Как да се приберете от чужбина, ако ви е изтекъл срокът на документите?

44068
Как да се приберете от чужбина, ако ви е изтекъл срокът на документите?
Снимка: БГНЕС

11 държави към момента са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават изтекли в периода от 13.03.20 г. до 31.10.20 г. български лични документи. Това са Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия и Чехия. Със специални условия пък изтекли български лични документи признават други 7 държави – Словения, Португалия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия и Нигерия.

Отсрочката за сънародниците ни, живеещи в Словения, чиито документи изтичат по време на епидемичния период, ще е до края на юли тази година. Португалия ще признава за валидни всички документи за самоличност (и  на португалски, и на чужди граждани, пребиваващи в страната дългосрочно), чийто срок на валидност изтича от 01.03.20 г. до 30.06.20 г.

ВАС освободи блокираната поръчка на МВР за нови лични документи

С решение на Върховния административен съд поръчката за нови лични документи е освободена да продължи. Неин възложител е МВР, като прог...

Черна гора ще смята за валидни изтичащи лични документи (паспорт, лична карта и шофьорска книжка) на граждани, намиращи се на територията й по време на обявеното извънредно положение. Босна и Херцеговина позволява на чуждите граждани, включително и български, които не са напуснали страната заради мерките във връзка с COVID-19 и чиито документи са изтекли или предстои да изтекат, да продължат своя престой в страната.

Заради ситуацията с коронавируса Иран удължи автоматично с 3 месеца визите на всички чужди граждани, намиращи се на територията на страната. Индонезия и Нигерия изразиха готовност да съдействат на български граждани с изтекли документи, които искат да се завърнат в България.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства миналата седмица поискаха от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. Българската държава реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

Сънародниците ни с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната ни консулска служба временен паспорт. Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване, като предварително си запишат час в съответната ни консулска служба.

Предстои смяната на 3.3 милиона лични документи

Над 3.3 млн. лични документи предстои да бъдат сменени през идните две години заради изтичаща валидност. Заради огромния брой на нови л...

Разделът за електронни услуги на сайта на МВнР, създаден при предишното ръководство на министерството по проект за 450 000 лева, никога не е работел пълноценно. Чрез него е имало едва 2 заявки, тъй като е бил проектиран да се ползва с КЕП, издаден само от България. Разделът в момента е спрян като предстои да бъде обявена обществена поръчка за нова разработка, с цел да бъде активен от август 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com