Яхти, вили, 140 картини. Какво загубиха руските олигарси след началото на войната с Украйна

12965
Яхти, вили, 140 картини. Какво загубиха руските олигарси след началото на войната с Украйна
Снимка: стопкадър / Мегапроекты / YouTube

От началото на инвазията на Русия на територията на Украйна на 24 февруари властите на Евросъюза и САЩ въведоха редица персонални санкции срещу руските милиардери. След това последваха арести на сметки и имущество. Под санкциите попаднаха Алишер Усманов, Роман Абрамович, Михаил Фридман и други олигарси. Вижте тук кои са санкционираните от ЕС близки до Путин олигарси.

На кого и какво е конфискувано и запорирано и могат ли руските олигарси да си го върнат? 

Алишер Усманов

Сред първите от санкционираните попадна руският милиардер Алишер Усманов. На 3 март стана известно, че германските власти са конфискували в Хамбург неговия частен самолет и 156-метровата яхта „Дилбар“ на стойност 600 милиона долара. По това време тя се намирала в корабостроителницата Blohm+Voss за ремонт. Според източници на списание Forbes работниците, които се занимавали с ремонта на яхтата, не дошли на работа на 2 март поради нейния арест.

По-късно обаче германското издание Spiegel, цитирайки представител на отдела за икономика и иновации на Хамбург, съобщи, че не е била проведена официална процедура за конфискация на яхтата. Източникът обяснил, че луксозната яхта на Усманов все още се ремонтира в корабостроителницата. Въпреки това милиардерът няма да може да я вземе оттам заради обявените от Европейския съд санкции.

Няколко дни след това стана известно, че италианските власти са "арестували" и вилата на Усманов в Сардиния. Както предполагат журналисти на Focus.ua, под санкциите най-вероятно е попаднала най-известната вила на Усманов – Merloni, придобита от него през 2012 г. от Антонио Мерлони, ръководител на италианския концерн Antonio Merloni Cylinders Ghergo Group S.p.A.. Уточнява се, че той е платил за нея около 35 млн. евро.

Освен това италианските финансови власти са замразили шест компании, свързани с активите на Усманов. Общата стойност на замразените активи възлиза на 66 милиона евро.

Андрей Мелниченко

На 11 март била задържана ветроходната яхта „А“ на Андрей Мелниченко – бивш член на съвета на директорите на „СУЕК“ АД (Сибирска въглищна енергийна компания – б.р.) и „Еврохим“. Той има и бизнес в България!

Яхтата била "арестувана" в пристанището на Триест и се смята за най-големия ветроходен морски съд в света с дължина 142 метра и водоизместимост около 13 000 тона. Стойността на яхтата се оценява на около 530 млн. евро.

Алексей Мордашов

Италианските власти са задържали и яхта на шефа на „Северстал“ Алексей Мордашов, пише La Repubblica. Яхтата "Лейди М" се намирала в пристанището на град Империя. Според изданието дължината ѝ 65 метра, а цената – около 55 млн. долара. В нея могат да се настанят до 12 гости в 6 каюти, други 7 каюти са на разположение за екипаж до 14 души. Яхтата е пусната на вода през 2013 г. в американската корабостроителница Palmer Johnson.

В същото време самият Мордашов заявил пред журналисти, че не разбира защо властите на ЕС са наложили санкции срещу него. "Нямам абсолютно нищо общо с възникването на сегашното геополитическо напрежение. Не разбирам защо са ми наложени санкции", казва той пред изданието РБК.

Генадий Тимченко

Италианските власти конфискували и яхта на руския бизнесмен Генадий Тимченко, съобщава La Repubblica. Яхтата Lena била в пристанището на Сан Ремо. Дължината ѝ е 40 метра. Тимченко е известен в България като човека, който щеше да строи "Южен поток".

Игор Сечин

В нощта на 2 срещу 3 март във Франция, в пристанището Ла Сиота на брега на Средиземно море, била задържана яхтата Amore Vero на шефа на "Роснефт" Игор Сечин. Това съобщил френският министър на финансите Бруно льо Мер в Twitter.

85-метрова яхта се оценява на около 190 млн. долара. През 2016 г. тя дори била сред най-големите яхти в света, заемайки 72-ро място.

Както обяснява „Новая газета“, първоначално яхтата плавала под името "St. Princess Olga" ("Света княгиня Олга"). Това име препраща към името на Олга Рожкова – втората жена на Сечин. Яхтата получила новото име след техния развод в средата на 2017 година. "Amore Vero" в превод от италиански означава "Истинска любов".

Сергей Чемезов

Испанското министерство на транспорта разпореди задържане на яхтата Valerie, акостирала в пристанището на Барселона. Според Reuters тя е свързана със собственика на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов. Цената на 85-метрова яхта е около 140 млн. долара. В същото време в официалното решение на транспортното министерство се уточнява, че до момента яхтата е задържана само временно. Окончателният ѝ статут ще стане ясен, след като властите установят със сигурност дали тя действително принадлежи на Чемезов.

От "Ростех" заявяват пред медийната група РБК, че тази информация е "фалшива". "От началото до края тази история е фейк, умишлена лъжа, част от кампанията по дискредитиране на Русия", казали от държавната корпорация.

Всъщност формално Чемезов не притежава яхтата. Според извлечение от корабния регистър на Сейнт Винсент и Гренадини тя е собственост на компанията Delima Services Limited от Британските Вирджински острови. Според публикация на Pandora Papers офшорката (както следва от документите на регистратора Trident Trust) е собственост на Анастасия Игнатова, 34-годишната доведена дъщеря на Чемезов.

Олег Савченко

Финансовите власти на Италия запорираха тосканската Villa Lazzareschi на Олег Савченко – бивш депутат от Държавната дума от партията "Единна Русия", съобщава La Nazione.

Според изданието имението в провинция Лука се оценява на приблизително 3 млн. евро. Савченко попадна в санкционния списък, след като заедно с 350 депутати от долната камара на руския парламент (Дума) гласува за признаването на независимостта на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Владимир Соловьов

Италианската финансова гвардия е запорирала и две вили на езерото Комо, които принадлежат на руския тв водещ и пропагандист Владимир Соловьов. Общата стойност на италианската недвижимост на прокремълския журналист се оценява на около 8 млн. евро.

Абрамович и други

Не всички руски милиардери обаче са загубили само яхти. Така например Роман Абрамович успя да измъкне своята попаднала в санкционния списък яхта Solaris от Испания в Черна гора. Сега неговият 139-метров морски съд е на пристанището в Тиват. Британските власти обаче запорираха цялото имущество на бизнесмена, включително притежавания от него лондонски футболен клуб "Челси".

Освен това във Великобритания са запорирани сметки и активи на основателя на Алфа Банк Михаил Фридман. По думите на самия бизнесмен разходите му са ограничени до 3300 долара на месец при състояние от 15,5 млрд. долара В интервю за Bloomberg Businessweek той нарече себе си "пленник".

Също така италианските финансови власти са запорирали недвижими имоти в Сардиния, дял в които има руският бизнесмен Пьотр Авен. Делът на задържаните активи на Авен е 4 млн. евро, като общото му състояние е 4,2 млрд. В същото време самият Авен преди това разказва, че притежава бившата вила на Глория Гинес в Сардиния, построена през 60-те години на миналия век.

След като Русия нахлу на територията на Украйна, започнаха проблеми не само сред олигарсите и пропагандистите, но и сред близките до президента Владимир Путин. По-конкретно в Италия са извършени обиски в четири вили на "архитекта на Путин" Ланфранко Чирило. Той бил обвинен в пране на пари, укриване на данъци и нарушаване на конвенцията за защита на културните ценности.

При обиските служителите на реда открили 143 произведения на изкуството, включително картини на световноизвестните художници Пикасо, Сезан, Кандински, Модилиани и Шагал. Не се уточнява как точно платната са попаднали при архитекта. Според Георги Албуров, служител на Фондацията за борба с корупцията, картините са взети от фондовете на Ермитажа.

Освен това от Чирило е иззет хеликоптер Eurocopter EC130 на стойност 2 милиона евро.

Какво означава "арестът" на имущество?

Отнемането на имущество не е равно на конфискация, а само възпрепятства собственика да се разпорежда с този имот, обяснява Сергей Гландин, ръководител на отдела за санкции и практика за спазване на правилата в Pen&Paper. На практика това означава, че "арестувана" лодка например не може да бъде продадена и пререгистрирана, не може да напусне пристанището. Ако капитанът реши да излезе в морето с нея, действията му ще се считат за произвол, а това вече заплашва с наказателно дело. По същия начин арестът работи с недвижими имоти - собственикът губи правото да се разпорежда с него, а предвид забраната за влизане не му се позволява да го използва. Но той остава длъжен да плаща сметки за комунални услуги, обяснява Гландин пред Forbes Russia.

Изземването на недвижимо имущество на санкционирани лица е уредено от Регламент на Европейския съвет No 269/2014, който не подразбира конфискация, подчертава Гландин. Европейските власти, според съществуващите правни механизми, имат право да конфискуват имущество само ако е необходимо за обществени нужди, например за изграждане на пътища, като държавата трябва да плати адекватно обезщетение за това. Европейските власти просто нямат шанс да докажат законността на подобна конфискация в съда, ако говорим за вили и яхти на руски бизнесмени, смята експертът. Само че ЕС не мисли така - вече има учредена екшън група, която координира изпълнението на европейските санкции срещу Русия. Изрично се уточнява, че тя работи за конфискация на активи на руски и беларуски олигарси в тези страни-членки, които националното законодателство го позволява.

Милиардерите имат шанс да оспорят санкциите и арестите. Това вече се е случвало. Например беларуският бизнесмен Юрий Чиж, често наричан в пресата "портфейла на Лукашенко", през 2015 г. успешно отменил санкциите на ЕС срещу него и срещу подконтролните му компании. В решението на Европейския съд се отбелязва, че не са представени доказателства, че "Чиж финансово подкрепя режима на Александър Лукашенко".

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Яхтата на Медведев" може да бъде конфискувана във Финландия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа