Израелски заселници, обвинени в насилие: Обединеното кралство санкционира

3003
Израелски заселници, обвинени в насилие: Обединеното кралство санкционира
Снимка: Getty Images / Guliver

Обединеното кралство наложи санкции срещу четирима "екстремистки" израелски заселници, обвинени в нападения над палестинци в окупирания Западен бряг. Министерството на външните работи обяви финансови ограничения и ограничения за пътуване срещу четиримата, за които се казва, че са извършили нарушения на човешките права срещу палестинци, съобщава BBC.

Министерството на външните работи казва, че някои жители на селища и неоторизирани лагери са използвали тормоз, сплашване и насилие, за да окажат натиск върху палестинските общности да напуснат земята си. Приблизително 700 000 евреи живеят в 160 селища на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, и 144 лагера, според организацията за наблюдение на селищата Peace Now. По-голямата част от международната общност смята селищата и лагерите за незаконни според международното право, въпреки че Израел и САЩ оспорват това тълкуване.

Заселниците са мощна сила в израелската политика и правителството на премиера Бенямин Нетаняху зависи от тяхната подкрепа.

Но западните сили се опасяват, че могат да предизвикат ескалация в този конфликт и тези санкции, заедно с тези, наложени миналата седмица от САЩ, служат като предупреждение, че международното търпение се изчерпва. „Екстремистките израелски заселници заплашват палестинците, често с оръжие, и ги принуждават да напуснат земя, която им принадлежи по право. Това поведение е незаконно и неприемливо,“ казва външният министър лорд Камерън. Той добави, че заселниците екстремисти "подкопават сигурността и стабилността, както за израелците, така и за палестинците".

Още: Великобритания с двоен удар по Израел заради Рафах и Западния бряг

Обвинените

Министерството на външните работи назовава имената на четиримата заселници и описа обвиненията срещу тях, предава BBC. Всички са обвинени, че са "източник на систематично сплашване и насилие", казва правителството. Между атаките от 7 октомври и 5 февруари 506 атаки на израелски заселници срещу палестинци са регистрирани от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

САЩ одобрява санкциите срещу обвинените израелски заселници. Малко след като президентът Джо Байдън подписа изпълнителната заповед, Израел изрази недоволството си и описа мнозинството на Западния бряг като „спазващи закона“. „Израел предприема действия срещу всички нарушители на закона навсякъде и следователно няма нужда от необичайни мерки по въпроса“, се казва в изявление от кабинета на Нетаняху.

Насилието на Западния бряг нараства от началото на войната в Газа, предизвикана от атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Най-малко 384 палестинци, членове на въоръжени групи, нападатели и цивилни са били убити при свързани с конфликти инциденти на Западния бряг, включително източен Йерусалим, или в Израел, според ООН. През същия период са убити 10 израелци, включително четирима служители на силите за сигурност.

Още: Байдън с удар по Нетаняху: Санкции за израелски заселници на Западния бряг (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа