверка на електоралните нагласи в средата на мандата на националната коалиция в Берлин, отбелязва ДПА.

В Бавария Християнсоциалният съюз (ХСС), оглавяван от регионалния премиер Маркус Зьодер, събра 36,5 на сто от гласовете, почти колкото и на последните избори преди пет години - което нито увеличава, нито намалява шансовете му да спечели кандидатурата на консерваторите за канцлер за парламентарните избори през 2025 г.

Коалиционните му партньори в управлението на Бавария от партия "Свободни избиратели" - регионална консервативно-либертарианска партия - подобрява резултата си от 2018 г. (11,8 на сто) и сега получава 14,4%.

Зелените, които преди бяха най-голямата опозиционна партия в Бавария, събират 15,8 на сто, което е леко отстъпление, а АзГ покачва рязко резултатите си от 10,2% през 2018 г. на 15,9% сега.

Още: Германия се надява на сделка с Франция за ядрената енергетика

Канцлерската партия ГСДП успява да постигне едва едноцифрен резултат в Бавария - 8,2 на сто. Според прогнозните резултати СвДП няма да преодолее 5-процентния праг за влизане в областния парламент, защото събира само 2,9% от гласовете.

Маркус Зьодер гласува/Getty images

В Хесен Християндемократическият съюз (ХДС) на регионалния премиер Борис Райн постига значителен успех, получавайки подкрепа от 34,9 на сто от избирателите при 27 на сто през 2018 г.

Резултатът на Зелените, досегашния коалиционен партньор на ХДС в управлението на тази провинция, спада от 19,8 процента на последните избори на 15,6 на сто сега. ГСДП, чийто кандидат за регионален премиер на Хесен беше федералният вътрешен министър Нанси Фезер, постигна нов исторически антирекорд в представянето си в тази провинция след този преди пет години (15,6 процента на тези избори при 19,8 през 2018 г.), въпреки че Хесен е бивш бастион на социалдемократите.

Още: Германското "Възраждане" изпревари по рейтинг всички партии в коалицията на Шолц

АзГ постига успех и тук и се изкачва от 13,1% през 2018 г. до 17,2% сега.

Според прогнозните резултатите крайнолявата партия "Левите", която досега беше представена в ландтага на Хесен, събира 3,3 процента от гласовете и не прескача бариерата, докато СвДП се очаква да запази мястото си в него със своите 5 на сто подкрепа от избирателя.

Резултатите на регионалните избори на управляващата коалиция на Шолц са напълно в унисон със срива, който социолозите отчитат в доверието към нея - на парламентарните избори през 2021 г. то беше 52 процента, а сега се е сринало до 38 на сто. Особено тежко засегната от тази тенденция е ГСДП, отбелязва ДПА.

Фезер изрази разочаравание от неуспехите на партията си."Още преди изборите социологическите проучвания показваха, че няма да ни е лесно. Ето защо за нас тези резултати не са изненада, но въпреки това са силно разочароващи", каза тя в изборната вечер.

Генералният секретар на ГСДП Кевин Кюнерт призна, че резултатите са и сигнал към Берлин. "Не сме глухи и слепи", коментира той.

"Тези изборни резултати са и сигнал към нас."

Още: Силен сигнал на високо ниво от Франция срещу "Алтернатива за Германия"

И в двете провинции АзГ е втора политическа сила, което е ясно свидетелство за възхода на крайната десница в цяла Германия - а не само в източните провинции.

Подобни успехи в сравнително благоденстващи части на бившата Западна Германия дават нов импулс на АзГ, отбелязва ДПА. Партията дълго време черпеше подкрепата си основно от бившата комунистическа Източна Германия, но тези резултати потвърждават, че нарастващата сила на АзГ е общонационален феномен.

Всички партии се зарекоха да не допускат АзГ в управлението на нито една от двете провинции, запазвайки санитарния кордон срещу участието на тази партия във властта, тъй като е смятана от мнозина за антисистемна.

Изборите като критична оценка за премиера О. Шолц/Getty images

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц поздрави регионалните премиери на Бавария и Хесен Маркус Зьодер и Борис Райн и същевременно се обърна към партията си с призив да остане единна.

Още: Баварският премиер изхарчи стотици хиляди евро за... професионални фотосесии

В публикация в Екс той определи резултата на Райн като "сензационен". "Това показва само едно: единството и ясните позиции се отплащат", добави Мерц.

По думите му ако сегашната тенденция се запази, "най-късно до изборите през 2025 г. с хаоса на управляващата на федерално равнище коалиция ще бъде приключено".

В поздравлението на Мерц към лидера на ХСС Зьодер липсваше споменаване на правителството в Берлин.

"Избирателите в Бавария за пореден път дадоха на ХСС много ясен мандат да управлява и успешната консервативна коалиция ще може да бъде продължена."

Още: Политическа буря в Германия: Вицепремиер с "тийнейджърски грях" с антисемитски привкус (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа