Янукович свика спешно украинския парламент, Азаров говори за преврат*

21901
Янукович свика спешно украинския парламент, Азаров говори за преврат*
Снимка: Gettyimages

По молба на Виктор Янукович, председателят на украинския парламент, Владимир Рибак, свиква извънредно заседание на Върховната Рада, предаде Агенция "Фокус".

В разговор с Рибак президентът Виктор Янукович е изразил мнение, че преговорите с опозицията са само една част от урегулирането на политическата криза, а втората част трябва да бъде дискусия в парламента. Той е подчертал необходимостта за провеждане на заседания във Върховната Рада въпреки отпуска на депутатите.

Горбачов призова за намеса в Украйна

Подобно на други фигури от световния политически елит, последният съветски лидер Михаил Горбачов призова за мирна намеса в Украйна. Той...

След консултация стана ясно, че заседанието ще е проведе на 28 януари. Дневният ред не е известен.

„Мисля днес да подпиша такова разпореждане и в началото на следващата седмица да поканим депутатите да разгледат всички въпроси, които възникват сега. Има много теми, които не трябва да се решават на площада, а в пленарната зала. Опозицията и мнозинството наистина трябва да се съберат и да разгледат възникналите въпроси: и оставката на правителството, и въпросите относно приетите от Върховната рада закони”, заяви Рибак.

Както е добре известно още снощи лидерите на украинската опозиция, начело с Виталий Кличко, дадоха ултиматум на Янукович да насрочи предсрочни избори. Ако президентът не го направи, то опозицията е готова да воюва с "Беркут", заканиха се опозиционните политици.

Украинският премиер Микола Азаров също най-после коментира официално събитията от последните дни в Киев. Той посочи, че случващото се е опит за държавен преврат.

ГЕРБ осъди насилието в Украйна

С тревога и загриженост следим ескалацията на напрежението в Киев и скърбим за жертвите на полицейско насилие. Властта премина границ...

„Срещу нас действа не опозицията, а бойци. Осъществява се истински опит за държавен преврат. Всички, които подкрепят този преврат, трябва ясно да заявят: „Да, ние сме за сваляне на законната власт в Украйна”, а не да се крият зад мирни протести”, каза Азаров пред журналисти в Давос.

На въпрос, възможно ли е в Украйна да има предсрочни избори, той отговаря: „Абсолютно нереално. По конституция след година има редовни президентски избори”.

Междувременно украинският едър бизнес поиска от държавата и от демонстрантите да намерят компромис и да изведат страната от политическата криза. Трябва да се спре с взаимните обвинения и ултиматуми и да бъде започнат широк обществен диалог, каза Анатолий Кинах, член на управляващата Партия на регионите.

* Информацията е актуализирана

Русия няма да се намесва в протестите в Украйна

Русия няма да се намесва в бушуващите антиправителствени протести в Украйна, заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа